Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  24 november 2008

  Gråt och tandagnisslan väntar oss alla.

  Nu har en av de största bankgiganterna fallit och amerikanska staten tvekar inte att åter igen med ofattbara summor av andra människor pengar, eller snarare genom att skuldsätta sina medborgare bortom all sans och balans, rädda dessa misslyckade bankirer. Staten går in som garant av skräptillgångar till ett värde av 306 miljarder dollar.
  Staten köper även preferensaktier av Citigroup till ett värde av 20 miljarder dollar och debiterar en ränta på 8 % på dessa. Det blir 1,6 miljarder per år om nu banken överlever vilkert inte jag personligen tror. Det hela är ett sorts förstatligande även om resten av aktierna kommer att handlas vidare på marknaden. Utdelningen på stamaktierna sänks till 1 cent. Citigroup fick 25 miljarder dollar i oktober men det verkar ofattbart inte ha hjälpt mer än några veckor.
  Studerar vi Island i dessa dagar kan man få en inblick i vad som väntar majoriteten av ett lands medborgare när stödet till bankerna intecknat hela landets framtid. Människor blir utfattiga, skuldsatta upp över öronen, och köerna till soppköken kommer att ringla sig längre och längre.
  Man kan alltså med fog slå fast att det värsta av scenarior redan inträffat på Island. Det var för att det värsta scenariot inte skulle inträffa som våra makthavare motiverat att i princip alla männskors pengar i hela vida världen ska gå till att rädda misslyckade bankirer och andra genomruttna institutioner.
  Domedagsorkestern bjuder alltså åter upp till dans. Den 20 januari får orkestern en ny dirigent och denne har redan utlovat det största stimulanspakatet i världshistorien. Enorma mängder dollarsedlar (statsobligationer) ska tryckas upp och spridas över världen, en värld som ett tag till lär bita i det sura kreditäpplet och ta emot papperlapparna.
  Räntor på amerikanska statsobligationer idag:
  2 år 1,18 %
  5 år 2,09 %
  10 år 3,24 %
  30 år 3,69 %
  Dessa långräntor är historiskt låga och det är en av de stora paradoxerna när det gäller detta skuldsatta imperium. Förmodligen kommer de att sjunka ytterligare för att senare sätta av uppåt och då kanske inte ens "the sky is the limit"!
  Den amerikaska regeringen har även varit ute på tiggarstråt till specifika länder och det är inte direkt demokratins stöttepelare det handlar om, snarare tvärtom. Man har begärt lån av följande länder:
  Saudi-Arabien, 120 miljarder dollar.
  Förenade Arabemiraten, 70 milarder dollar.
  Qatar, 60 miljarder dollar.
  Kuwait, 40 miljarder dollar.
  Kina, Okänd summa men förmodligen större än de övriga.
  Antagligen är listan mycket längre än den här! Ändå skrämmande läsning!
  Givetvis kommer dessa papperspengar så smånigom att bli i princip "värdelösa". Det är ingen bisarr tanke att det som hänt Island och den valutan kan hända stora nationer. Hur agera i så fall? Genom att framöver spekulera i räntechocker och dollarkollaps kan man bli (sten)rik.
  Det är precis som det kinesiska ordspråket säger: När det blåser upp till storm kan man antingen bygga vindskydd eller väderkvarnar. Eller en modern variant när en finansiell stormvåg drabbat vår jord. När alla pengar är slut kan man antingen ställa sig i kö till ett soppkök eller börja bygga soppkök som är speciellt anpassade för att eldas med värdelösa buntar med dollarsedlar.

  3 kommentarer:

  Anonym sa...

  Ha Ha Ha Ha,

  Skapa panik så dina säljoptioner stiger i värde? Tror inte så många läser din blogg....

  MEKONGS BLOGG sa...

  Jag lär inte skapa nån särkild panik!

  Mekker sa...

  Var rent konkret tycker du att man ska stoppa pengarna när man vill: "spekulera i räntechocker och dollarkollaps"? För övrigt har du en riktigt nice blogg.