Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  09 mars 2009

  Staten börjar oväntat ta ägaransvar i Swedbank.

  Jag lovade mig själv igår att låta Folksam och Swedbank vara ifred någon dag men jag klarar inte av att hålla det löftet. Särskilt inte nu när staten plötsligt trätt in som en betydande ägare i banken. Jag anar en kommande skandal i hur det gick till! Jag har länge misstänkt att det där eländet skulle hamna i mitt knä förr eller senare, och i alla andra skattebetalares knän. Nu börjar en ökenvandring för oss alla som förhoppningsvis inte slutar på fattighuset! Islänningarna trivs icke alls i dylik inrättning!
  Jag är just nu inne på Folksams hemsida där LO:s Wanja Lunby-Wedin stoltserar som ordförande vid sidan av sin VD Anders Sundström. Hela styrelsen är full med pampar från socialdemokratin och facket. Man har nu spelat bort miljarder av sina medlemmars pengar på ett våldsamt spekulerande i swedbanksaktier och än är det inte slut på dumheterna. Man kan inte låta bli att jämföra med hur dyngbaggen kärleksfullt vårdar sin hög av skit, en hög som växer för varje dag och som i fallet Folksam riskerar mången småsparares förhoppning om en ålderdom i värdighet.
  Wanja och Anders har lånat ut miljarbelopp med Swedbanksaktier som säkerhet. Att staten gjort likadant är upprörande. Var det inte AB Svensk Exportkredit som betalade ut rekordbonusar till framgångsrika förvaltare? Som sagt! Jag anar en skandal!
  Så här står det på Folksams hemsida om vad som styr företagets investeringar:
  ....
  "Sedan 2001 påverkar vi de företag vi placerar i genom våra etiska placeringskriterier och bolagsstyrning. Hela kapitalet vi förvaltar omfattas av våra kriterier. Vi förvaltar cirka 200 miljarder kronor vilket ger en rejäl tyngd i vår möjlighet att påverka........
  Vi är övertygade om att företag som ligger i framkant inom arbetet med miljö, mänskliga rättigheter och anti-korruption är framtidens vinnare. Det finns många exempel på bolag som sett för kortsiktigt på sin verksamhet och i och med det gett sämre avkastning till sina ägare. Bland annat kan vi nämna företag som inte haft tillräckligt bra arbetsvillkor för sina anställda vilket uppmärksammats bland både ägare och kunder. Resultatet? En vikande försäljning och försvagat varumärke........
  Våra etiska placeringskriterier bygger på vad våra kunder tycker är viktigt och ligger i linje med Folksams vision om ett hållbart samhälle".
  ....
  Ibland är det långt mellan tanke och handling eller mellan teori och praktik. Hela hemsidan är full med naiva fantasier om en bättre värld. Verkligheten är annorlunda och svenska pensionärer får betala priset för swedbanksfiaskot. Man är alltså numera huvudägare till en bank som lånat ut 250 miljarder till bostadsspekulanter och överkonsumtion i Östeuropa. Detta agerande hotar till och med hållbarheten i vårt eget svenska samhälle!
  LO-Wanja och Anders Sundström kastar helt enkelt bra pengar efter dåliga, det värsta misstag investerare och förvaltare kan göra. Den verkställande direktören slår i alla fall fast i intervjuer idag att han tänker långsiktigt och att aktien kommer att stiga på sikt. Som en medeltida alkemist drömmer han om att förvandla dynga till guld. Och då kanske man som vän av ordning bör meddela denne herre att kreditförlusterna inom Svea Rikes gränser ännu icke tagit fart på allvar.
  Det är både glädjetårar och panik när aktier i Swedbank handlas idag, och i andra banker också. Här finns handelsintervallen så här långt.
  • Swedbank, 18,30-22,20
  • SEB, 16,30-18,40
  • Nordea 40,00-41,40
  • Handelsbanken 89,50-97,75

  "Av börsens alla mysterier är det största att det alltid finns en köpare när det finns en säljare", är börshumor man kan fundera över i dessa dagar!

  ....

  Tennisfinans!

  Mats Wilander har svårt att sälja sitt hus i Idaho. Utgångspriset har därför sänkts från 8,5 miljoner dollar till 7,9 miljoner. Prislappen landar således på drygt 72 miljoner kronor.

  Inga kommentarer: