Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  14 november 2008

  En studie i skräck och Mekongs tennisekvation.  Jag är helt klart lite fundersam idag. När man sitter hemma i tevesoffan och tittar på en skräckfilm räknar man inte med att hamna som huvudperson mitt i alldeles verklig fasa. Detta hände igår kväll. Jag satt som sagt där och såg plötsligt i ögonvrån en insekt komma flygande. Bara detta är märkligt så här års. Bråkdelen av en sekund senare flyger den rätt in i näsan på mig. En fullständig explosion av intensivt kliande fortplantar sig från näsan upp i ögonen och sedan vidare upp i hjärnan. En berömd scen ur filmen Alien flimrar förbi i mina tankar. Jag fräser till och rusar ut på toaletten och snyter mig våldsamt i en handduk. Jag hittar aldrig insekten som orsakde denna fascinerande incident. Flera timmar senare känner jag fortfarande av en känsla av att det kliar i hela hjärnan. Märkligt! Från absolut skräck är inte steget långt till matematikens värld. Jag tar det korta klivet precis nu.
  ........

  Einstein 1905

  Världens mest berömda ekvation som slår fast ekvivalensen mellan massa och energi. Att materia innehåller en mängd energi som står i ett förhållande till ljushatsigheten i kvadrat banade väg för atombomben.

  ,,,,  Dirac 1928
  Detta är världens vackraste ekvation. Diracekvationen är en relativistisk vågekvation för kvantmekaniska system. Det stora med den är att den förutsåg existensen av antimateria, framtidens raketbränsle! Mer än 99,9 % av mänskligheten lär aldrig behöva komma i kontakt med detta svårbegripliga konstverk.........


  Mekongs tennisekvation 2005

  Detta är en av världens minst kända ekvationer. Jag använder den för att "räkna ut" vem som kommer att vinna en viss tennis- eller snookermatch. Eller snarare handlar det om att hitta odds som marknaden inte lagt på rätt nivå. Ofta är det mycket små avvikelser man försöker dra nytta av, ibland märkligt stora. Några säkra vinnare existerar ej i den här branchen (utom när Davydenko och hans gelikar bestämt sig för att förlora).
  Mekongs ekvation har alltså inget att göra med hur man lägger upp taktiken när man handlar live på en match utan hur man agerar före en match. Naturligtvis har jag stor nytta av att oväntade vändningar i en match inte alltid behöver vara oväntade för mig men det är ju en helt annan om än lönsam historia.
  Förutom jag själv är det bara en enda person i hela vida världen som känner till den, och då ej i alla detaljer. (Det vore ju synd att den dog med mig). Annars finns det oändligt många ekvationer som ingen känner till eftersom de är oupptäckta.

  ...............

  Multinomialteoremet
  Detta matematiska samband använder jag flera dagar i veckan. Jag ska ge några exempel på varför det är så användbart.
  1. Man kan använda teoremet för att räkna ut hur stor chans det är att 2 personer av exempelvis 23 slumpmässigt utvalda personer fyller år på samma dag. Det för många ofattbara svaret på just den frågan är 50 %.
  2. Man kan använda det till att räkna ut hur stor chansen är att varje spelare av fyra får exakt ett ess på hand när korten är utdelade i exempelvis bridge. Det märkliga svaret på just den frågan är 10 %.
  3. Teoremet är alltså mycket användbart i kortspelssammanhang och då givetvis poker i första hand. Ett enkelt räkneexemplet är att en pokerhand på fem kort kan förekomma i 2.598.960 varianter. Ännu enklare är förstås de 169 tänkbara starthänderna i Texa Holdem.
  4. Märklig nog finns det även tillämpningar vad gäller tennis och snooker på spelbörsen men det tar jag inte upp här. Det så kallade Binomialteoremet är ett specialfall av MT. Är gymnasiet något att ha nuförtiden så kommer man i kontakt med BT där! Tyvärr betvivlar jag högeligen att det skulle vara så.

  På tal om tennis är det hög tid för det nu!

  Federer (1,72-Murray (2,38)
  Ovanlig oddssättning på Federer. Mycket frestande spel och jag tror jag faller för den frestelsen. In med degen på F hade en stockholmare sagt. Och ännu mera om F förlorar första set!

  Lite snooker passar alltid bra, speciellt när det är semifinaler!

  ........
  Stevens (2,6)-Hendry(1,62)
  Som jag misstänkte tidigare i veckan kom Hendry vältränad till Bahrain men jag tycker ändå oddset är alldeles för lågt och Stevens spelar bättre än på år och dag! In med degen på S!
  Allen (2,1)-Robertson (1,9)
  Typisk sluggermatch som kan gå hur som helst. Jag tänker börja med att handla på den som förlorar först framet! Kan bli en drömmatch att handla live på.

  1 kommentar:

  goooooood girl sa...

  your blog is good good good......