Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  29 december 2008

  Att bli rik på andras olycka.


  Att spekulera i bankirers fiaskon behöver man inte ha dålig samvete för. Ovan syns säljoptioner i Swedbank med lösendatum i februari. Den i övesta raden är billigast och har alltså en köpkurs på 0,85 kronor. Den kräver som synes att aktiekursen är under 32-0,85=31,15 kronor på lösendagen för att inte orsaka förlust om man köper till det priset. Om vi får en konkurs före lösendagen, vilket jag tror, och aktierna blir värdelösa, kan man alltså sälja varje aktie, som man ju givit kring 0,85 kronor för, till lösenpriset på 32 kronor. Det blir över 30 gånger pengarna. För att bli rik, säg att 1 miljon räknas i detta fall, så krävs ett riskkapital på cirka 30 000. Det är ju långt ifrån all-in, eller hur? Bara att hoppa över nästa thailandsresa om det går åt helvete, alltså om banken överlever!
  Det högsta lösenpriset i februari är 302 kronor. Den 3:e fredagen i den månaden lär några spekulanter känna sig nöjda med att kunna sälja swedbankaktier för 302 kronor styck. Idag kunde aktien köpas för 44 kronor.

  3 kommentarer:

  Anonym sa...

  Använder du dig av en kapitalförsäkring när du handlar med optioner i Swedbank?

  Mvh

  MEKONGS BLOGG sa...

  Du behöver "bara" teckna optionsavtal med din mäklare. Annars går det bra att handla warranter på en vanlig depå!

  teo813 sa...

  Tills vidare kan man inte längre handla med derivat via sin kapitalförsäkring.
  Orsaken är att finansinspektionen i en promemoria på sin hemsida skriver att gällande lagstifting inte tillåter derivat inom depåförsäkringar.

  Shit!