Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  07 maj 2009

  Spekulationsinstrument.

  • De långa räntorna fortsätter uppåt och de intressantaste att följa är de för amerikanska statsobligationer. Vårdslös budgetpolitik och nytryckta låtsaspengar kan aldrig lura en marknad i långa loppet och därför säljer aktörer av dessa papper samtidigt som nya astronomiska mängder prånglas ut på marknaden. Även det stora utbudet driver räntorna uppåt! Just nu står 10-åringen i 3,22 och 30-åringen i 4,13. Bottenläget för 10-årsräntan i diagrammet ovan inträffade 30 december förra året och noteringen blev 2,05 %. Jämför det med dagens notering just nu på 3,22 %. Den röda kurvan i diagrammet är 10-årsräntans 200 dagars flytande medelvärde. Det betyder exempelvis att idag torsdag har genomsnittsräntan de senaste 200 handelsdagarna varit just 3,22. Vi är påväg igenom denna kurva vilket indikerar stigande ränta framöver.
  • Koppar är den enda grundmetall vid sidan av guld och cesium som inte är grådaskig till färgen. Cirka 22 miljoner ton förbrukas årligen i vår värld varav en tredjedel är återvunnet skrot. Koppar var Sveriges viktigaste exportvara under 1600-talet och cirka 3000 ton utvanns årligen. I dagarna har kopparpriset kommit upp i trakterna kring sitt 200-dagars flytande medelvärde vilket rent tekniskt innebär en köpsignal. Förbättrad världsekonomi eller enbart tron på en sådan innebär stigande kopparpriser och vill man spekulera i detta finns en derivatprodukt på den svenska marknaden, MINILONG KOPP A. Tror man på fallande priser finns instrumentet MINISHRT KOPP A. Kineserna har varit inne och bunkrat koppar när priserna varit nere och detta påverkar förmodligen den stigande trenden just nu. Börskurserna och naiva drömmar om en vändning i ekonomin drivet även priset uppåt!
  • Guldpriset envisas vid att ligga kring 900 dollar. Det är en negativ indikator på den framtida utvecklingen av ekonomin generellt. Fortsatta kristider håller uppe priset och kan även få det att stiga när baksmällan återvänder till börserna. Det finns samma typ av spekulationsinstrument för guld som för koppar ovan.

  5 kommentarer:

  Anonym sa...

  Du som har bättre koll än mig, om man vill exponera sig mot guldpriser, vad är bäst? (givet att man tror på en framtida uppgång). Rent guld, certifikat, derivat, osv?

  AL

  MEKONGS BLOGG sa...

  MINISHRT GULD och MINILONG GULD, köp- och säljwarranter som finns på svenska börsen! Men läs på noga och satsa inte mer än 10 % av sparkapitalet!

  Cecilia sa...

  Fan, är det så? Det kanske blir bier garden för mig också då...

  MEKONGS BLOGG sa...

  Så ska det låta!

  Lennart sa...

  Ni som gillar att betta. Vilken aktie föredrar ni eller snarare vilket bolag är justas att jobba med och som därigenom har de bästa förutsättningarna att dra det längsta bstrået när konkurrensen så småningom hårdna framöver? Eller kanske tror ni att det finns en bit av kakan till samtliga och att spelandet fortsäter att öka även vid försämrade tider. Som t.ex. choklad och alcohol.