Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  28 januari 2009

  En tillbakablick och en framtidsvision.


  Förra gången en president flyttade in i Vita huset under en depression var i mars 1933. Några dagar senare kom New York Times ut och förstsidan syns ovan. Det är fascinerande att ta del av nyhetsflödet den dagen. Bara rubrikerna är intessanta och jag listar några här för de är lite svårtydbara på fotot!
  1. "Roosvelt orders 4-day bank holiday, puts embargo on gold, calles congress". Presidenten stänger helt enkelt bankerna under 4 dagar och konfiskerar guld från privatpersoner.
  2. "Hitler Bloc Wins A Reich Majority, Rules Prussia". En senare ökänd person vann ett val och tog makten i sitt land.
  3. "Japanese Push On In Fierce Fighting, China Closes Wall, Nanking Admits Defeat". Den japanska invasionen av Kina fortsätter!
  .......
  I början av den här andra stora depressionen har världens regeringar sänkt sina räntor kraftigt och dessutom vräkt ut enorma mängder upplånade pengar på marknaden. Det är ett sätt att försöka motverka att den här djupa ekonomiska nedgången blir lika långvarig som på 30-talet. Man köper sig helt enkelt tid och hoppas på det bästa men man löser inga långsiktiga problem.
  Alla västvärldens ekonomier, speciellt USA:s, är mer eller mindre uppbyggda som ett Ponzi-bedrägeri. Ett sådant bedrägeri är upplagt på så sätt att investerare genom falska förspeglingar om hög avkastning förmås satsa pengar. För att det ska fungera under längre tid måste det hela tiden fyllas på mer pengar i ena änden än det tas ut i den andra. Som en detalj kan nämnas att vårt svenska pensionssystem är uppbyggt enligt Ponzis principer. Vi som arbetar idag betalar in pengar och hoppas på utdelning i framtiden. I USA:s fall har man i princip hållt på så här i 30 år i en allt mera accelererande takt. Resultatet blir privat och offentlig skuldsättning i ofattbar skala. Ett Ponzi-bedrägeri kollapsar när för lite nya pengar kommer in i systemet. I USA:s fall handlar det om att långivarna kommer att kräva allt högre räntor för sina investerade pengar. Till slut kommer de förmodligen att vägra låna ut alls!
  Nu när en ekonomsik krasch har inträffat gör USA, och många andra, en sista kraftansträngning och dammsuger planeten på pengar. Det räcker inte ens med dessa lån utan man planerar att trycka upp egna pengar i gigantisk skala. Sådana dumheter leder ofta till hyperinflation och värdelös valuta! Framtidens vinnare har skulder i dollar (med bunden ränta) och tillgångar i guld och andra råvaror (främst mat).
  Det enda löfte ponzifolket numera ställer ut är att det är nödvändigt att låna mera pengar för att det inte ska bli mycket värre. Det är så skrämmande det kan bli!
  "Låna mig några tusen miljarder till så kan vi amerikaner köra en högkonjunktur till på kredit. Då kan vi överkonsumera all världens produkter ytterligare ett varv och alla blir lyckliga jorden runt"!
  Detta är i princip vad Obama säger att han vill göra. Ponzi-bedrägeriets sista fyrverkeri ska brännas av i stor stil!
  När sedan de fruktansvärda skulder, som även många andra länder just nu samlar på sig, ska börja betalas 2010-2011 genom åtstramningar i statsbudgetar, då är räkenskapens tid kommen och många kärva år väntar de flesta av oss.

  4 kommentarer:

  Anonym sa...

  Ja det ser inte bra ut men det bör gå att tjäna pengar på just att det ser illa ut, du själv har tipsat om guld(upp)och banker(ner). Jag spelar inte på tennis eller någon annan sport men hoppas Mr Mekong forsätter tipsa om affärsförslag på finans marknaden. Förövrigt: Halland kommer att bli en egen region, det är jag glad för.
  / Karl

  MEKONGS BLOGG sa...

  De största förmögenheterna görs alltid under krig och katastrofer! Bra att Halland slipper sväljas av göteborsregionen

  Anonym sa...

  Ok
  Nu undrar jag var köper man guld med säker underligand värde de svenska guld handlarna klarar inte att leverera har inget fysiskt guld har det redan börjat?
  Samt vilka länder kommer att ta hem tredje världskriget det gäller att investera rätt nu.

  Anonym

  MEKONGS BLOGG sa...

  Omöjliga frågor!