Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  16 december 2008

  De ekonomiska utsikterna ser dystra ut.


  Kolumnen längst till höger är mest intressant. Efter 1970 syns tydligt hur amerikanarna med råge började leva över sina tillgångar. Det är den här exponentiella tillväxten av skulder som gör dagens situation så ytterst farlig, särskilt som man just nu håller på att förvärra situationen med budtgetutgifter utom all kontroll. Sorgligt nog verkar resten av världen haka på.
  ........
  Den ekonomiska depression som drabbade världen på 1930-talet förvärrades av politiska beslut. Den depression som inleds just nu kommer att bli värre på grund av alla de vansinniga politiska beslut som redan fattats, alltså att de mesta av våra pengar redan förslösats på dödsdömda företag eller lovats bort till misslyckade bankirer och detta i ett läge när den stora krisen ännu inte slagit till på allvar.
  Vi kan jämföra med utvecklingen av förra depressionen och se vad vi själva kanske har framför oss. Den stora depressionen på 30-talet var ingen plötslig kollaps. Efter kraschen 1929 steg börsen rejält 1930 och i april kom den upp till samma nivå som i början på 1929. Det var ingen kreditåtstramning första halvåret. Både regering och företag i USA ökade sina utgifter under detta halvår. Medborgarna drog dock ner sin konsumtion med 10 %. Räntorna var låga under 1930 och det var inte svårt att få lån men det var ingen större efterfrågan på krediter. Priserna började sjunka 1930. Lönerna började inte sjunka förrän 1931. Soppkök och brödköer dyker upp på allvar först 1932.
  Vi kommer förmodligen att få se en liknande utveckling under den här Andra Stora Depressionen. Räntorna kommer att vara låga under 2009 men konsumtionen lär ändå falla kraftigt, säkert med minst 10 % som 1930, och detta trots sjunkande priser. Lönerna kommer inte att börja falla på allvar förrän 2010 och fortsätter sedan ner under 2011-2012. Extrema statliga stimulanser kommer inte att fungera. Det är när dessa stimulanser upphör, pengarna är helt enkelt slut, som den verkliga krisen sätter in, förmodligen i slutet på 2009 eller början på 2010.
  Soppkök och brödköer finns redan i USA. I 25 undersökta storstäder i USA rapporteras om ökad svält och hemlöshet under andra halvan av 2009. Soppkök och brödköer i Sverige och Europa lär dröja till 2010.
  Börserna kommer att fortsätta en långsamt nedåtgående trend med vissa halvdanna försök till uppgång. Aktier kommer generellt sett att vara en mycket dålig affär fram till kanske 2016 om de långsiktiga trendlinjerna förblir intakta vilket de varit i 100 år.
  Vilken är nu nästa våg av ekonomiska katastrofer som drabbar världen? Följande punkter 1-3 är på gång att drabba USA och världen i början av nästa år. Punkt 4 och 5 är tyvärr ingen omöjlighet.
  .....
  1. En våg av likvidetsproblem och företagskonkurser i den breda amerikanska ekonomin.
  2. Fastigheteskrisen slår till med full kraft mot marknaden för kommersiella fastigheter.
  3. En finansiell kris på delstats- och kommunal nivå i hela Nordamerika.
  4. Många länder kommer att krascha ekonomiskt! Av de större finns förmodligen Mexiko, Ryssland och Sydkorea. Peso, rubel och won är snart värdelösa papperlappar enligt det här scenariot.
  5. En eurokris med ursprung i Italien kan ej uteslutas under nästa år.
  .....
  Dessa tre första punkterna når resten av världen med marginell fördröjning.
  Jag hörde igår hur en så kallad ekonom spådde att Kina skulle dämpa krisen världen över. Han sa att även om tillväxten i Kina sjönk ända ner till 6 % per år så skulle landets ekonomi fördubblas på 10 år och stimulera efterfrågan planeten runt. Problemet med tillväxten i Kina är att den siffran förmodligen är den största bluffsiffran av alla som publiceras i världen. Rena bedrägeriet och bara möjligt i en hård diktatur där det är landsförräderi att räkna och tänka rätt.
  .........
  Dagens amerikanska räntor och dessa slår ständigt nya bottenrekord.
  ........
  Statsobligation USA 30-år 2,95 %
  Statsobligation USA 10-år 2,48 %
  Panik eller deflationskatastrof på gång? Vad vet jag? En hisklig bubbla är det i alla fall. Den lär spricka men när är omöjligt att veta.
  Mycket elände idag. Det blir till att köpa proviant och söka skydd på spelbörsen. Mina investeringar på snookerbörsen har så här långt varit lyckade men nu är det nya matcher på gång. Häng med!
  ......
  Dagens matcher
  Higgins (1,8)-Junhui (2,22)
  Inga insatser på förhand här inte! Läge för livehandel!
  Murphy (2,04)-Allen (1,94)
  Har Murphy kommit över strulet med frun? Kan Allen hålla humöret och nerverna i schack? Jag tänker satsa på Allen från början men inget hejdundrande belopp! Eventuell utgröning vid 1,7 den här gången.
  ...

  6 kommentarer:

  Anonym sa...

  HAHAHAAHAHHAHAAHHAHA, rolig filur du. Vart får du allt skräp ifrån?

  MEKONGS BLOGG sa...

  De första nio raderna av inlägget är historiska fakta! De följande fem raderna är en jämförelse vad som skulle kunna hända framöver, något som förresten redan inträffat i vårt grannland Island!
  De 3 första punkterna i listan är redan problem som dikuteras överallt, speciellt på CNBC och i affärspressen. Du kanske har missat att 3 stora bilföretag är konkursmässiga i USA och därmed även Volvo och Saab. Skräp för vissa, inte för andra.
  Tillväxtsiffrorna från Kina anser även jag vara skräp men du kanske tycker annorlunda.
  Sen gillar jag snooker men jag vet att många anser det vara en riktig skräpsport.

  Anonym sa...

  Att kalla flykt till treasuries för bubbla är något märkligt. Det fanns en kreditbubbla som håller på att spricka. Nu skall rummet dit luften pyser ut kallas för bubbla.

  Johan

  MEKONGS BLOGG sa...

  Både Greespan och Bernanke kallas ibland för serial-bubbel-makers! De har skapat och skapar hela tiden nya obalanser i ekonomin som ständigt leder till nya bubblor.
  Jag skulle aldrig låna ut pengar till USA:s regering på 30 år till under 3 % ränta! Märkligt att nån gör det!

  teo813 sa...

  kör på Mekong,

  håller med dig fullständigt

  MEKONGS BLOGG sa...

  Tack för den! Jag tänker inte svikta med min upprktighet!