Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  18 november 2008

  Vila i frid! Det är inte dags att köpa aktier igen förrän 2016!  Minns ni, mina vänner, synen vi såg!
  I oktobers mörka ljus,
  Den där spekulanten som låg,
  På börsgolvets bädd av grus.

  Ty skamlöst sålde han allt,
  som åldrande horor sitt kött,
  och livet tog slut och blev kallt,
  när banken de mesta förött
  .


  Kring aset trängdes de mäktigas flock,
  medan skuldernas mörka här,
  flöt fram likt en vätska, seg och tjock,
  över lemmar som föll isär.

  Detta, mina vänner, väntar oss alla,
  ett liv där bara Döden är rik,
  då ska de sista av bankerna falla,
  och förvandlas till maskstungna lik.

  Nu pågår det varje dag en intensiv debatt om det är köpläge eller ej på börserna. Det mesta är struntprat eftersom debatten styrs av ekonomer och bankmän (se gårdagens inlägg) och man måste analysera långsiktiga trender för att ha minsta chans att hamna rätt i sina bedömningar. Ni som följt Mekongs blogg länge vet att jag redan för 18 månader sedan förutsåg en djup kris för världsekonomin. Jag har blivit mer än sannspådd och är själv förvånad, inte över själva krisen, utan över djupet av denna kris och hur långvarig den kommer att bli!
  Jag ägnar mig aldrig åt några gissningslekar utan använder avancerade matematiska metoder för att analysera trender. Det är flera som håller på med detta och vet vad som komma skall men ingen bryr sig om sådana dysterkvistar under bubbelperioderna och sällan heller under bottenperioderna för ingen vill tro att de blir långvariga.
  Det är naturligtvis alltid intressantast att studera den amerikanska börsen eftersom den är världsledande och eftersom det finns mycket data att tillgå långt tillbaka i tiden. S&P 500 är det viktigaste indexet att analysera olika trender på. En intresssant detalj att notera i dagarna är att detta index inte har legat så långt under sitt 200-dagars flytande medelvärde sedan depressionen.
  Det finns när det handlar om S&P 500 intressanta 16-årscykler som mäter hur mycket avkastning på årsbasis man får på sitt aktieinnehav över tiden. Jag ska inte gå in på detaljer men den senaste toppen nåddes i mars år 2000 då indexet stod i 1500 och senaste bottennivån följdaktligen 1984. Idag står vi i 850 så på 8 år har det inte varit vidare bra avkastning på långa innehav! Tänk på detta nästa gång champansernas gäng (se gårdagens inlägg) påstår att aktier alltid är den bästa långsiktiga investeringen och att man inte ska agera kortsiktigt utan sitta still i båten. Den som inte ständigt agerar kortsiktigt med sina aktieinnehav bör sky denna marknad som pesten och det gäller även fondinnehav. De som sköter våra fonder är inte bättre på att slå index än vad en chimpans skulle vara om han som kastade pil på börstabellen.
  Det skrämmande med den här trendanalysen av 16-årscykler innebär att nästa botten för avkastningen på aktieinnehav inte inträffar förrän 2016.
  Detta år 2016 är alltså inte bottennivån för själva börsen utan för avkastningen på årsbasis vilket är en viktigt skillnad att notera. Detta innebär att S&P 500 år 2016 kan stå på ungefär samma nivå som idag. Inte speciellt underbara långsiktiga utsikter, eller hur? Dessa trender är givetvis signifikanta för börser över hela jorden . Trendanalysen visar även följande skrämmande "fakta"!
  De flesta börserna världen över kommer att få se kurserna i princip halveras ytterligare en gång! Tänk på det nästa gång Peter Malmquist och andra öppnar sina trutar i Dagens Industri.
  Fram till 2016 kan det givetvis svänga upp och ner ganska rejält men den långsiktiga trenden kommer att finnas där. Lägg också märke till att det mycket väl kan bli goda ekonomiska tider framöver. Det är börstrender jag redogjort för här, icke konjunkturcykler! Det är större skillnad på dessa två än vad de flesta tror. På 8 långa år hinner till och med en ny bubbla både växa till sig och explodera även om jag tvivlar på saken. Jag misstänker tyvärr att vi har en bister ökenvandring att se fram emot och den blir extra bister på grund av inkompetensen hos våra makthavare. Om man ska vara uppriktig, och de brukar jag aldrig dra mig för att vara, satsar de alla våra pengar på döden istället för på livet!
  Ännu har vi icke skådat någon kejsare som icke är naken!
  Inte speciellt underbara långsiktiga utsikter, eller hur? Det är först när börserna lågpunkt inträffat , det är viktigt att notera att börsernas lågpunkt inträffar långt före 2016, som vi kommer att får se ett börsrally men då bara tillbaka till den nivå vi har idag! Känns ju inget vidare för en långsiktig investerare att behöva trampa vatten i 8 år utan att hamna högre än idag på börsen! Men den som lyssnar på herr Mekong idag och avvaktar med sina aktieköp tills bottnen närmar sig kommer att göra lysande affärer.
  För bottenspanare gäller det alltså att hålla utkik efter när S&P 500 står i index 400-500. Då är det dags att börja gå in långsiktigt på börsen! Det blir alltså index 300-350 för vårt eget OMX 30!
  Med reservation för att trendanalyser alltid handlar om sannolikheter, och om man har välsignats med förmåga att kritiskt lyssna till vad dessa slumpens demoner har att säga, så lönar det sig alltid att analysera trenderna och då så långsiktigt som möjligt.
  Det är alltså fullständigt idiotiskt att inneha aktier om man inte är en mycket aktiv handlare som förmår dra nytta av de kortsiktiga upp- och nedgångar som det kommer att krylla av fram till 2016. Man måste helt enkelt vara beredd att lämna börsen i perioder och kanske vara borta i flera månader men ändå hänga med i det mesta som rör marknaden! En lång period av dåliga börser kommer dessutom att få många sparare att lämna aktier helt och hållet vilket på många sätt är en självuppfyllande profetia.
  Och betänk följande: Om jag har fel och bara har investerat i säkra räntebärande papper kommer jag ändå att tjäna kanske 5 % om året fram till 2016 vilket inte är så illa. Om jag har rätt kommer en sådan avkastning i historiens ljus att kännas som det sora lyftet!

  7 kommentarer:

  Anonym sa...

  Swedbank går bara upp trots att börsen går ner, vad är förklaringen till det?

  Mekongs blogg sa...

  Förmodligen tekniska orsaker. Någon som tycker kursen är attraktiv är inne och köper på sig aktier. Säljtrycket är just nu inte speciellt stort på den här nivån, just nu alltså! kan ändra sig på några sekunder!

  Anonym sa...

  Känns skönt att man inte håller på med aktier utan investerar pengarna på tennisbörsen istället. Har du förresten koll på hur statistiken ser ut på hur många av tennismatcherna, dam respektive herrmatcher som går till 3-set, eller känner till nån bra statistiksida för tennis.

  Anonym sa...

  är det fel att utfärda köpoptioner i bankerna, tänkte fram till jul. Går väl att ta in mkt pengar på det?

  Mekongs blogg sa...

  Bättre att köpa säljoptioner så risken är begränsad!

  Nicholas sa...

  Hej,

  Vad tycker du om en strategisk allokerings strategi? Dvs, om jag köper aktier för 50% och räntepapper för 50%. Sedan viktar jag om portföljen två gånger per år. Tillbaka till 50%-50%.

  Det innebär ju att man automatsikt köper aktier när dom blir billiga och säljer akiter när dom blir dyra.

  Att sätta in pengarna i en index fond Avanza Zero och resten i långa och korta ränte bärande papper. Det kräver en minimal arbetsinsatts. Bara logga in och vikta om portföljen två gånger per år.

  Mekongs blogg sa...

  Intressant strategi för lata! Är säkert ingen katastrof att köpa lite aktier jus nu! För tidigt för mig utom över dagen!