Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  14 oktober 2008

  Tankar för dagen.


  Tennis

  Turneringar i Zurich och Madrid är på tapeten denna vecka. I Madrid spelar Serra (5,7)-Söderling (1,21) och jag kan inte låta bli att förbereda en insats på Serra. Bartoli (1,56)-Szavay (2,74) i Zurich är en intressant match. Det är åtminstone vad min dataapparat signalerar. Jag tänker gå in tungt på Szavay före matchstart.
  Och det var ju inte så smart gjort! Fransyskan vann lätt!
  ........
  Jag har fått en del frågor om de teoretiska beräkningar jag gjorde i förra inlägget beträffande match- och setodds. Jag har givetvis tabeller som visar "de rätta odddsen" på olika oddsnivåer. Det skulle gå att förbättra dessa siffror avsevärt genom att sammanställa startoddsen och resultaten från ett stort antal matcher och så att säga jämka ihop teori och praktik. Jag har inte haft tid att göra detta ännu.
  Om man hade tid finns det mycket kvar att utreda matematiskt avseende sportspel. Det finns många intressanta forskningsprojekt bara gällande tennisbörsen som skulle kunna förbättra utfallet för en seriös handlare. En av de många hypoteser jag har är att väldigt många favoriter är överspelade (för lågt odds och då handlar det inte om små avvikelser som beror på slumpen eller på exmpelvis kassaflöden) och detta tänker jag undersöka framöver. Jag planerar alltså att utreda frågor av typen:
  1. Vilka typer av favoriter är för lågt oddssatta?
  2. Hur stora är avvikelserna från "riktig" oddssättning"?
  3. Varför är oddsen felaktigt satta?
  4. När är oddsen felaktigt satta?
  3. Vilka generella variabler kan användas för att hitta dessa matcher?
  Har tänkt göra detta rätt länge faktiskt. Så mycket att göra, så lite tid!! Favoritodds är även högintressant vad gäller andra marknader såsom fotboll! "Tyvärr" är jag redan så pass bra på att hitta avvikelser i marknaden (tennis och snooker) att behovet av förbättring av mina anaylsmetoder ej är akut.
  ...........

  Snooker
  Vi har World GP den här veckan. Carter (1,63)-Harold (2,54) klockan 14:30 är närmast på programmet och allt pekar på att favoriten vinner.
  Lite snookerkuriosa kan vara på sin plats. I kvaltävlingen till GP 1992 mötte den då 16-årige O'Sullivan den 78 år gamle Fred Davis. 62 års åldersskillnad i en professionell match är rekord. Ronnie O vann denna uppgörelse med 5-1.
  ...........
  Börs och finans
  Vi har sett extrema upp-och nedgångar sistsa tiden. Verkar vara champagneyra på börsen även idag. Tyvärr är jag själv inte lika optimistisk inför framtiden. Den intressanta frågan just nu är om vi får skenande räntor i USA när ofattbart stor upplåning ska äga rum. Några skrämmande siffors om världens stösta ekonomi följer här:
  1. Den verkliga inflationen är 9 % i USA just nu om man inte ljuger med statistik! Det märkliga är att räntan på den 10-åriga statsobligationen ligger kring 4 %. Det är mycket lågt och har ändå stigit med en halv procent sista tiden på grund av statens gigantiska lånebehov. Om de långa räntorna skulle börja stiga riktigt kraftigt utlöser det nya chocker i världsekonomin med nya extrema börsfall som följd.
  2. Arbetslösheten är cirka 12 % om man räknar "rätt". De 6 % man redovisar officiellt gäller bara dem som sökt jobb den senaste månaden.
  3. Nästa år kan USA:s budetunderskott komma att uppgå till hela 12 % av BNB. Det är katastrofala siffror.
  4. Det amerikanska folket har även en privat skuldsättning som är oroväckande hög.
  5. Handelsunderskottet är 2 miljarder dollar per dag vilket givetvis är ohållbart i längden.
  Sådana här "bananrepubliker" brukar komma under tvångsförvaltning i ett mycket tidigare skede när siffrorna är av denna usla kvalitet.

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Rekommenderar du att binda bolånet nu när bankerna sänkt lite. Tänker på din varning angående USA och räntorna.

  MR MEKONG! sa...

  Man ska alltid ha rörlig ränta enligt mitt sätt att se på saken, här i Sverige alltså! Det lönar sig i längden. Har man inte råd med lite svängningar upp och ner borde man aldrig ha lånat till att börja med.