Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  30 december 2008

  Det blir bara värre och värre.

  Jag skrev för ett tag sedan om den federala statsskulden i USA. Den beräknades uppgå till den hisnande summan 52 700 000 000 000 dollar per 1:a januari 2008. Det blir 175 000 dollar per invånare eller över 1 miljon svenska kronor. I denna nationella skuld är förutom den "normala" statsskulden även framtida löften avseende pensioner och sjukvård inräknade. Skulden växer dessutom mycket snabbt, skrämmande nog exponentiellt.
  Dessutom är amerikanen i gemen kraftigt skuldsatt. Han är van att konsumera på kredit och den totala sparkvoten är sedan många år negativ. Landet lever helt enkelt på ett gigantiskt kreditkort. De enorma handelunderskotten som detta skapar och som andra länder finansierar i kombination med budetunderskotten är givetvis ohållbara i längden.
  Som många säkert lagt märke till har situationen under året ändrats något sedan 1:a januari 2008. Den senaste siffran över federala statsskulden är 56 400 000 000 000 dollar och per capita blir det 184 000 dollar. Året är inte slut och tillväxten har alltså redan varit över 5 %.
  Man räknar med att de amerikanska hushållen sammanlagda nettotillgångar just nu uppgår till 56 000 000 000 000 dollar, alltså nästan exakt samma siffra som den federala statsskulden just nu! Bara detta är skrämmande fakta. Den nye presidenten har redan inför 2009 utlovat ett nytt världsrekord i ny skuldsättning. Den intressanta frågan nu är om USA kan låna ihop till ännu en högkonjuktur eller inte. Verkat otroligt i mina ögon!
  Normalt sett köper USA varor och tjänster från utlandet för 2 miljarder dollar per dag mer än man säljer för. Underskottet är alltså cirka 2 000 000 000 per dag. Denna summa finansieras med privat och offentlig skuldsättning och andra utländska investeringar. Det är alltså denna summa som måste ner till 0 för att lånsiktigt stabilisera (ej låna mer) amerikanarnas balansräkningar. Då finns det 2 sätt.
  1. Man drar ner på importen med denna summa. Blir inget vidare kul för alla de länder världen över som bygger sina ekonomier på överskott i handeln med USA.
  2. Landet ökar istället sin export med 2 miljarder dollar per dag. En absurd tanke så vida inte dollarn devalveras kraftigt.
  Det ser inte ut att framöver bli några tendenser åt något av dessa 2 håll genom politiska beslut. President 2009, Obama, har redan inför nästa år utlovat ett nytt världsrekord i ny skuldsättning skrev jag nyss. Det blir alltså inga planerade åtgärder för att råda bot på skuldkrisen. Själv tror jag att marknaden själv kommer att vidtaga "oplanerade" åtgärder under nästa år mot denne världshistoriens värste och mest trilskande gäldenär! Då kommer underskotten att regleras med yxhugg istället för med hjärnkraft.
  Räntorna på amerikanska statsobligationer är just nu på historiskt låga nivåer. 10-åringen ligger på drygt 2 %. Detta är en jättebubbla som kommer att spricka, förmodligen redan nästa år. Det är vad jag kallar marknadens oplanerade yxhugg med efterföljande dollarkris och allmänt kaos i världsekonomin.
  Jag har sagt det många gånger förr. Köpoptioner i guld och säljoptioner i dollar blir man rik på om ovanstående scenario blir verklighet.
  Förra året skrev jag om de dystra utsikterna inför 2008 och varnade för aktier och husköp. Mina pensionsfonder där jag själv har investeringsansvar har stigit med i snitt 20 % i år vilket är det bästa resultatet på många år. Värdet inklusive PPM är cirka 500 000 just nu. Om bankirerna fått bestämma hade värdet varit mindre än hälften. De flesta svenska fondsparare har betalat dyrt för sitt förtroende för bankirer och de som är till åren och snart ska gå i pension kommer få en helt annan ekonomi på ålderns höst än vad de tänkt sig.
  Varenda banktjänsteman som någon gång senaste året givit någon bankkund rådet att sitta still i båten och inte sälja aktiefonder förtjänar en spottloska rätt i ansiktet. Jag känner ganska många som blev övertalade på banken att inte agera förnuftigt och som numera svär ve och förbannelse över sin dumhet. Livet kan som sagt bli ett helvete om man lämnar privatekonomiska beslut i bankirers händer.

  7 kommentarer:

  Anonym sa...

  Rätta mig om jag har fel, men du säljer alltså ett datorprogram för en miljon kronor?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Japp! Fick massor av frågor om saken 2007 och la in annonsen för att avskräckna spekulanter. Annars helt seriöst erbjudande. Kan inte ta patent på mjukvaran så det går bara att sälja den en gång!

  Anonym sa...

  Mekong,
  Om du inte kan ta patent på mjukvaran måste det innebära att köparen inte heller få ta patent på mjukvaran. Jag antar att ett pris på en miljon kronor för ett program till stor del baseras på att man har någon form av ensamrätt?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Hur som helst blir det ett incitament att inte föra kunskapen vidare eller till att sälja 2000 kopior för 1000 kronor styck! Vem vet? Jag tar betalt för att slippa tjafs och för att jag tappar kontrollen över produkten!

  Anonym sa...

  Tack för intressant läsning igen, dollarn har dödsförklarats under lång tid men likväl håller dollarn emot. Det är många faktorer inblandade i dollarn vilket gör det svårt att förutse resan... Vi får se hur dollarn klarar sig 2009

  Önskar Mr Mekong och er alla ett Gott Slut & ett Gott Nytt År

  / Karl

  leninho sa...

  Hej. Undrar vilka guldoptioner du ligger i? Själv har jag sedan ett par månader de canadensiska guldaktierna Barrick Gold och Goldcorp samt den amerikanska GDX.en. Alla tre har fördubblats sedan 1 november.

  Har nu börjat positionera mig lite lätt i United States Oil Fund som har rasat från $120 till dagens c.a $30. Kan knappast vara fel, eller...?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Just nu har jag bara guldwarranten GOL9D1100SHB.
  Oljan kommer nog att bottna snart men risken är att det går ännu lägre framöver. Är inte helt fel att börja gå in redan nu och sen fylla på med mer om priserna fortsätter ner.