Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  30 april 2009

  Räntorna rusar uppåt.

  • Diagrammet visar räntenivån klockan 11:37 idag.
  • De långa räntorna har stigit kraftigt senaste tiden trots det stora deflationstrycket i ekonomin.
  • Det beror på att statens lånebehov är astronomiskt och marknaden har svårt att svälja det monstruösa utbudet av nytryckta obligationer.
  • Det beror även på att Ben Bernanke, Federal Reserves djupt inkompetente chef, inte utlovat nya tusentals miljarder nytryckta dollar, utan någon som helst täckning i verkligheten, för att med hjälp av dessa köpa upp statsobligationer.
  • Den perversa tillväxten av statens upplåningsbehov och mängden statsobligationer som detta genererar innebär att prissättningen på långa statsobligationer är världshistoriens största bubbla. I praktiken innebär det att obligationerna borde klassas om från prima vara till skräpstatus och därmed skulle räntorna rusa uppåt utom all kontroll.
  • Genom vårdslös budetpolitik blåser Obama upp bubblan och Ben Bernankes jobb är att se till att den inte briserar och det gör han genom att trycka upp de där låtsaspengarna jag redogjorde för nyss. Chansen att lyckas med detta är nära 0 % av rent matematiska skäl och bubblan kommer att explodera förr eller senare, men allra senast när deflationstrycket försvinner ur ekonomin.
  • Hela den här galna politiken går ut på att lösa problemen med samma metoder som orsakade problemen, alltså produktion av låtsaspengar i centrabanker och vanliga banker, fracional reserv lending, och låga räntor som skapar ett låneutbud utan täckning i verkligheten. (Fractional Reserve Lending är helt lagligt men i praktiken handlar det om ett vanligt men gigantiskt så kallat Ponzi-bedrägeri där pengar skapas ur tomma luften i banksystemet och bygger upp enorma skuldberg. Bedrägeriet består i att det skuldberg som uppstår i dessa låtsaspengars spår är matematiskt omöjligt att betala tillbaka men att ansvariga institutioner som regeringar och centrabanker garanterar motsatsen, och systemet brukar fungera tills nästa bubbla spricker!)

  2 kommentarer:

  Johan Söderberg sa...

  Intressant inlägg, om jag som privatsparare med 100K som kapital ska ta någon position för att tjäna en hacka på denna bubbla, hur gör jag det?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Försök hitta ett derivat som stiger i värde när räntorna på statsobligationer stiger. Blir det en kris på denna marknad kommer även dollarns värde att kollapsa.
  Använd max 10 % av sparkapitalet på den här typen av spekulation.