Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  12 oktober 2008

  Dagens tennis och konsten att räkna hem säkra vinster.


  Kan vara något sliten idag efter den senaste tidens vedermödor.
  .........
  Jankovic (1,55)-Zvonareva (2,80)
  Något högt odds på Z enligt mitt sätt att se på saken och följdaktligen värt en initial investering! Att Jankovic ska vinna matchen med 2-0 i set står i 2,5. Är det ett riktigt odds i jämförelse med matchoddset på 1,55? Jag har tagit upp detta problem förr och gör det nu igen under rubriken nedan!
  Jankovic vann enkelt och det blev en värdelös match att handla på!
  ........
  Nalbandian (1,71)-Söderling (2,38)
  Söderlings dåliga psyke har hindrat honom från att nå världstoppen. Antagligen har detta röriga huvud kostat honom 100 miljoner minst! Mina pengar startar på argentinaren idag!
  Söderling fixade till en bra dag för mig avseende tennisbörsen!


  Oddsmatematik.

  Vi tar följande exempel! A spelar mot B i en tennismatch och oddset på att A skall vinna med 2-0 i set är 2,00. Marknaden ger alltså A 50 % chans att vinna matchen med 2-0. Vad är då A:s chans att vinna varje set för sig. Följande resonemang är inte till 100 % matematiskt korrekt men tillräckligt bra för att överesstämma med verkligheten! Vi drar roten ur 50 %(0,5) och kommer fram till 70 %(0,7). A har 70 % chans att vinna ett set. 0,70x0,70=0,50=50 %. Det är givetvis ungefärliga värden det handlar om hela vägen!
  Hur är det med matchen i sin helhet?
  OK! Vad borde vara korrekta odds på att A vinner matchen med utgångspunkt i att han ger 2 gånger pengarna på 2-0? Vi räknar baklänges! Han kan vinna med 2-1 på 2 sätt! 0,7 x 0,3 x 0,7 = 0,147 = 14,7 % eller 0,3 x 0,7 x 0,7 = 14,7 %. Totalt sätt vinner han alltså matchen med 49+14,7+14,7=78,4 % sannolikhet. Han borde alltså ge kring 1,3 i odds för att vinna matchen om oddssättningen är korrekt! Siffrorna är enbart teoretiska före en match då ju utgången av första set ändrar på siffrorna (0,3 och 0,7). Uträkningen är dock den "bästa" som går att göra före matchstart.
  Man kan lätt förvånas över att en "extrem favorit" som ger 1,3 i odds inte är favorit att vinna matchen med 2-0.
  Man ser ofta kraftiga avvikelser från dessa samband och det är då det går att tjäna stora "säkra" pengar på spel. En del av avvikelserna beror på att omsättningen på setspel är mycket mindre än på matchen som helhet. Marknden är alltså mindre likvid vilket ger seriöa spelare stora möjligheter!
  Hur är det då med matchen ovan då vinst för Jankovic ger 1,55? "Anser" man att detta odds verkar vettigt bör 2-0 i set till Jankovic ge 2,85 i odds. På Betfair gäller just nu 2,5 vilket alltså är långt från 2,85! Matematiskt sett bör man alltså boka 2,5. Om man nu anser att 2,5 i odds för 2-0 är korrekt bör matchvinst för J stå i 1,45.
  .........
  Om man införde mera spel och dobbel i skolorna skulle detta nog underlätta inlärandet av både bokstäver och siffor. Några exempel!
  1. Kommer ni ihåg små barn att vi lärde oss bokstaven O förra veckan, O som i odds. Idag ska vi börja med bokstaven P, P som i poker.
  2. Multiplikationstabellen: Om lille Per vinner 3 potter i poker och varje pott innehåller 9 kronor. Hur mycket har då lille Per vunnit sammanlagt?
  3. Veckans lästips. Pippi i Las Vegas. Rödluvan och stora stygga bankiren.
  Följande är faktiskt sant! Förra veckan sa ett litet barn stolt till mig att de minsann hade börjat med bokstaven F i skolan. Jag frågade barnet när de skulle börja med G. "Det ska vi göra i femman". Det tyckte jag lät något oroväckande!

  5 kommentarer:

  Swedefx sa...

  Tackar för din analytiska uträkning ,, den vaa mkt bra .
  ska jag lägga till i mina memoarer

  MR MEKONG! sa...

  Varsegod!

  Anonym sa...

  Jag antar att inte allt går att räkna ut från startoddsen - varifrån får ni som tradar reda på sannolikheter för olika saker?

  Anonym sa...

  Kan du visa hur du räknar ut 2-0 i set utifrån matchoddsen?

  MR MEKONG! sa...

  Jag har gjort en tabell som är uträknad i Excel. Skulle kräva lite mera plats att förklara hur men principen är samma som i inägget!