Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  22 mars 2009

  Finanskatastrofens slut kan ännu ej skönjas.

  Innan jag hetsar upp mig över världsproblemen lugnar jag ner mig på tennisbanan. Ivanovic är inte den sexigaste (Kirilenko) damen på touren men den snyggaste.
  Zvonareva (1,67)-Ivanovic (2,5)
  Jag tror stenhårt på surpuppan och tänker gå in tungt på henne före match. På det blir det aggresiv livehandel! Hej och hå!
  Nadal (1,72)-Murray (2,26)
  Spanjoren är bra nu och förtjänar en rejäl bet från start om än icke som ovan. Han var något darrig mot Roddick men det är han ju inte två matcher i rad.
  Det är synd att Federer inte är med i finalen. Han förlorade ett ytterst märkligt avgörande set inatt. Han har en knagglig väg att vandra framöver! Vi får hoppas han inte pensionerar sig! Han torde säkert ha samlat ihop 1 miljard på banken men vi får hoppas att han utmanar Nadal en sista gång!
  • 50 k på Z till ungefär 1,69!
  • Kunde gott illa det här men nu är jag utgrönad och klar. Hade I vunnit setet hade jag varit jävligt röd på Z. Nu tar jag bort en nolla på insatserna framöver!
  • Lätt som en plätt när man är rätt från början! Z vann sin största seger hitills! Det är bara att lyfta på hatten!
  • Lätt seger för Nadal med 2-0 i set. Extremt lyckad söndag för Mekongs tennisanalyser. Visar hur viktigt det är att vara med redan före start.


  • Den här historiska videon har bara setts av 29 000 de senaste 18 månaderna. Det klarar min blogg av på bråkdelen av den tiden. Det här historiska talet av president Nixon kan betraktas som ett så kallat paradigmskifte, när så att säga hela jordens utveckling växlar in på ett nytt spår.
  • Dollarn var i djup kris pga vietnamkriget och USA:s president övergav 1971 valutans koppling till guld. Man skrotade helt enkelt Bretton Woods system för stabila valutakurser länder emellan. USA tog sig rätten att trycka upp de dollarsedlar man ansåg sig behöva.
  • Det nya system som infördes av Nixon 1971 kallas ibland informellt för Bretton Woods 2 och innebar att USA satte igång att driva fram underskott i både budget och handelsbalans, alltså ett fundament av underskott som hela landets ekonomi skulle byggas kring. Han påstår sig försvara dollarn men i princip dömer han den till döden. Dödskampen må pågå i 40 år och man kan leva ganska gott under tiden men det är ändå en dödskamp!
  • Det kunde snabbt gått illa efter Nixons beslut att frikoppla dollarna från guldet om man inte fått någon att ta hand om detta berg av sedlar. Det blev centralbanker i Asien som fick ta emot alla nytryckta dollar och med hjälp av dessa finansiera en exportbaserad tillväxt.
  • Det är givetvis ofattbart att sådana här perversa obalanser i världsekonomin kunnat överleva i nästan 40 år, alltså mycket längre än det sundare Bretton Woods 1 som gav jorden utmärkt tillväxt 1945-1971.
  • Det här systemet hade kunde överleva ett tag till om man inte 2002 börjat blåsa upp den enorma bostadsbubblan i USA. Det var då man hade "sista chansen" att "rädda" bankernas balansräkningar. Istället eldade Alan Greenspan på låneekonomin genom alldeles för låga räntor och gav giriga bankirer chansen att producera enorma mängder låtsaspengar ur tomma luften. Politikerna jublade ty att bo i eget hus är en mänsklig rättighet för alla, vare sig man har betalningsförmåga eller ej. Och skuldberget som uppstod exporterades till utlandet det också.
  • Ben Bernanke, jordens farligaste man, gör nu bisarra ansträngningar att rädda Bretton Woods 2. Han försöker alltså lösa problemet med de metoder som skapade problemet från början, enorm skuldsättning och låtsaspengar! Federal Reserve kommer snart att vara förvandlat till historiens störst skräpbank. Det är som att bota en alkoholist genom att ge honom fri tillgång till sprit. Det är som att bota en heroinist genom att ge honom fri tillgång till heroin. I framtidens historieböcker kommer helipkopter-Ben att skärskådas i ett uselt ljus.
  • I praktiken är imperiet USA ett konkursbo där de totala skulderna mångdubbelt överstiger tillgångarna. Tyvär har man exporterat en stor del av skulberget och drar ner resten av planeten i träsket.
  • Bretton Woods 2 kan omöjligen överleva. När världens valutasystem kollapsar är omöjligt att säga. Det kan ske nästa månad, nästa år eller om fem år. Centralbanker med USA, Japan och England i spetsen försöker med sedelpressens hjälp hålla liv i pyramidbygget med låtsapengar så länge som möjligt men för varje dag närmar sig slutet med en sannolikhet som snabbt närmar sig 100 %. Detta gynnar priset på guld framöver men det är en långsiktig prognos som inte behöver vara sann i det korta perspektivet eftersom deflationen ännu griper omkring sig med full styrka.
  • Och ju mer exportberoende ett land är desto värre kommer de närmaste åren att bli.
  • "Det är ett ekonomiskt krig. Vi har inte vunnit än, men vi bedriver en underbar strid", sade Vita Husets chefsekonom Christina Romer förra veckoslutet. Med sådana rådgivare behöver man inga fiender!
  • Förlusterna av kapitaltillgångar (aktier, obligationer, fastigheter med mera) kan globalt sett överstiga 50 000 miljarder dollar, enligt en analys gjord åt Asiatiska utvecklingsbanken (ADB). Summan är nästan lika stor som det kända värdet av världens produktion av varor och tjänster under ett år (BNP), men jämförelsen haltar eftersom kapitalförlusterna bara delvis är realiserade.

  , pattaya, thailand, bangkok, pattaya, thailand, bangkok, pattaya, thailand, bangkok, pattaya, thailabangkok, pattaya, thailand

  4 kommentarer:

  Anonym sa...

  Det var väl Clinton som först slog fast "allas rätt till eget hus" och därmed praktiskt taget tvingade banker att låna ut till folk som inte borde få lån (subprime). Senare lagstiftade väl Busken om detta, om jag inte minns fel..?
  Iaf, har länge funderat på att ta en kort position i dollarn, med lång löptid (5-10 år), problemet är att jag inte lyckats klura ut vilken valuta som är bäst att blanka mot.. vad tror du? SEK känns riskabel, Euron e ju inte helt 100 den heller.. återstår yen o yuan..

  AL

  MEKONGS BLOGG sa...

  Helt rätt! Och vad gäller valutahandel är situationen omöjlig att förutse!

  I.m sirius sa...

  tips till A.L är att ta en kort positon i dollar mot en råvara.
  Au,Ag ,Oil, Cu kan bli vinstlotten som du söker.

  MEKONGS BLOGG sa...

  Kanske Cu då som är upp 30 % senaste tiden pga kinesiska hamstringsoperationer!