Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  13 maj 2009

  Dödsspiralen.  Börskraschen 1929 och de efterföljande 2 månaderna innebar att aktiekurserna halverades. Det följande halvåret steg kurserna med 50 % och tog alltså tillbaka häften av det stora fallet. Det är ungefär vad vi har sett det här året. Det har varit en häftig börsuppgång sedan bottenläget tidigare i vår. Intressant är om historien upprepar sig. Efter det häftiga börsrallyt 1930, alltså efter kraschen, sjönk aktiekurserna med 86 % de närmaste 2 åren! Vi får se hur det går framöver. Speciellt i USA var utgångsläget gynnsammare 1930 än vad det är idag. Statsfinanserna var i bättre skick och landet som helhet var mindre skuldsatt. Dessutom var landet en framgångrik industrination med exportöverskott gentetmot omvärlden. Så är det inte idag. En större del av befolkningen var självförsörjande inom jordbruket eller hade "känningar" där och kunde skaffa fram basvaror. Men nu säger "vän av ordning" att det är meningen att länderna ska spendera sig ur problemen. I USA är det inte möjligt eftersom varje ny upplånad dollar förvärrar situationen.
  "Marginal Productivity of Debt", som detta kallas för är negativ sedan 2006! Det är en mardröm för en ekonomi och innebär att varje dollar som lånas upp och spenderas sänker landets BNP. Ju mer man lånar ju mer påskyndar man den slutgiltiga kollapsen. Processen med sjunkande MPD har pågått i årtionden men accelerade in i något som kan liknas vid en dödsspiral 2006!
  Lär mer om krisen hos min favoritguru!

  3 kommentarer:

  Nicholas sa...

  Klart Jim Roogers pumpar om råvarur och annat. Äger inte han eller har starka band med råvarufonder eller certifkat eller nåt? Har för mig att det var någon som skulle sälja på mig något sådant och då kom hans namn upp.

  MEKONGS BLOGG sa...

  Kanhända men hans analyser är alltid intressanta att lynna på!

  Anonym sa...

  det är väl rätt vanligt att man köper det man tror på.... det ända som är viktigt att titta på är ju vem som är mest trovärdig och kan mest...

  AL