Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  09 mars 2009

  Finansfakta och lite kul!


  Illa, illa!


  Inflationsförväntningarna i USA är rekordlåga vilket i det här fallet betyder att deflationstrycket är enormt. (Bostadspriser och andra tillgångar faller kraftigt i värde och påverkar exempelvis guldpriset negativt, men i det fallet förmodligen bara kortsiktigt)! Man har pumpat in gigantiska 2 biljoner dollar i finanssektorn men samtidigt har hushållens nettotillgångar (bostäder och aktier) minskat i värde med 20 biljoner, alltså med en faktor 10. Det är storleken på dessa belopp som skakar hela jordklotet i sina grundvalar! Det är när mängden låtsaspengar som Ben Bernanke trycker upp konvergerar mot den summan som intressanta ting börjar inträffa, (inflation och stigande räntor). Marknaden reagerar långt i förväg!
  Många ekonomer anser att hela finanssystemet i USA i praktiken är insolvent, alltså bankrutt och kaputt! Det betyder att det är "värre" i resten av världen, särskilt i Europa. Det blir märkligt nog alltid värre i resten av världen när stora eländen startar i Förenta Staterna. Som sagt! Banksystemet är alltså i realiteten bankrutt och kaputt, även i vårt lilla land. Blanka aktierna som bara fan och strunta i allt struntprat som maktens män försöker fantisera ihop för att rädda sig kvar vid sina positioner.

  Vi står inför ett paradigmskifte i världen. Det betyder att det mesta vi är vana vid försvinner och vad som kommer istäellet vet ingen. Jag läste några rader av en analytiker som förutspår att finanskatastrofen kommer att tillhöra topp 10 av de viktigaste omvälvande händelserna i mänsklighetens historia. Här följer 10 i topp utan inbördes rangordning och säkert diskuterbara.
  • Babyloniens fall.
  • Romarrikets fall.
  • Franska revolutionen.
  • Amerikanska inbördeskriget.
  • Ryska revolutionen.
  • Första världskriget.
  • Första stora depressionen.
  • Andra världskriget.
  • Engelska imperiets fall.
  • Sovjetunionens fall.

  Om några år vet vi hur det gick! Ibland blir det ju faktiskt bättre efteråt än vad det var innan! Kanske inte föra alla, men för vissa, någonstans. Vad vet jag egentligen?

  3 kommentarer:

  teo813 sa...

  jag köpte lite Xbull igår och säljer den på fredag, marknaden är ju oversold.

  Har du någon rekommendation om aktiefonder? Jag börjar blir intresserad om Asiatiska fonder nu när de är så billiga, kanske Asiafond (bara 0.40% förvaltningsavgift)?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Ett kort inhopp under de korta rekylerna uppåt är aldrig fel! SHB:s vanliga japanfond är jag inne i ibland. Inget fel på Xbull heller!

  teo813 sa...

  3% upp idag (Xbull upp 4.5%), inte illa!