Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  31 januari 2009

  Den svarta svanen.

  Den "svarta-svanen-teorin" är mycket intressant ur matematisk-filosofisk synvinkel, särskilt i dessa tider. Den handlar om att extremt sällsynta händelser i princip är omöjliga att förutse. Den säger också att sannolikheten för att "få syn på en svart svan", alltså att en mycket sällsynt händelse ska inträffa, är större en vad vi normalt sett tror.
  Det kan vara på sin plats att ge exempel på så kallade svarta svanar.
  Första världskriget, PC:n, internet, 11 september, den globala finanskraschen.
  Det finns många fler. Dessa fenomen uppfyller följande kriterier.
  1. Händelsen är exremt oväntad.
  2. Den har extremt stor påverkan på mänskligheten.
  3. I efterklokhetens kranka blekhet ses den inte alls som något oerhört märkligt utan många "experter" har massor av rationella förklaringar att komma med.
  Vi människor accepterar inte att extrema händelser är oförklarliga och oförutsägbara och däri ligger förklaringen till sakernas tillstånd:
  1. Vi skapar en illusion av att vi förstår hur det ligger till.
  2. Vi förvränger historiska händelser så att de inte blir oförklarliga.
  3 Vi övervärderar den information vi får och sätter för stor tillit till den intelektuella elitens förklaringsmodeller.
  Det är för de flesta en outhärdlig tanke att de stora omvälvande händelserna i mänsklighetens utvveckling, då båda positiva och negativa sådana, är ett resultat av fullständigt oförutsägbara skeenden. Vi vill att verkligheten framskrider rationellt. Och ännu viktigare så vill vi att livets gång kan styras. Vi kräver makthavare som ansvarar för detta "rationella framåtskridande", frälser oss ifrån ondo och tar hand om oss!
  Det är därför som "hela jorden" verkar gå "all-in", och då med allt förtroendekapital plus icke att förglömma alla pengar som finns kvar , på president Obama i Washington. Alla verkar vara övertygade om att ingen svart svan flaxar förbi de närmaste åren och synar den oerhörda bluff som mänskligheten gått "all-in" på! (Med bluff menar jag principen att vi löser alla problem med samma politik som orsakade problemen, oansvarig kredigivning, överkonsumtion, budgetunderskott osv). Själv misstänker jag att en hel flock av dessa djur överväldigar oss alla inom en snar framtid!
  Hur kom jag då in på detta? I dessa dystra tider försöker många förutsäga de svarta svanar som är på väg att förmörka vår framtid. En av dessa är risken för hyperinflation i USA och Europa. Jag citerar några rader från Financial Times!
  ...
  ....
  "One stark lesson from the ongoing financial and economic crisis is that so-called black swans — large-impact, hard-to-predict and seemingly rare events — can occur more frequently than generally believed".
  ....
  "With policymakers around the world throwing massive conventional and unconventional monetary and fiscal stimuli at their economies, we think that it is worth exploring the black swan event of very high inflation or even hyperinflation".
  .....
  "While such an outcome is clearly not our main case, the risk of hyperinflation cannot be dismissed very easily any longer, in our view. We discuss the historical evidence, the conditions that can lead to very high or hyperinflation, and whether and how it might happen again".
  ....
  Men definitionen av en svart svan ovan är att det är en händelse som inte går att förutsäga. Det går alltid att gissa på en massa saker och någon får alltid rätt men den svarta svanen dyker alltid upp på en plats där man minst anar det!

  3 kommentarer:

  Daichan sa...

  Jag ser att du gillar Nassim Nicholas Taleb:s bok.^^

  Josef Boberg sa...

  "1. Vi skapar en illusion av att vi förstår hur det ligger till.
  2. Vi förvränger historiska händelser så att de inte blir oförklarliga.
  3 Vi övervärderar den information vi får och sätter för stor tillit till den intelektuella elitens förklaringsmodeller."

  Tja... - vad mera behöver tänkas/sägas/skrivas...

  Kent Lungren sa...

  Tack för din intressanta text!

  Citatet: "Vi människor accepterar inte att extrema händelser är oförklarliga och oförutsägbara och däri ligger förklaringen till sakernas tillstånd:
  1. Vi skapar en illusion av att vi förstår hur det ligger till.
  2. Vi förvränger historiska händelser så att de inte blir oförklarliga.
  3 Vi övervärderar den information vi får och sätter för stor tillit till den intellektuella elitens förklaringsmodeller."
  är det från boken?
  Bra formulerat var det i alla fall!