Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  26 november 2008

  Banditväldet i Bangkok.

  Det måste vara ganska unikt att människor demonstrerar på gatorna för att få till stånd en militärdiktatur på bekostnad av en demokratiskt vald regering. Nu är det den ekonomiska överklassen i Bangkok som står bakom upploppen och det är givetvis därför som militären låter dem hållas. För om åren när det var studenter eller fattiga som ställde till med bråk brukade myndigheterna (olika militärdiktaturer) anordna massmord och så var saken ur världen på några timmar. Jag har själv varit vittne till sådana ingripanden. Det är nu inte de mäktiga själva som just nu är ute på gatorna i Bangkok. Sådana risker tar man inte. När det gäller den här formen av protester brukar man hyra in folk. Den stora mängden bråkstakar får 300-500 bath om dagen (60-100 kr) plus mat och det är därför man kan hålla ut så länge. Min fru har en släkting i Bangkok som erbjudits pengar för att vara med i demonstrationerna. Sen hakar det på en svans av lycksökare som försöker slå mynt av tillställingen. Det är naturligtvis fullständigt bisarrt att anledningen till att man kräver den valda regeringens avgång skulle bero på att den är korrumperad. Det finns ingen rik människa i Thailand som inte mer eller mindre byggt upp sin förmögenhet med hjälp av mutor och korruption. Det är istället outhärdligt för dessa människor att den fattiga majoriteten i norra Thailand ständigt röstar fram regeringar som inte gynnar den välbärgade överklassen i Bangkok. Landets ekonomi, särskilt den livsviktiga turistindustrin som redan drabbats hårt av finansdepressionen, kommer att få ännu större problem. Så sammanfattningsvis gäller följande om banditväldet i Bangkok.
  1. Den fattiga majoriteten stöder regeringen och skulle dessutom aldrig ha tid eller råd att vara med på bråken.
  2. Medelklassen har inte heller tid att vara med eftersom de måste jobba. Finns ett visst stöd här för bråkmakarna, särskilt i Bangkok.
  3. Överklassen skulle aldrig riskera något genom att visa sig på gatorna men det är deras pengar och intressen som ligger bakom.
  ........
  Egentligen är det stora kinesiska syndikat som bakom kulisserna och officiella makthavare styr det mesta i Thailand och det på de flesta nivåer av ekonomin. Dessa förhållanden känner ytterst få av landets invånare till. Framöver kanske er alldeles egen thailandsexpert, Mekong, tar upp något av detta på bloggen för det skulle sannerligen bli ytterst fascinerande och gastkramande läsning. Måhända bör man ändå ta varning av herr Roberto Savianos öde, den dödshotade italienske författaren som skrev om maffian i Italien och som i dagarna besöker Sverige.


  Bangkok, 6 oktober 1976. En hängd student skändas. Tidigare på dagen har 4000 inhyrda mördare gått till angrepp mot Thammasat University. De hade försetts med militära vapen. Polischefen i Bangkok gav dem fria händer att agera. Många offer krävdes. Den officiella dödssiffran på 46 är förmodligen bara en bråkdel av sanningen. I värsta fall får vi se sådana här scener framöver. Det var samma politiska konstellationer då som nu, rik mot fattig eller gammal auktoritär maktelit mot nya grupperingar (bönder i norr och ny medelklass) som söker demokrati och modernitet.

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Tack, precis vad jag efterlyste.
  Africanperk

  MEKONGS BLOGG sa...

  OK!