Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  31 oktober 2008

  Om man nu ändå ska spela poker!


  Trots remarkabelt intag av ädla drycker triumferade Mekong i en hyfsat stor turnering 2007. Vann nog snarare tack vare låg spelnivå än på grund av några "genidrag".

  Imorgon lördag ska jag hjälpa några pokerentusister, spelare av relativt god kvalitet, att förbättra sina teoretiska kunskaper i detta ädla spel! Jag skrev ett inlägg häromdagen om poker och gör det nu igen för jag hittade ett intressant ämne att diskutera när jag igår höll på att förbererda mig för lördagens begivenhet.
  Som jag nämnt tidigare föredrar jag att spela tävlingspoker när insasterna är begränsade såsom i straight-limit. Denna pokerform inbjuder till mera finesser i spelet och erbjuder dessutom bättre exempel vad gäller spelteori när man utbildar spelare i ämnet.
  Min största vinst någonsin vad gäller denna pokerform gjorde jag 8 maj 2004. Jag kom in som nummer 7 av 635 startande i en utfrysningsturnering där startavgiften var 215 dollar. Jag vann nästan 5.000 dollar men kunde lika gärna vunnit 30.000 som var förstpris. Jag minns inte en enda hand från denna turnering, den varade över 8 timmar, men igår tittade jag igenom utdraget från tävlingen och hittade en intressant och avgörande hand som kan ha gjort att jag gick långt i turneringen. När jag såg hur handen spelades kom jag ihåg hela historien och jag ska nu gå igenom den för den är ett mycket bra exempel på hur viktigt det är att hela tiden läsa motståndarens händer.
  De 3 viktigaste misstagen som pokerspelare gör vid bordet är följande och jag tar dem i ordningsföljd.
  1. Man är med i för många potter och har alltså för låga starthandskrav.
  2. Man jagar potter med för dåliga kort. Man hänger alltså med i potter med händer som kräver förbättring med för dåliga odds.
  3. Man tillämpar inte alla de praktiska och teoretiska kunskaper man tillgodogjort sig under många år av spel. Man spelar helt enkelt under den förmåga man är kapabel till.
  När man lärt sig behärska dessa 3 punkter är man en ganska duktig spelare men för att gå vidare måste man lära sig att läsa motståndarens kort. Även om man inte har talangen att göra detta till en konstart kan man komma ganska långt genom övning och studier. Jag ska nu gå igenom den där handen jag pratade om nyss!
  ......
  Jag satt i 3:e position och och fick följande starthand: Knhj 10ru
  .........
  Mörkarna var stora men jag gick med i potten för att få se floppen. Rätt dåliga kort att gå med på i den positionen men spelstilen vid bordet var i detta läge tight-passiv så vissa möjligheter fanns. Då höjer spelaren, ace99, till vänster om mig. (I straight-limit får man höja max stora mörken under de första två rundorna och dubbla den under de två sista). Alla andra lägger sig och det höjer värdet på mina startkort. Jag synar!

  Floppen kom upp: 10hj 7sp 3ru

  Jag har högsta paret och jag bestämmer mig för att satsa! Han höjer omedelbart! Nu gäller det för mig att fundera ut vad han har, alltså placera honom på en hand! Jag har inte mer än några sekunder på mig. Har han kanske E-10, K-10, D-10, 10-10 eller ett lågt par? Nej! Då hade han inte höjt i tidig position före floppen med mörkar på den nivån! Hade han bara synat efter floppen hade det varit mera oroväckande än hans höjning för det kunde ha indikerat exempelvis K-10. Hur är det då med höga par? Med ett högt par hade han givetvis spelat som han gjorde före floppen men hade han höjt min höjning efter floppen med tia hög på bordet? Givetvis inte eftersom med ett högt par vill han ha med mig till nästa runda då insatserna fördubblas! (Med ett högt par, "värdelös flopp" och bara en motståndare är han livrädd att jag ska lägga mig). Han har alltså inget högt par!

  Då kom jag på det! Ace99 sitter förmodligen med E-K! Då höjer han före floppen och även efter floppen eftersom han har två extremt bra överkort. Höjningen gör att han kan vinna redan där men även ge honom ett gratiskort i nästa runda. Jag har placerat ace99 på E-K och synar hans höjning. Jag är givetvis inte 100 % säker men enligt min analys pekar allt på detta.

  Fjärde gatan på bordet: Dru

  Nu har han ett eventuellt hålstegedrag. Jag höjer för att försämra hans pottodds och blir bara synad!

  Femte gatan blir: 4kl

  Klöverfyran är ofarlig för chansen är liten att han sitter med par i fyror eller typ 5-6 på hand (stege!!). Då hade han inte gått med så långt i potten eller satsat som han gjort. I det här läget inser jag att han förmodligen inte synar en höjning från min sida då mörkarna är stora i detta läge i turneringen. Jag passar istället och hoppas på en bluff från ace99. Han höjer och jag synar. Jag vågar inte mothöja i detta läge eftersom det finns en möjlighet att han sitter med E-D på hand. Chansen är inte stor eftersom spelkvaliteten är hög i turneringen. Så var det inte utan E-K var helt rätt och jag vann en pott som lade grunden till en vinst på 5.000 dollar.

  Att läsa motståndarens kort handlar normalt sett inte om att placera honom på en exakt hand utan på ett antal tänkbara händer. Det är viktigt att komma ihåg.

  För att eventuellt nå eliten i poker krävs att man har viss talang men även lägger ner otroligt mycket seriös tid på saken. 40 timmar i veckan minst och då ska halva den tiden läggas på teoretiska studier och på efterhandsanalyser av den praktiska poker man ägnar sig åt. Jag lägger istället ner samma tid och kraft på tennisbörsen istället.

  Goda råd och obehagliga fakta om poker! Jag blandar friskt!
  1. Mindre än 1 % av alla som regelbundet spelar poker på nätet tjänar pengar långsiktigt.
  2. De flesta spelare satsar för ofta med startkort av typen K-Kn, E-Kn, E-10, och K-10. Släng dom oftare!
  3. Tur eller otur existerar inte i det långa loppet så den enda förklaring om det går dåligt är att man är en dålig pokerspelare.
  4. Seriösa proffsspelare bokför sina inkomster noga. Ett mått på framgång mäts ofta i hur många stora mörkar man vinner per timme eller hur många stora mörkar man vinner per 100 potter. En mycket duktig spelare kan inte långsiktigt räkna med att tjäna mer än 2 stora mörkar per timme. Vill man ha en inkomst på 200 kr per timme gäller det alltså 50/100 vad gäller mörkarna och redan det är ganska tufft spel, åtminstone i no-limit!
  5. Det är otroligt vanligt att spelare som kan tjäna gott om pengar på en nivå typ 100/200 har gått upp till en för hög nivå typ 300/600 där han måste kämpa för att överhuvudtaget överleva. Man kan till och med hävda att majoriteten av alla spelare lirar på en nivå minst ett snäpp för hög! Alltför många förlorar allt på en för hög nivå när det kunde levt gott på en lägre.
  6. Man ska inte bara placera sin motståndare på en viss hand! Det gäller också att försöka räkna ut vad motståndaren tror att man själv har, eller ännu värre, att räkna ut vad motståndaren tror att man själv tror vad han har för hand!

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  goda och visa ord, av en vis man

  MEKONGS BLOGG! sa...

  Tack!