Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  19 oktober 2008

  Därför kommer dollarn att bli värdelös!(?)


  Goyas berömda målning får illustrera principen att när man väl konsumerat sin egen och barnens framtid finns bara barnen kvar att konsumera. Eller är det en omättlig best som på ett ganska kärvt och otacksamt vis kommer att ta itu med sina kreditorer?

  Bisarra tider kräva drastiska rubriker. Tyvärr kommer den pågående finanskraschen inte att kunna hävas och jag redogör här för en av de viktigaste orsakerna till detta.

  John Law var det tidiga 1700-talets mest hyllade bankman. Han grundade i samarbete med den franska staten en centralbank som tillverkade papperspengar. Sedlarna från John Laws Banque Royale, utgavs i mängder och lånades ut i mängder. Priset på aktierna i Laws eget bolag Compagnie d´Occident, populärt kallat Mississippibolaget, steg mot himmelska höjder. Sedan gick det som det gick. Bubblan sprack. John Laws papperspengar blev värdelösa. Han hade tryckt för många och själv jagades han i landsflykt. Det rätta värdet på Laws papperspengar var noll. Det rätta värdet på dollar är också noll eller åtminstone där i närheten för John Laws principer om vad pengar är för något tillämpas i USA i gigantisk skala sedan många år tillbaka.

  Dagens John Law heter Alan Greenspan och Ben Bernanke. Alan Greenspan publicerade den 10 november 2005 ett ganska diskret men mycket dramatiskt meddelande på Federal Reserves hemsida. Där stod det i all enkelhet att USA:s centralbank tänkte "upphöra att publicera M 3-statistiken"! M 3 är ett viktigt mått på penningmängd (Sedlar och mynt + bankcertifikat + allmänhetens inlåning). Meddelandet innebar i klartext att USA från och med den 23 mars 2006 inte längre tänkte tala om hur många dollar man tillverkade. Man kan nog säga att den extrema tillväxten av M 3 under många år lade grunden till dagens finansiella krasch om man även inkluderar Alan Greenspans extremt låga räntor efter IT-krasch och 11 september, ett makabert fundament av sådana gigantiska proportioner att det idag inte längre går att göra något åt saken. Det är därför det är ett sådant brott mot mänskligheten att slösa bort alla pengar som finns kvar på "ingenting", på dessa så kallade räddningspaket som växer till sig exponentiellt i storlek för varje dag som går. "Allting" kommer att vara förslösat när den verkliga krisen sätter in, även förtroendet för politikens möjligheter. Redan har Bernanke och Brown i England av många utsetts till hjältar som om de räddat planeten. Men de kommer snart att märka av de öde som John Law drabbades av när pengarna plötsligt blev värdelösa papperslappar.

  Den 1 februari år 2006 fick USA en ny centralbankschef. Ben Bernanke. Han sa i ett tal på The National Economists Club i Washington att USA hade "en teknologi som kallas tryckpress och som låter oss producera så många dollar som vi vill till praktiskt taget ingen kostnad". Två av Bernankes underlydande, Evan F Koenig och Jim Dolmas på Federal Reserve Bank i Dallas, hade framkastat tanken att USA:s centralbank i ett krisläge skulle kunna släppa ner "färska, nytryckta pengar från en helikopter". Något som Ben Bernanke, därefter kallad Helikopter-Ben, refererade till i sitt tal i Washington.
  Det var uppenbart att USA, trots högtidliga försäkringar om motsatsen, tänkte köra tryckpressen på högvarv. Eller som Helikopter-Ben uttryckte det, "dess elektroniska motsvarighet".
  Just i dessa dagar trycker Ben upp nya pengar i en aldrig tidigare skådad omfattning och hela världen hakar på. Det kommer givetvis att precis som på 1700-talet leda till katastrof och Bernanke och de makthavare som är ansvariga kommer precis som John Law att jagas bort när alla dollar blir värdelösa.
  Så hemsk är alltså sanningen! Det ofattbara med en "värdelös dollar" är i princip omöjligt att föreställa sig. I förlängningen innebär det att alla "statliga garantier" om insatta pengar i bankerna är tomma ord. Man garanterar bara något som kanske saknar värde och det kan ju vem som helst göra. När dollarn och andra valutor framöver drabbas av en förtroendekris kommer det att bli rusning till guld, ris och andra handfasta tillgångar så det gäller alltså att agera redan nu om man har "värdelösa" papperspengar över!

  Men dollarn har ju stigit mot många valutor senaste tiden invänder kanske en och annan! Det är sant och orsaken beror på att de valutaströmmar som finanskraschen utlöst kortsiktigt gynnar dollarn. Däremot faller dollarn mot japanska yen vilket är intressant i sig självt.
  Men är inte en dollar en sorts aktie i USA:s enorma produktionskapacitet och innovationsförmåga invänder många? Precis som stormakten Frankrike överlevde John Law:s värdelösa papperspengar men med ny valuta kommer USA att överleva värdelösa dollar men med en helt annan valuta baserad på verkligheten. President Nixon avskaffade dollarns koppling till guldet den 11 augusti 1971. Kanske lades grunden till finanskraschen redan den gången för tillväxten i M 3 var extrem redan detta år. Kanske går guld en ny oväntad guldålder till mötes om USA:s nya valuta och andra baseras på den igen.
  För övrigt kommer givetvis även euron att försvinna och det land som först slänger denna valuta på soptippen lär bli Italien!

  Fotnot:

  Tillväxten i ett lands penningmängd (M 3) bör långsiktigt givetvis inte vara större än produktions- och produktivitetstillväxten. Annars är ju risken för inflation uppenbar. Det finns naturligtvis många som räknar ut tillväxten av M 3 i USA. En realistisk siffra för 2008 är att M 3 kommer att växa med kring 20 % . Det är givetvis rekord i modern tid. Att inte inflationen och räntan är över 20 % beror på att "överskottet" av pengar skickas till de länder som har stora handelsöverskott gentemot USA och som sedan snällt lånar ut pengarna till USA igen till den häpnandsväckande låga räntan 4 % (statsobligation 10 år).

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Skoj att läsa din blogg!

  "Slutspel guld"
  http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/slutspel.html

  Dime sa...

  Är Mekong och Börje samma person? Eller vem har skrivit vad först? Fattar inte.