Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  28 oktober 2008

  Hellre poker än rysk roulette!


  En enkel plan som gick i lås! In på Czink till 3,5 före match och utgrönad och klar efter första set! Först skicklighet och sedan tur. Så ska det va! Sen bort med en nolla på insatserna och lugn och fin handel i 2 set till. Hallelujah!
  Stepanek-Gicquel 6-4, 3-6, 6-4. Att jag bokade Stepanek efter första set till 1,12 gjorde jag bara för att jag hoppades på att han skulle förlora. Följde inte matchen alls fram tills dess. Det blev en jämn 3-setare som G lika gärna kunde vunnit. Jag bokade G till 1,7 och kom undan med 2,5 k i vinst! Kunde blivit mycket mer om jag inte hade snålat ner mig! Så kan det gå!

  Igår steg Vokswagens aktie med 140 %. Nu på morgonen har den nästan fördubblats igen! Plus 25 % just nu. Märkligt att ett sådant stort bolag får handlas med sådana kursrörelser. Just nu är Volkswagen världens största och alltså högst värderade företag. Stora blankningsoperationer har förekommit i detta bilföretags värdepapper. Dessa spekulanter lär redan ha förlorat miljarder dollar eftersom Porsche har dränerat marknaden på tillgängliga aktier. Snacka om rysk roulette på hög nivå. Är det jag eller världen som har blivit tokig? Jag funderar själv på saken dagligen och det gör säkert även en och annan av bloggens läsare.
  Hög tid att byta ämne och skiva om poker istället.
  På lördag den första november är det dags för en av Mekongs sällsynta begivenheter gällande spelteori. Jag ger då en kurs i turneringspoker för spelare med redan goda kunskaper i detta ädla spel. Det finns fortfarande ett par platser kvar. Då gäller det att skicka ett ebrev snabbt som attan för den vetgirige!
  Själv föredrar jag turneringspoker framför kontantbord och då helst straight-limit framför no-limit. Straight-limit är tyvärr en utrotningshotad spelform och det är bara att högeligen beklaga detta faktum. Jag ska redan i det här inlägget gå igenom några av det avgörande punkter som skiljer ut sig när man spelar poker i en turnering och då bortser jag från sådana där återköp förekommer.


  Vinnande principer för turneringspoker.

  1. Poker på seriös nivå kräva absolut nykterhet men alla göra vi undantag från denna regel. Är man beredd att riskera 10000 när man lirar på topp kan 1000 kronor i sällskap med underbara drycker vara förlåtligt.
  2. En duktig pokerspelare, särskilt turneringsspelare, undviker att gå all-in även med bra kort! Han undviker stora potter till varje pris! Han undviker helt enkelt alla situationer där utfallet är chansartat för han vill inte singla slant om framtiden. Han jagar små byten där vinschansen är stor och där eventuell förlust inte leder till katastrof. Detta gäller främst under den "lugna" fasen av en tävling när kapitalet ska byggas upp och man inte är ekonomiskt pressad på något vis.
  3. Den "enorma" skillnaden mellan att öppna en pott och att gå med i en pott är ett begrepp som bör studeras noga. Man behöver helt enkelt bättre kort för att gå med i en pott än för att öppna potten. Detta är ett extremt viktigt begrepp inom turneringspoker och förmågan att hela tiden veta hur stor denna skillnad är i varje situation är avgörande för framgång. Ibland är skillnaden mycket nära noll, tex när mörkarna är små.
  4. Det som gör att mycket duktiga pokerpspelare är lika sällsynta som hjärnkirurger är deras förmåga att i varje situation läsa spelet hos motståndarna. Denna egenskap hos en pokerspelare är en talang jämförbar med fotbollens bollsinne och kan därmed bara inövas i begränsad utsträckning. Desto viktigare att lära sig så mycket som möjligt. Man kan börja med att lära sig känna igen olika spelstilar hos motsåndaren och hur dessa hela tiden varierar.
  a. Tight och agressivt spel är min egen huvudsakliga spelstil i en turnering och gäller väl de flesta som känner till spelets teoreriska grunder Om hela bordet tillämpar denna spelstil blir det få spelare i de flesta potter, mycket höjningar och få flervägspotter. Man har helt enkelt stora öppningskrav på sina starthänder men när man väl går med är det rejält.
  b. Tight och passivt spel innebär få spelare i potterna och få höjningar före floppen. Ett riktvärde är att tight spel innebär 3-5 spelare av 10 till floppen. Mycket riskabel spelstil! Man riskerar helt enkelt att dö sotdöden utan att knappt ha spelat alls. Mycket vanligt hos ett bord när finalbordet hägrar och drömläge för bluffar och andra manipulationer.
  c. Löst och agressivt spel innebär att de flesta är med och höjer friskt. Vid ett sådant bord kan stora pengar vinnas om man avvaktar rätt lägen. Inget att rekommendera i pott efter pott men kan ibland leda till turneringsvinst.
  d. Löst och passivt spel innebär många spelare i potterna och få höjningar. Mycket riskabel spelstil i långa loppet.
  Enskilda spelare och hela bord rör sig hela tiden mellan dessa spelstilar och blandar dom friskt så det gäller att ha koll på läget och hänga med. Sedan är det givetvis viktigt att kunna placera den enskilde motståndaren på en viss hand i avgörande lägen och genomskåda bluffar och annat sattyg. Övning ger färdighet men talang ger mästerskap!
  Punkterna 2-4 kommer alltså att gås igenom noga på lördag! Teoretiska kunskaper är som synes mycket viktiga att tillägna sig även om man redan tror sig behärska den besvärliga konstart som kallas poker!

  Dagens tennis
  Arvidsson (1,45)-Voskoboeva (3,1)
  Sofia bör vinna den här matchen men med tanke på det låga oddset blir insatsen begränsad!
  Czink (3,5)-Lisicki (1,4)
  Datorn föreslår livehandel och inget annat. Bara att packa sig därefter!
  Robredo (1,9)-Verdasco (2,1)
  Oddsen borde enligt min analys vara de omvända så därför går jag in tungt från början och hoppas på en mygelfri och rättvis uppgörelse.
  Verdasco vann lätt första set med 6-2! Han bröt i andra set och jag grönade ut mig på 1,07. Robredo kom igen och nu står det 3-3 och V har stigit till 1,33. Redan 17 miljoner omsatt totalt. Jag lägger ner handeln nu av ren trötthet. Finns ingen anledning att vara girig i detta läge eftersom jag var inne ordentligt på V från början.
  3 av 4 matcher gick vägen idag och det var bara Sofia som sviktade. Avkastningen på arbetande kapital är över 1 % idag och det är mer än dubbelt så mycket som den långsiktiga trenden men med det lyckosamma och spontana inhoppet på Stepaneks match får vi bokföra det på turkontot och inget annat. Man ska alltid hålla redan på om man har tur eller inte.

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Hej Mekong!
  Har du lite grundläggande tips hur man tradar in-play tennis?

  Mvh Henke

  MEKONGS BLOGG! sa...

  Satsa mycket små summor till att börja med och lär dig marknaden och då allt om tennis givetvis. Läs alla bloggar som handlar om ämnet och gå då gärna tillbaka till till gamla inlägg för det finna guldkorn överallt. Tar mycket tid men är värt det! Bokför plus och minus noga men försök alltid analysera varför det gick som det gick!