Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  29 april 2009

  En klase bananer = en bankir! Mekongs bästa råd för framgångsrik aktiehandel.

  1. Aktieinnehav måste ständigt analyseras och vårdas och det är svårt att hålla reda på mer ett ett papper i taget! Man ska därför alltid lägga alla ägg i samma korg och bara äga aktier i ett bolag åt gången. De flesta som blir rika agerar på detta vis. Motsatsen är bara något som bankirerna hittat på för att slippa ta ansvar för dåliga råd. Aktieinnehav måste ständigt analyseras och vårdas, minst en gång om dagen, och det är svårt att hålla reda på mer ett ett papper i taget!
  2. Köp aldrig en aktie i en fallande marknad, om du nu inte är professionel day- eller swingtrader. Det betyder att kort- och långsiktiga trender för aktien och för börsen som helhet ska vara stigande när man köper. Kan man inte analysera trender får man gå till banken. Det kan vara frustrerande, eller ibland som i mitt eget fall underhållande att pina dom en smula, att fråga en bankir om råd hur en viss aktie ligger i förhållande till sitt 200-dagars flytande medelvärde. Det brukar avslöja deras inkompetens i och med att det brukar ta en stund att få svar på frågan. Lyckas man få svar på frågan bör följdfrågan bli hur länge aktien i fråga befunnit sig under eller över detta medevärde. Bankiren kommer att svettas över frågor han sällan behöver svara på. Risken är att han blir din ovän!
  3. Om man äger aktier i ett bolag bör man ifrågasätta sitt innehav varje dag. En fråga man kan ställa sig är om man kan tänka sig att köpa fler aktier i bolaget i fråga. Är svaret nej ska man sälja av direkt!
  4. De svåraste att lära sig som aktiespekulant är att kunna ta förluster. Man måste bestämma i förväg vilken förlust man är beredd att ta, exempelvis 5 %, och sedan sälja direkt om villkoret uppfylls. Det gäller även att kunna sälja av med vinst i tid men den frågan är svårare att ge generella råd om!
  5. Det bör finnas köp- och säljderivat för aktien man valt att spekulera i. Det gäller att kunna få hävstång när det bär av uppåt med kursen. Men ännu vikigare är att det måste gå att försäkra innehavet med hjälp av en säljoption. Det är ganska ovanligt bland småsparare men lika viktigt som att köpa brandförsäkring till ett hus.
  6. Fråga aldrig en bankir om råd när det gäller aktier. En bekant till mig ägde mycket aktier på den absoluta börstoppen 2007 och frågade mig om råd. Sälj allt, svarade jag. Kan du inte bestämma dig så sälj hälften. Fortsätter det upp har du i alla fall hälften kvar och går det ner har du åtminstone sålt hälften. Sen sprang han tyvärr till sin bankir för att få råd och då blev givetvis inte en enda aktie såld!
  7. En daytrader köper och säljer en aktie samma dag! Det värsta han vet är att äga aktier över natten. En swingtrader kan behålla sina värdepapper i flera dagar, kanske en hel vecka ibland. Swingtradern håller ofta på med teknisk analys av marknaden och vill gärna hänga med en viss kortsiktig trend, exempelvis ett 21-dagars flytande medelvärde, tills den ebbar ut. Det tar ofta ett antal dagar i anspråk. Swingtradern är mycket intresserad av när själva värdepapprets egen kurs korsar sitt eget korta flytande medelvärde eftersom det indikerar köp- och säljsignaler. En småsparare köper för det mesta aktier på alldeles för lång sikt. Att äga en aktie i ett år utan att ha agerat i innehavet är förmodligenpå alldeles för lång sikt. Så länge en aktie befinner sig över sitt 200-dagars flytande medelvärde kan man behålla den, om nu inte marknaden som helhet "är riskabel". En annan anledning till försäljning kan ju helt enkelt vara att man hittat ett "bättre" värdepapper att ta position i!
  8. Strunta i alla kändisbankirers och andra charlataners råd om aktier och ekonomi. Eller om man tar en ökänd ur den dystra högen, Peter Malmquist, Sveriges sämste aktieanalytiker, så kan man agera tvärtemot vad han säger. Då gör man lysande affärer. Jag minns när denne usle rådgivare under IT-kraschen rekommenderade köp av Ericsson från toppkursen på 300 kronor ända ner till bottenkursen på 3!
  9. Köp aldrig aktiefonder utan investera istället fondavgiften i säljderivat för att försäkra aktieinnehavet. En fondförvaltare med miljoner i lön slår inte index oftare än en chimpans. Den senares lön uppgår till en klase bananer då och då!
  10. Max hälften av sparandet bör generellt sett investeras på börsen, och som sagt, om du inte är väldigt duktig på aktieanalys så köp bara aktier i ett bolag åt gången.

  3 kommentarer:

  Anonym sa...

  Jag investerar mycket hellre pengarna på Betfair än på aktier.

  peter eriksson sa...

  Råden är OK,men rådet att bara äga en aktie kan innebära "stor" risk.
  De flesta som läser denna utmärkta blogg har säkert upplevt att det osannolika inträffar.Att bara äga en aktie innebär att man utsätter sig för bolagsspecifika händelser och högre volitalitet (risk).Tex. att äga en aktie som står i 100:- och ha en stop-loss på 97:- innebär inte att
  man garanterat får 97:- när man säljer.Det osannolika kan inträffa att alla köpare försvinner av någon anledning,även likvida aktier kan drabbas.Detta händer inte mig och detta är osannolikt,säger den lata och lättjefulla personen som inte orkar hålla koll på flera aktier, men man bör nog ha detta händelseförlopp i bakhuvudet och kombinera med rådet om säljoptioner.Ni som läser detta behöver troligen ingen påminnelse om att det osannolika kan inträffa.

  MEKONGS BLOGG sa...

  Självklart trivs jag bättre på Betfair!!