Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  23 oktober 2008

  Himmel eller helvete.


  Här kommer några svar på en del frågor jag fått sista tiden. Många av de här sakerna har jag tagit upp förr men gör det nu igen. När det gäller all riskhantering där resultatet är beroende av slumpen handlar det hela tiden om att bekämpa slumpen, alltså se till att oddsen är på rätt sida. Principen är alltså att om oddset är 2 för ett visst lönsamt utfall så måste chansen att detta inträffar vara över 50 %. Väntevärdet för en investerings lönsamhet ska vara positvit om jag nu använder en matematisk term. Är det inte det i långa loppet så går man mot ruin.
  Denna viktiga princip gäller på oddsbörsen, aktier och finans, poker och annat. Poker är ett bra exempel. En duktig pokerspelare, särskilt turneringsspelare, undviker att gå all-in även med bra kort! Han undviker stora potter till varje pris! Han undviker helt enkelt alla situationer där utfallet är chansartat för han vill inte singla slant om framtiden. Han jagar små byten där vinschansen är stor och där eventuell förlust inte leder till katastrof.
  Det är samma sak med tex daytrading av aktier. De flesta männsikor vet inte att man mycket ofta kan sätta "vinstchanser" på om en aktie ska gå upp eller ner. Det kan låta förvånande att man i vissa lägen kan tilldela tex Handelsbankens aktie en chans på tex 67 % att aktien ska stiga och följdaktligen 33 % chans att den ska sjunka. (Det är givetvis inga exakta siffror det handlar om)! Då är det ett utmärkt vad att gå in och ur snabbt och kanske tjäna 50 öre per aktie.
  Förutom all matematiskt kunskap och annan erfarenhet som man behöver för att vara en framgångsrik investerare så har jag forulerat ett antal budord och dödssynder som är nödvändiga att strikt iakttaga om man vill vinna framgång på detta område. Och framgång mäts som skillnaden mellan himmel eller helvete.

  .......
  10 nödvändiga men ej tillräckliga påbud för framångsrika investeringar!

  1. Du skola frukta och älska slumpen över allting och analysera dess väsen noga!
  2. Du skola respektera oddsen såsom de respektera dig!
  3. Du skola behärska kalkyl av odds i all hast!
  4. Du skola koncentrera din handel till de områden du behärska!
  5. Du skola söka kunskap i både himmel och helvete!
  6. Du skola inga distraktioner hava vid sidan av din handel!
  7. Du skola avhålla dig från handel när ödet så påkalla!
  8. Du skola i skrift bokföra allting noga!
  9. Du skola ha bra penningdisciplin!
  10.Du skola handla på Vera Zvonareva!

  Den framgångsrike investeraren har 7 dödsynder att kämpa mot!

  1. Att nyttja alkoholhaltiga drycker!
  2. Att höja insatser efter förluster!
  3. Att var girig!
  4. Att vara högmodig!
  5. Att vara lättjefull!
  6. Att vara vred!
  7. Att avhålla sig från handel på Vera Zvonareva!
  ......
  Bud 10 och synd 7 är faktiskt inget skämt, bara på gränsen till ett sådant. Jag har specialiserat mig på vissa damtennisspelare för att kunna handla framgångsrikt på dem och den jag följer mest är Vera Z. Jag har sett henne i verkligheten ett antal gånger och ilskna humörspelare bland damerna på toppnivå är ofta guld värda att investera live på, när man lärt känn dem vill säga!
  Och givetvis bryter jag mot alla 17 punkter ovan då och då. Man är ju bara människa.
  Vad gäller aktier har jag inga problem att gå all-in på under dagen. Jag kan köpa Handelsbanken för hela depåbeloppet och sedan sälja av med +/- 1 krona per aktie innan dagen är slut.
  Vad gäller tennisbörsen satsar jag max 1 % av riskkapitalet på ett visst resultat före match. Ägnar jag mig åt livehandel gäller 2 %. Jag utreder just nu om jag från årsskiftet ska höja från 1 % till 2 % i det första fallet. Många kan förundras över dessa låga procentsiffror men jag kan bara hänvisa till budorden ovan och ett helt livs erfarenhet av riskfyllda investeringar.

  Och nu till den intressantaste frågan för många! Hur mycket tjänar du egentligen på exempelvis tennisbörsen?
  Jag kan säga så mycket att jag har fördubblat mitt kapital på 42 dagar som snabbast. Då handlade det om ett litet forskningsprojekt med mindre summor som jag genomförde tidigare i år. Jag följde alltså strikt 1% och 2 %-nivån som jag nämnde nyss. Med större summor har samma utfall tagit cirka 8 månader under 2008.

  ....
  Börs och finans
  Mycket snack om banker idag så det är dags att sätta odds på min gamla favoritmatch. För "rättvisans" skull ska jag ta med ytterligare en bank som har bortamatch i Baltikum.
  Swedbank (10)-Baltikum (1,10)
  SEB (3)-Baltikum (1,5)
  Jag tror alltså att Swedbank knäcks av Baltikum med en sannolikhet på över 90 %! För SEB gäller 67 %. Bara i dagens två första timmar av handel har Swedbanks aktie pendlat mellan 60 och 80 kronor. Sådan extrem volatilitet har sin grund i panik och det lär bli värre! Banken söker nytt kapital men det lär bara hjälpa kortsiktigt.

  .....
  Ska man aldrig köpa aktier mer?
  Det är i dessa lägen det börjar bli dags att fundera på saken eftersom det är under depressioner och liknande som stora rikedomar grundläggs. Jag ska ge några köprekommendationer.
  Telenor är köpvärd vid 50 norska kronor och vi är nästan nere där nu.
  Statoil är köpvärd vid 100 kronor. Fattas fortfarande 20 kronor ner.
  Dow Chemical är en aktie som kostar 22 dollar och är mycket köpvärd redan nu. Mycket bra utdelning dessutom.
  Handelsbanken är köpvärd vid 100 kronor. Alltså en bra bit kvar innan jag går in långsiktigt, och med långsiktig investering menar jag mer än 1 vecka! (Att äga aktier mellan 1 dag och 1 vecka är medellång sikt och kallas för swingtrading)!

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Hej Mr Mekong,
  tack för en mycket intressant blogg som jag följer dagligen!
  Eftersom jag vet att du har varit mycket i Thailand under dina år tänkte jag passa på att fråga om du har något tips på aktivitet/sevärdhet där. Jag frågar då jag och min kära flickvän ska dit om ett tag och undrar om du har något som man inte får missa.
  Tack på förhand!

  MEKONGS BLOGG! sa...

  Det var ingen liten fråga! Det "riktiga" Thailand är allt norr om Hua Hin. Bangkok bör man ägna minst en vecka. Lonely Planets handbok om Thailand är ett måste för nybörjare. Läs den noga innan du åker. Det tar många år att upptäcka Thailand ordentligt så man kan inte hinna med allt första gången.