Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  03 februari 2009

  Guld igen.

  Man måste räkna guldtackorna då och då för de är många. USA:s guldreserv i Fort Knox, Kentucky, 5 037 ton, 147 miljoner oz, bara cirka 15 gram per amerikan! Dagspriset blir 900 dollar x 147 miljoner oz = 132 000 000 000 dollar! Låter som otroligt mycket pengar men motsvarar bara den summa som amerikanska statsskulden ökar på 2 veckor.
  Det finns två huvusakliga anledningar till att guldpriset går upp och ner dessa dagar.
  1. Den fysiska efterfrågan på exempelvis smyckesguld har minskat kraftigt vilket är negativt för guldpriset.
  2. Efterfrågan på guld påverkas av den rädsla som investerare har för inflation, ekonomisk depression och finansiell vanskötsel. Skräckens nivå har varit positiv för guldpriset sista tiden.
  Det är kampen mellan dessa huvudsakliga krafter som avgör åt vilket håll priset på guld rör sig. Denna vecka har guldet inte lyckats forsätta marschen mot 1 000 dollar utan backat något. Det finns ett tekniskt köpmotstånd vid drygt 900 dollar.

  5 kommentarer:

  Dai sa...

  Det är ju inte så mycket bättre i Sverige då vi har ungefär 16 gram per invånare. Den stora frågan enligt mig är när alla andra länder kommer att överge amerikanska obligationer. Skulle vara vara kul att höra din syn på just den saken.

  MEKONGS BLOGG sa...
  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
  MEKONGS BLOGG sa...

  Svenska staten har tyvärr sålt av en massa guld men landet är inte lika skuldsatt som det vacklande imperiet i väster! När tillräckligt många överger statsobligationer innebär det att en bubbla spricker! När en sådan bubbla spricker är omöjligt att förutse. Inom ett år är säkert möjligt. Guld är en bra försäkring plus finansiella derivat som stiger i värde när de långa räntorna stiger!

  Anonym sa...

  Det ryktas att Tyska staten skall sälja av delar av sin guldreserv. Förmodar att om det stämmer så kan priset komma att pressas ner ett tag.

  Om det stämmer eller ej, det vet jag dock inte.


  /M.F

  MEKONGS BLOGG sa...

  Sådant påverkar givetvis priset. Förra året köpte faktiskt en del stater ansenliga mängder guld. Det handlade då om Ryssland och gulfstaterna.