Det gick ett mycket sevärt teveprogram igår kväll om en av de stora svenska hjältarna. Som enskild idrottsprestation är tungsviktstiteln oöverträffad i vårt land. Som idrottsman totalt sett överglänses han bara av Björn Borg.
Jag var inte ens född när han chockade världen den där gången 1959, men jag kan skryta med att jag är född samma år. Det skulle vara intressant att veta vinstoddset på Ingo när han gick upp i ringen första gången i New York. Förmodligen låg det mellan 5 och 10.
Ingo hade en restaurang i närheten av centralstationen i Göteborg på 70-talet. Den hette givetvis Ingos restaurang. Jag var faktiskt där några gånger. Det blev mest någon öl men lokalitetens huvudsakliga dragplåstret var en roulette längst in. Jag var precis tillräckligt gammal för att kunna agera där. Vid den här tiden var maxinsatsen på svenska restaurangrouletter 50 öre och vinstoddsen var usla så det var inget intressant tidsfördriv. Det som var spännande med Ingos roulette var att man fram på småtimmarna lättade upp något på den av staten påtvingade lagstiftningen. Oddsen blev då internationella och man fick satsa som man ville. Det var en ganska klassisk inramning vad gällde miljön kring bordet. Cigarettröken låg så tät att man knappt såg croupieren. Vad jag minns vann eller förlorade jag inget speciellt vid de tillfällen jag var där.
Jag såg aldrig Ingo själv på krogen. Jag vet inte ens om han ägde stället eller bara hade leasat ut sitt namn. Jag har försökt hitta något om saken på nätet men lyckades inte med det.
6 kommentarer:
Patterson var 5-1 favorit.
Vet dock inte vad det innebär... Innebär det att man värderade jänkarens chanser till 80%?
http://www.anopiniononsports.com/2008/06/flord-patterson-vs-ingemar-johansson-6.html
/M.F
Tack för det. Amerikaner räknar odds på det viset. 5 dollar tillbaka på varje satsad! 80 % låter rätt!
Om Ingemar gav 5 mot 1 i odds innebar det att han gav 500 kronor i vinst på varje satsade 100. Insatsen är inte inkluderad så man får tillbaka 500 + 100! Ingo gav alltså 6 i odds enligt vårt sätt att räkna och därmed en vinstchans på 16,7 %.
Nej jag håller inte med dig!!!
Den absolut största bragden en som en skild händelse är något som vi svenskar inte alls kommer ihåg och gjordes utav den enligt mig störste svenska idrottsmannen.
Bragden var Gunder Häggs sista världsrekord på en engelsk mil 1944.
Tiden på det loppet var 4,01 dvs en ynka sekund över drömmilen. Världsrekordet slog på friidrottstadion i Gävle i stort sett i en grusbana, Gunder sprang först i klungan och helt själv mot klockan.
Det tog 10 år innan Roger Bannister sprang 1,5 sekund snabbare och blev den förste att springa dröm milen och blev världsberömd. Det loppet gjorde på en specialgjord kolsstybbbana och Banister hade två harar som var exakt tränade för att ta sitt varv i exakt rätt tid. Även skor hade utecklats
Gunder hägg slog totalt sett 16 världsrekord men hade otur att dels vara som bäst under ett världskrig och sedan när kriget tog slut 1946 då stängdes han av av friidrottsförbundet för att han hade tagit emot pengar för lopp, vilket var mot bestämmelserna.
När får vi nästa gång en friidrottare som slår 16 världsrekord?
Jo, Ingos ägdes av Ingemar själv, åtminstone i början. Den öppnade 1970 men jag vet inte när den slog igen, eller när han sålde den. Även idag är det ju krog där, men jag minns inte vad stället heter.
Tydligen körde man på Ingos filmvisning av de gamla matcherna; äldste sonen, Thomas, var filmansvarig!
1.Jag har en svag punkt för löpning eftersom jag sprungit en del själv! Gunder Hägg är en bra kandidat till tronen. Synd att han kom bort i kriget!
2. Tack för infot om Ingos krog.
Skicka en kommentar