Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  08 maj 2009

  Ytterligare ett trist inlägg om räntor.

  De långa räntorna har stigit betänkligt den senaste tiden och detta förhållande lär skrämma upp en och annan riksbankschef världen över. Det är bara att studera detta 6 månaders diagram, som visar räntan på statsobligationer med 10 års löptid för några intressanta länder.
  Denna ränteuppgång motverkar de stimulanser man försöker sig på runt om vår planet för att få fart på världskonjunkturen! Det man vill göra med upplånade pengar får alltså motsatt effekt och kan till och med förvärra läget.
  Igår kväll tog de amerikanska långräntorna ytterligare ett steg uppåt efter att en försäljning av nytryckta statsobligationer med 30 års löptid gått segare än förväntat. Det skrämmande är att man bara är i början av försäljningen av ett gigantiskt berg skuldsedlar och detta faktum reagerar marknaden surt på. Det ska bli intressant att se när tokstollen Ben Bernanke från ingenstans trollar fram nya hundratals miljarder dollar och alldeles själv köper upp skräpet och på så sätt försöker trycka ner räntorna. Han har redan försökt med den dyrbara "regndansen" i mars-april utan att lyckas besvärja marknaden. Skulle inte förvåna mig ett dugg om gamle Ben får skaka galler så småningom efter att ha förskingrat en hel stormakts affärer. Han fanns med i kulisserna redan på Alan Greenspans tid när Federal Reserve blåste upp bolånebubblan med vårdslös lågräntepolitik. Nu är han själv orförande Ben och kan slutföra denna sura politik tills dess bistra och slutgiltiga kollaps. Om han nu inte blir inburad först, vilket som jag nämnde nyss, inte finner helt osannolikt.
  Den svenska räntan bottnade på 2,42 % den 29 december 2008 och har alltså rusat med över 1 % sedan dess. Det bör alla tänka på som nu i våryran rusar iväg och köper dyrbara bostäder "till ingen ränta alls"!
  bangkok thailand guld guld
  Bland damerna på tennisbanan kan man alltid söka tröst och lindring undan alla stora stygga vargar i den stora stygga världen utanför.


  Mekongs Blogg blundar inte för att det vid sidan av tennisbanan finns liv och rörelse av det romaniska slaget.


  4 kommentarer:

  Anonym sa...

  Läste en artikel för lite sen om "the marginal productivity of debt". lite samma tankegångar som du för.

  AL

  MEKONGS BLOGG sa...

  Jag ska googla den!

  Anonym sa...

  Hur kommer världen att klara det här på sikt med sedelpressarna på högvarv? Mekong, jorden kommer inte att gå under den här gången med. Inflation, en bekväm och väl beprövad väg för att urholka likviditeten.
  Synd för en annan bara som gnetar och sparar och avskyr lån som pesten

  MEKONGS BLOGG sa...

  1. Har läst artikeln "the marginal productivity of debt", och jag håller med! Ska faktiskt skriva ett inlägg om saken som en variant på alla andra inlägg på samma tema.
  2. Världen klarar sig nog men USA gör det inte!