Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  24 oktober 2008

  Apokalypsens fyra ryttare.


  Makthavares beslut och mänskliga aktiviteter har alltid genom historien varit orsaken till långa perioder av välstånd och fred eller av elände och krig. Det är givetvis alltid frestande att söka utomjordiska orsaker till stora omvälvande händelser och då av både ond och god natur. Jag faller för frestelsen och har idag sökt mig till bibelns sista berättelse, Uppenbarelseboken, för att på ett kanske för många provokativt sett hitta paralleller och orsaker till varför världen är på väg in i en lång nedgångsperiod. Något absurt givetvis men herr Mekong har alltid omhultat det absurda i tillvaron, särskilt här på bloggen. Och det som var absurt här på bloggen för bara några månader sedan är idag bister verklighet överallt på jorden.
  ......
  Uppenbarelseboken 6:5
  .......
  "Då fick jag se en vit häst; och mannen som satt på den, hade en båge, och en segerkrans blevo honom given och han drog ut såsom segrare och för att segra".
  Den här förste ryttaren representerar erövring och hjältestatus. I nutid handlar detta givetvis om Alan Greenspan som genom en lågräntepolitik och brist på styrning av den exploderande derivatmarknaden lade grunden till dagens finansiella apokalyps. Denna politik erövrade värden och alla hyllade globaliseringen. Alan Greenspan upphöjdes till Gud och alla hans ord vägdes på guldvåg. Påven Johannes Paulus, frid över han minne, måste ha blivit grön av avund!
  "Då kom en annan häst fram, en som var röd; och åt mannen som satt på den, blev det givet att taga friden bort från jorden, så att människorna skulle slakta varandra. Och ett stor svärd blev honom givet"!
  Den här andre ryttaren representerar krig, ett sorts krig mot mänskligheten. Vem passar bättre in i denna roll än Henry Paulson, USA:s finansminister! Han är arkitekten bakom alla galna räddningspaket som kommer att sänka ner detta "sista imperium" i en ocean av skulder. En sådan jätte går inte under lugnt och stilla utan kommer att ta till vapen för sin överlevnad! Dessutom var Henry Paulson chef för Goldman Sachs. Både han och banken byggde upp miljardförmögenheter med hjälp av den galna finasiella värld som den vite ryttaren skapade. En värdig representant för de skurkar som skapade denna katastrof.
  "Då fick jag se en svart häst; och mannen som satt på den, hade en vågskål i sin hand. Och jag hörde liksom en röst mitt ibland de fyra väsendena säga: Ett mått vete för en silverpenning och tre mått korn för en silverpenning! Och oljan och vinet må du icke skada".
  Den tredje ryttaren är svältens och eländets dystra uppenbarelse. Jag skrev om denne mycket farliga figur häromdagen och det handlar givetvis om Ben Bernanke, Federel Reserve. Han trycker upp oändligt mycket pengar för att slänga bort på "ingenting" och detta kommer att bli spiken i kistan. Har fortfarande hjältestatus, åtminstone bland räddade bankirer!
  "Då fick jag se en blekgul häst;och mannen som satt på den var Döden, och Dödsriket följde med honom. Och åt dem gavs makt över fjärdedelen av jorden , så att de skulle få dräpa med svärd och genom hungesrnöd och pest och genom vilddjuren på jorden".
  Den fjärde ryttaren är Döden själv i egen "hög" person. Denna individ har kanske inte trätt fram på arenan än men jag har ett par kandidater. Den förste är Frankrikes president Sarkozy! Det kommer så mycket dumheter och korkade projekt från den karlen att jag är allvaligt oroad! Den andre är Barack Obama om han blir president. Jag tror alltså att den finansiella krisen i USA blir så allvarlig att den kommer att ses som ett hot mot den nationella säkerheten och då blir det krig utan gränser, och då talar oddsen för att Obama är president. Han ger bara 1,14 i odds på Betfair just nu!
  .........
  Dagens tennis
  Från världens undergång till tennisbanan är steget kort, åtminstone när Söderling ska spela!
  Roddick (1,8)-Söderling (2,2)
  Ganska lågt odds på svensken vars huvud är fullständigt opålitligt i "stora" matcher. Jag börjar på R.
  Ivanovic (1,8)-Pennetta (2,2)
  Svår match och jag gör ingenting förrän det blir ett break.

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Underbart. Det är svårslagen njutning att läsa parallellen med bibeln.
  Hur långt tror du börsen kommer rasa? Finns det chans att de stänger börsen som i ryssland t.ex?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Ingenting är omöjligt nu och det känns märkligt att behöva säga en sådan sak!