Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  13 november 2008

  1000 och 1 natt i Bangkok.


  När okunniga människor ber mig berätta om Thailand sammanfattar jag saken med följande ord!
  Legendariskt nöjesliv, guldskimrande tempel och matkultur av världsklass.
  Det är bara den första av dessa 3 punkter som intresserar de flesta. Det spelar ingen roll att detta fantastiska land erbjuder en makalös historia, tempel, pagoder, traditionella danser, flytande marknader, fisk- och skaldjurscurry, tapiokadesserter och sidenväverier. Majoriteten av turisterna vill bara supa, dregla över flickor (även om flickvän eller fru är med) och ligga utslagna på standen och få hudcancer. Som synes på bilden ovan är jag själv ett lysande men ack så sällsynt undantag från detta.
  Jag fick ett trist besked igår att ytterligare en bekant till mig begått självmord i Thailand. Nu kan man dela in självmord i 4 olika kategorier när det gäller detta land.
  1. Bangkok, 11 augusti 2002, klättrade en thailändsk kvinna i 40-årsåldern över det höga stängslet till en inhängnad där massor av hungriga krokodiler precis höll på att utfodras. En krokodil släpade omdelbart iväg henne till sina kompisar och hon slets i stycken inför hundratals förfärade vittnen. Under dessa dramatiska sekunder gav kvinnan inte minsta ljud ifrån sig. Detta är den klassisk formen av självmord när man snabbt vill avsluta livet.
  2. Ett faktum som få känner till är att hundratals utländska turister begår självmord i Thailand varje år, av dessa är rätt många svenskar. De flesta av dessa har bestämt sig på förhand. De har drabbats av alla möjliga bekymmer på hemaplan och bestämt sig för att avsluta livet med ett rejält festande. De har alltså sålt av allting på hemmaplan och maxat upp kreditkortet. Hur går de då till väga? Ett vanligt sätt är att hoppa från hög höjd. Dessa spektakulära händelser kan man läsa om i tidningen varje vecka.
  3. Man festar hårt samtidigt som man åker runt med en motorcykel som en vansinnig eller i bästa fall i en strandjeep. Slutar ofta med dödsolycka. En typ av "självmord" som tyvärr ofta drar med sig andra i döden.
  4. Man lider av en allvarlig sjukdom som ibland orsakats av många års överkonsumtion av det thailänska nöjesutbudet. Läkaren har sagt att man kan dö när som helst om man inte radikalt ändrar sin livsföring men man struntar i saken.
  Det var punkt 4 som min bekant kan hänföras till. Ingen är förvånad som känner honom. Man är snarare förvånad att det höll så länge. Jag får de flesta år minst 2 besked om året som ligger under punkt 4 och ett och annat besked under övriga punkter!
  Annar verkar det bli en usel turistsäsong i Thailand enlig de rapporter jag fått. Finanskatastrofen som drabbat vår planet har alltså redan slagit till med full kraft i ett land som normalt sett inte påverkas speciellt mycket av normala konjunktursvängningar. Många är de svenskar som "lurats" att köpa "egendom" i Thailand för dyra pengar och som nu kommer att få se värdet på dessa sjunka som en sten.
  .........
  Dagens tennis
  Davydenko (1,74)-Del Potro (2,36)
  Det bär mig emot att starta handeln på ryssen, denne mästare i läggmatcher, men jag känner mig ändå tvungen om än icke "all-in". Doftar 3 set lång väg.
  .........
  Dagens snooker
  Hawkins (2,3)-Allen (1,72)
  Det är dags för kvartsfinaler. Min analys ger vid handen att oddsen borde vara jämnare. Jag startar på Hawkins. Glöm inte att livehandel på snooker ofta ger bättre möjligheter att handla på "pankireaktioner" än tennis. Nackdelen är att likviditeten i marknaden kan vara sämre.
  .......
  Dagens finans
  Swedbank (10)-Baltikum (1,10)
  Jag tror fortfarande att risken för en krasch för Swedbank inom 3 månader är minst 90 %. Hela Baltikum står nära en finansiell härdsmälta och den som säger något annat pratar strunt. Med krasch avser jag statligt ingripande och aktievärde nära 0. Det går alltså att bli stenrik på säljwarranter eller säljoptioner i denna bank om mitt scenario slår in. SEB ligger också risigt till även om denna bank har starkare ägare (Wallenberg) som kanske kan rädda banken från staten.
  Vår korkade riksbankschef var inte sitt vanliga kaxiga jag i teve idag. Kejsaren är inte naken än men han har börjat klä av sig. Han är uppenbarligen banksveriges svar på Peter Malmquist, landets sämste aktieanalytiker. Två sorliga figurer som går maktens ärenden och inte folkets. Man vet aldrig hur mycket som är ren lögn och hur mycket som är ren inkompetens när dessa herrar uttalar sig!
  För övrigt sköts hela den ekonomiska krisen på ett skandalöst uselt sätt. Jag tänker på gamla testamentet när Moses kom tillbaka till sitt folk och folket hade börjar tillbe en guldkalv. Man bar fram offergåvor till denna kalv. Idag bär politikerna fram allas våra pengar som offergåvor till bankirerna.
  Nu börjar alla industriföretag skrika efter pengar men dessa börjar "redan" ta slut. Det ska bli intressant att se vad som händer om västvärldens pensionsystem börjar svikta och guldkalven har smitit sin kos för länge sen!

  8 kommentarer:

  Anonym sa...

  Så sant, i början av 90 talet gjorde jag mitt livs resa, luffade runt i Thailand med en 3 månaders baby, en son(kritvitt hår) på 3 år + fru. Blir fortfarande rörd när jag tänker på hur väl vi blev bemötta och vilka sevärdheter vi fick ta del av.
  Landet, människorna är fantastiska.
  Synd att ryktet svärtas ner av dessa dreglande fyllon som.. ja du vet vad jag menar.
  "Africanperk"

  Mekongs blogg sa...

  Jo, det gör jag!

  Johan sa...

  Tar du spel på att Swedbank går under inom 3 månader till 10 ggr pengarna?

  Annat upplägg?

  Swedbank under 10 kr inom 3 månader? 17 ggr pengarna?

  Mekongs blogg sa...

  Jag tar aldrig spel till sådana odds! Dessa typer av odds är en blandning av både humor och allvar i en absurd situation på marknaden och i världen i stort. Alltid kul att sätta siffror på sina tankar även när det är "omöjligt"!

  kenneth sa...

  hej,vilken sälj warrant skall man då köpa?

  Mvh kenneth

  Mekongs blogg sa...

  En ganska "billig" sådan med mer än 3 månaders löptid och med max 10 % av "spelkapitalet"! Optioner finns ju också med samma princip!

  kenneth sa...

  hej vad är billigt?
  är ej så inne på warrant.
  Mvh kenneth

  Mekongs blogg sa...

  Ju längre bort från lösenkursen warranten är jämfört med dagskursen, ju billigare blir den.
  Om Swedbank står i 70 blir en säljwarrant med lösen 50 billigare än en på 60! Ju längre löptiden är desto dyrare blir den också.