Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  28 november 2008

  NINJA och om hur Clinton och bankirerna förvandlade guld till skit!


  Den finanskris vi nu ser fördjupas har av många, speciellt vänster ut på den politiska skalan, uppfattats som en motsvarighet till murens fall för nästan 2 decennier sedan, den gången när de socialistiska staterna föll samman. Nu två decennier senare slår dessa debattörer fast att något liknande sker med den globala kapitalismen som ju verkar ha körts i botten av fartblinda finanshajar. Marknadsekonomin står alltså inför sitt fall enlig dessa "tyckare" och det är dags för staten att åter börja dominera marknaden och äga företag. Det man säger är i princip att den som är bäst i världen på att producera volvobilar och att sälja dessa är näringsminister Maud Olofsson. Absurd tanke!
  I och för sig stämmer detta när det gäller banker eftersom vem som helst är bättre på att driva banker än bankirerna själva. Det är i och för sig en skrattretande tanke att Mats Odell skulle vara bättre på att driva banker. Välj då hellre folk som lärt sig de fyra räknesätten och inte bara kan stava till bonus och ägnar all kraft åt kortsiktig girighet!
  Dessa drömmar om ett slut för marknadsekonomin som vi känner den är naturligtvis bara trams och man blundar för finanskrisens verkliga orsaker. Att världens börser och ekonomi befinner sig i fritt fall har inte sitt ursprung i att nyliberala ekonomer och banker blev giriga och fartblinda (kom något senare) utan snarare på de amerikanska politiker som under president Clintons ledning bestämde sig för att genomföra en social reform. Denna reform skulle inte finansieras av ekonomisk tillväxt utan av den sortens ekonomiska hokus-pokus-produkter som bankirerna uppfann och som numera fått beteckningen NINJA-lån, det vill säga lån riktade till människor med No Income, No Job, No Assets
  Det underbara med den här förkortningen är att den myntades långt före finanskrisen av HCL Finance i deras marknadsföring av en låneprodukt. Man gjorde helt enkelt reklam för den fantastiska uppfinning som Clinton tog patent på i kongressen och som gick ut på att förvandla guld till skit. Tyvärr tog det alldeles för många år innan det började stinka ordentligt från denna produkt.
  Finanskrisens ursprung tycks alltså vara den obehagliga blandning av planekonomi och kapitalism som Bill Clinton och hans gäng lanserade för att alla skulle kunna köpa bostäder, alltså även de utan vare sig inkomst, jobb eller tillgångar. Sedan hakade alla bankirer på detta politiska försök till ett gigantiskt indiskt reptrick och så gick det som det gick ett decennium längre fram. Inkompetenta politiker och giriga bankirer förde samman de sämsta av planekonomi och fri marknad.
  Massor av länder har ägnat sig åt NINJA-politik men ofta på en mindre katastrofal nivå än amerikanarna. Oftast handlar det om att bankirerna lånat ut pengar på ett lättvindligt sätt. Eftersom bostadspriserna ständigt stigit mot nya höjder beövdes inga säkerheter (England, Spanien, Baltikum och många fler). Helt enkelt en helt vanlig traditionell bubbla som exploderat rätt i ansiktet på oss alla.
  Det värsta som kan hända framöver är att någon slags nykommunistisk våg sveper in över världen med Obama, Bernanke, Sarkozy och Brown som entusiastiska härförare. Får dessa herrar fritt spelrum går vi alla en mycket obehaglig framtid till mötes. Får de chansen att använda allas våra pengar till bankirer och till att ta över de flesta större företag får kanske dessa "Apokalypsens Fyra Ryttare" fritt spelrum att lägga jorden i ekonomiskt mörker för överskådlig framtid.
  Den som tycker jag överdriver kan ju ta och fråga en islänning hur kul han tycker det är att rädda banker!

  1 kommentar:

  Anonym sa...
  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.