Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  07 april 2009

  Finis Gloriae Mundi.

  Konsumentpriserna i Schweiz föll 0,4 % i mars och nivån väntas nå minus 1 % till sommaren. När väl en deflationspiral är etablerad göder den sig själv och är nästan omöjlig att hejda. Philipp Hildebrand, centralbankschef (Swiss National Bank) i Schweiz är allvarligt oroad. Detta är i princip alla centralbankers centralbank och när denna bank tar till extraordinära åtgärder är krisen mycket allvarlig. Banken öser helt enkelt ut gamla och nytryckta schweizerfranc för att försöka trycka ner valutakursen. Tanken är alltså att exportera deflationen (devalvering), något som Taiwan, Korea, Singapore, många andra länder och även vårt eget Sverige håller på med. Blir denna kamp global blir det hela bara ett nollsummespel, en vanlig regndans, om än dyrbar, som inte leder någonstans utom mot avgrunden.
  Japan försöker också förtvivlat genomföra samma exporttrick men än så länge har yenen gått motsatt väg. Det har annars skrivits ovanligt lite om den katastrofala ekonomiska kollaps som drabbat just Japan. Hela västvärlden har dumpat en stor del av sin ekonomiska nedgång på Japan genom att devalvera sina valutor mot yenen. Nu är trenden på väg att vända och denna hemska deflationsboll är på väg tillbaka över nätet till resten av världen.
  På årsbasis föll Japans indsustriproduktion med ofattbara 38 % i februari. Inget större land i världen har varit med om något liknande sedan 30-talet. I kombination med den starka yenen har landet kastats ner i avgrunden och vänder man inte trenden mycket snart kommer hela landet att börja lösas upp i sina grundvalar.
  Den japanska centralbanken kommer framöver att vräka ut astronomiska mängder nytryckta yensedlar, både över det egna landet, och ut över världen, för att försöka åstakomma en kraftig försvagning av valutan. Som alla andra vill man exportera deflationen och samtidigit göra sina exportprodukter konkurrenskraftiga. Omvärlden kommer att utsättas för en så kalld yenchock. Det är uppenbart att Japans konkurrenter i Asien kommer att försöka skydda sig genom liknande devalveringspolitik. Kina kommer aldrig att acceptera att Japan får fördelar på det viset.
  Även Kina lider numera av egen deflation, ett märkligt och obehagligt faktum som få har uppmärksammat. Minst 20 miljoner arbetslösa har redan producerats. Överkapaciteten i industrisektorn är enorm. Frestelsen är stor att exportera både deflation och arbetslöshet genom devalvering.
  Sammanfattninsvis kan sägas att hela denna globala devalveringscirkus, produktion av låtsaspengar, och vårdslös statlig upplåning kommer att sluta i global katastrof av värre snitt än 30-talet. Varje land kommer att agera för att rädda sig själv och varje lands politiker kommer enbart att tänka på att rädda sina egna skinn. Så njut av den börsuppgång som varit för när marknden inser vad som är på gång är det för sent att agera. Men det går att gardera sig.
  • Köp guld!
  • Köp värdepapper som stiger i värde när yen och börser rasar!
  • Sälj aktier och högt belånade bostäder!
  • Öka det privata sparandet kraftigt! Fördela sparandet på följande sätt. 60 % kontanter på banken (välj bank noga), 20 % guld, 20 % i spekulation i yen- och börsnedgång.

  7 kommentarer:

  Anonym sa...

  Tack för en bra blogg. En fråga dock, om nu Japan kommer att vräka ut yen vilket medför en försvagning av valutan varför ska man då lägga en del av sitt sparande i yen som du skriver?

  Anonym sa...

  Förlåt för att jag läste slarvigt det stod visst nedgång i yen....

  MEKONGS BLOGG sa...

  OK!

  Anonym sa...

  Credit where credit is due! När man mer eller mindre plankar Ambrose Evans-Pritchard rakt av tycker jag nog man skall ange källan.

  Läser f.ö. mannen med behållning, men man skall ha klart för sig att han är en konspirationsteoretiker av stora mått.

  Who? Chi Minh

  Anonym sa...

  Guldet sjunker.

  MEKONGS BLOGG sa...

  Ambrose Evans-Pritchard:
  Jag har översatt vissa delar av hans artikel på fri hand och inte direkt plankat.
  Konspirationsteoretiker är ett intressant ord. Blir nog dags för titeln konspiratioshistoriker snart!

  Anonym sa...

  Tack Mekongen, så ska det se ut. Det var en bra post.
  Tokbörsen rusar säkert på ett tag till, blir svårt att pricka toppen.
  Förmodligen kommer någon avgörande händelse slutligen att skicka ner den. Hoppas att jag hunnit sälja min BR innan bara!