Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  15 maj 2009

  Titandioxid.

  Titandioxid eller titansyra är en naturligt förekommande oxid av titan. Den kemiska beteckningen är TiO2. Titandioxid förekommer i tre olika former:

  • Rutil, tetragonal kristallstruktur, vanligtvis med prismatisk sammansättning, ofta tvinnad.
  • Anatas, eller den äldre beteckningen "oktahedrit". Tetragonal kristallstruktur med oktahedral sammansättning.
  • Brookit, ortorombisk kristallstruktur. Både anastas och brookit är relativt sällsynta mineralformer.

  Ren titansyra förekommer inte naturligt i större utsträckning, men kan framställas ur titanmalm, såsom ilmenit eller leuxocen. Titansyra fås även från rutilsand, som är en av de renaste förekomsterna. Titandioxid används som vitt pigment för färgning av cement, tandkräm med mera. E-numret är E 171.

  Titandioxid är en viktig ingridiens i vit färg och mängden vit färg som konsumeras är en viktig indikator hur det står till i byggindustin som helhet. I USA har priset på denna kemikalie sjunkit med 5,7 % de senaste 12 månadern. I mars var prisfallet 0,8 % vilket innebär att byggsektorns utveckling är fortsatt svag. Vit färg används även i många andra sektorer av ekonomin och prisnedgången indikerar att ingen vändning är på gång vad gäller konjunkturen generellt sett. Det finns många pratkvarnar just nu som försöker snacka upp ekonomin men det finns ingen substans alls i dessa naiva drömmares påståenden! Ingenting har vänt bara för att fallet är långsammare.

  Marc Faber, Dr. Doom, intevjuades imorse på CNBC och där är det som vanligt ord och inga visor som gäller. Vårt välstånd nådde sin topp 2006-2007 och världen kommer inte på överskådlig tid att återvända till dessa nivåer, sa han. Han uteslöt inte ens att hela marknadsekonomin kan kollapsa precis som socialismen gjorde för nästan 20 år sedan! Dessutom destabiliserar Fed-chefen Ben Bernanke marknaden genom vårdslös produktion av nya låtsaspengar, men det visste vi ju redan. Domedagsklockan tickar på allt snabbare alldeles till höger om den här meningen!

  7 kommentarer:

  Anonym sa...

  Hej mekong! Hur många tennismatcher förloras från 1,01-1,02 om året,har du någon uppskattnig eller finnes det statistik på någon sida?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Jag önskar jag kunde föra statistik över sådana saker men det finns helt enkelt ingen tid till det. Det är väldigt många i alla fall. Det stora problemet är att hitta dom och hinna vara med. Jämför med hästsporten där inte speciellt många 100-oddsare slår till varje vecka!

  Anonym sa...

  Ok! antar att damerna står för dom flesta då? men på något sätt känns det som om tennisen har mycket mer 100-oddsare än hästarna! Om man i en fotbollsmatch lirar under 4,5 mål till oddset ca 1,20 så betyder det att var 6:e match måste sluta med u/4,5 mål för att gå med vinst,vilket för den med ytterst lite fotbollsintresse inte är någon större svårighet att hitta med det stora utbud som finns varje vecka...testa får du se!!

  John sa...

  Kollade Marc Faber länken och kom vidare till ett bildspel med världens största skuld-nationer. Var en märklig lista dock där USA var 15:e och Sverige 12:a. Förstod inte siffrorna och hur de räknat, det kanske du gör:

  http://www.cnbc.com/id/30308959/?slide=5

  Anonym sa...

  Är fel att jämföra med hästar rakt av. Utifrån start odds så är det ju inte många 100 oddsare som vinner varken i tennis eller hästar. Inplay så bränner hästar till 1,01-1,02 på samma sätt som tennisspelare bränner.

  MEKONGS BLOGG sa...

  1. Vad gäller skuldnationer så är det förmodligen buttoskulder och säger inget om nettotillgångar utomlands. Ger ändå en del indikationer om hur det står till! Tillväxten i skulder är intressantare och där ligger USA illa till. Pga landets storlek påverkar det hela världen.
  2. Vad gäller hästar och hur dom springer så vet jag inte mycket! Du har säkert rätt!

  Gunnar sa...

  Blev lite fel där "Anonym". Fler än 5 av 6 måste sluta med max 4 mål för att du ska gå plus. Annars håller jag med om att det går att tjäna pengar på underspel.