Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  05 februari 2009

  Räntebomben!


  De långa räntorna har stigit betänkligt den senaste tiden och detta förhållande lär skrämma upp en och annan riksbankschef världen över. Det är bara att studera diagrammet ovan som visar räntan på statsobligationer med 10 års löptid från ett antal länder. Här är det utvecklingen från 1 december fram tills nu som gäller. Denna ränteuppgång motverkar de stimulanser man försöker sig på runt om vår planet för att få fart på världskonjunkturen! Det man vill göra med upplånade pengar får alltså motsatt effekt och kan till och med förvärra läget.
  Den som är intresserad av att följa räntorna får en bra grund att stå på om man använder sig av vår egen riksbanks hemsida. Rent personligen har jag bättre grejer till mitt förfogande än Riksbanken som inte verkar uppdaterad vad gäller bra och åskådliga presentationer av siffermaterial. Märkligt! Jag skulle kunna tänka mig att modernisera deras databaser till det fascila priset av 8000 kr / timme + moms. Låter kanske mycket men jag skulle bara behöva debitera för 4 timmars arbete för att fräscha till det värsta grodorna.
  Det är som sagt högeligen intressant att de långa räntorna har satt av uppåt. Det hjälper alltså föga att alla riksbankschefer sänker sina styrräntor, och därmed de korta räntorna, ner mot noll. De kan lika gärna trolla med knäna eller ägna sig åt regndanser. Då får de åtminstone lite motion! Här presenterar jag lite statistik för vart och ett av länderna. ....
  USA
  10-årsräntan nådde sin lågpunkt på 2,05 % den 30 december 2008. Nu står den i 2,94 %. Det blir en ökning på + 0,94 %. På en dryg månad är detta en mycket stor förändrning!
  ....
  Japan
  Stod i 1,19 % den 30 december. Just nu 1,36 %, alltså + 0,17 %. Den japanska yenen är urstark och räntorna stabilt låga.
  ....
  Tyskland
  Som lägst 2,88 % den 15 januari och nu 3,36 %. Det blir + 0,48 %.
  ...
  Storbritannien
  Den 2 januari stod den i 3,07 % och idag 3,81 %, + 0,74 %.
  ....
  Sverige
  10-årsräntan nådde sin lågpunkt på 2,42 % den 29 december 2008. Nu står den i 3,12 %. Det blir en ökning på + 0,70 %. Jag rekommenderar aldrig bundna huslån men just nu är det inte helt fel.
  ......
  USA och andra länder lånar just nu upp fantasibelopp genom att ge ut statsobligationer. Detta driver upp räntorna och oroar långivare. I USA har man för länge sedan tappat kontrollen över sin upplåning och det är bara genom att trycka upp nya pengar och att ägna sig åt politiska manipulationer som man lyckats hålla nere räntorna. Nu när de långa räntorna ändå har stigit är utvecklingen framöver intressant. Före en eventuell räntekrasch, alltså skenande räntor, kommer räntorna att fortsätta uppåt i allt snabbare takt. Den som är intresserad av så kallad "bubbelbevakning", bör alltså följa dessa räntor noga. Många anser att detta är den största bubblan någonsin (berget av amerikanska obligationer) och när den spricker kommer det att skaka om hela planeten! Det blir en räntebomb som briserar med risk för hyperinflation!

  2 kommentarer:

  Dai sa...

  Tack

  Det var just den här informationen jag ville att du skulle gå närmare inpå. Tack för en bra blogg.

  MEKONGS BLOGG sa...

  Tack själv!