Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  11 december 2008

  Den ekonomiska katastrofen i Rysssland.

  För bara några månader sedan var Ryssland rikt och mäktigt. Detta nya och aggressiva Ryssland med nyvunnet självförtroende såg ut att växa till sig alltmer! Tillsammans med Kina, Indien och Brasilien, de så kallade BRIC-länderna, hade landet en fenomenal tillväxt och framtiden såg ljus ut. Nu är landet i djup kris!
  För bara några månader sedan var Moskva miljardärernas huvustad nummer ett. Och detta tack vara rekordhöga priser på olja och andra råvaror! Nu befinner sig Ryssland mitt i en ekonomisk katastrof och landet kämpar för sin överlevnad som ekonomisk och militär stormakt. Nästan 200 miljarder dollar av utländska invsteringar har flytt landet sedan i höstas. Aktiebörsen har kollapsat och korruption och misskötsel av ekonomiska tillgångar är värre än någonsin. Rubelns värde sjunker för varje vecka och utan massiva stödköp av den ryska regeringen hade den kollapsat för länge sedan. Förmodligen är en verklig kollaps av rubeln bara månader borta om ens det. Den ryska valutareserven var i höstas en av världens största men den kan ta slut redan under första kvartalet 2009.
  Har USA och omvärlden råd med en rysk ekonomisk kollaps? Den tidigare så välmående ryska medelklassen kämpar redan för sin överlevnad och många minns anarkin under Jeltsin på 90-talet då alla pengar i bankerna försvann.
  Nygamla rykten om tusentals saknade ryska kärnvapen dyker åter upp seriösa media. Jag hörde om det senaste idag på CNBC. Det handlar tydligen om gamla kärnvapenminor och kärnvapenbärande artillerigranater. Saknas ett enda vapen av dessa är det illa nog. Fattas bara att den ekonomiska depressionen späds på med vapenskrammel och i värsta fall atombombsexplosioner!
  ...........
  “What worries me are the tens of thousands of old nuclear mines, nuclear artillery shells and so on, because the reality is the Russians themselves probably don’t have any idea how many of those they have or, potentially, where they are.”

  Inga kommentarer: