Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  02 juli 2008

  Så fungerar tennisbörsen! Lektion 1.


  En liten introduktion till alla nybörjare på spelbörsen!
  Klockan 11:18 såg marknaden för kvartsfinalen Safin-Lopez i Wimbledon ut som ovan! Vinst för Safin ger 1,72 i odds (ljusblå siffra) och vinst för Lopez 2,38! Satsar jag 1000 på att Safin ska vinna får jag 1720 kronor tillbaka och motsvarande på Lopez är givetvis 2380! I det rosa fältet ovan på Safins rad står det 1,73! Där kan man alltså boka Safin, alltså satsa på att Safin inte ska vinna matchen. Jag har på bilden ovan bokat 2000 kronor på att Safin inte ska vinna matchen till oddset 1,73. Jag får alltså 2000 om Safin inte vinner och eftersom jag bokat till oddset 1,73 är mitt riskkapital 2000 x 1,73-1000=1460 kronor. Denna så kallade förlust som jag riskerar visas som röda siffror på Safins rad ovan och tänkbar vinst som gröna siffror på Lopez rad! Att satsa på att Safin inte ska vinna är självklart samma sak som att satsa på att Lopez ska vinna. Att boka 2000 till oddset 1,73 och risken 1460 kronor är alltså samma sak som att satsa 1460 på att Lopez ska vinna till ett odds på ungefär 2,37. I den blå raden ovan ger vinst för Lopez 2,38 i odds så jag hade tjänat några kronor på att satsa på detta odds i stället för att boka till 1,73. Jag gjorde som ovan för att visa hur en bokning går till. I verkligheten väljer man naturligtvis det högsta oddset.
  Så fort matchen startar kommer oddsen ovan att ändra sig hela tiden beroende på hur matchen utvecklar sig. Säg att Safin börjar serva och Lopez bryter hans serve och antag för enkelhetens skull att vinstoddset på Safin stiger till 2,38 och på Lopez sjunker till 1,72. Om det då står 1,73 i Lopez rosa ruta kan jag boka 2000 på samma sätt som ovan, (fast på Lopez givetvis). Det röda (-1460) på Safins rad kommer då att förvandlas till grönt (-1460+2000=540). Det gröna på Lopez rad (+2000) kommer att minska till (2000-1460=) 540). Det kommer alltså att stå 540 kronor med gröna siffror på båda spelarna! Jag är alltså garanterad en vinst på 540 kronor oavsett matchens utgång. Om Safin istället brutit Lopez serve hade hans odds sjunkit ännu mer och då hade jag legar "risigt till" och inte "kunnat gröna ut mig" som vi brukar säga.
  När man sitter och spelar live på en tennismatch kan oddsen ändra sig oerhört snabbt och det kan man se på de oddskurvor från olika tennismatcher som jag ofta publicerar här på bloggen. Man måste vara kvicktänkt och kunna agera eller inte agera utan minsta tidsfördröjning. Det är en svår konst och man bör börja med små insatser för att lära sig hur allting fungerar. Kom ihåg att nästan 100 % av alla matcher på TV eller resultattavlor på nätet alltid har en viss fördröjning jämfört med äkta live, alltså när man själv sitter vid banan. Denna fördröjning varierar och uppgår till flera sekunder. På Wimbledons hemsidas så kallade "livesändningar" ligger de ofta upp till en boll efter sin egen "livesända" resultattavla och hur mycket den ligger efter "själva verkligheten" är jag inte säker på men minst en sekund eller två kan man utgå från! Att ha en gubbe på banan med en mobiltelefon, som många givetvis har, är med i och med dessa faktum, en lönsam hantering, speciellt för dem som satsar pengar på matchen mellan i stort sett varje boll!
  Just nu, klocka 11:57 har oddset på Lopez stigit till 2,40. Oddsen kan ändra sig mycket redan före matchen på grund av vilka pengar som kommer in på de olika spelarna och på vilka rykten och diskussioner som förekommer! Därför väntar man normalt sätt med sina insatser så länge som möjligt, ibland kanske till och med några games in i spelet för att få en chans att utvärdera spelarna om man har tänkt att handla mycket live på just den matchen.
  Jag har vissa planer framöver på att kanske försöka starta direktsändningar på nätet från min "stridsledningscentral". Då ska man alltså i realtid kunna följa min handel på en tennismatch eller vad det nu kan vara och verkligen få se hur det går till med kommentarer och allt. Det kommer förmodligen att dröja tills bloggen är den största på nätet med inriktning på spelbörs, aktier och finans. Det kan den bli om antalet besökare på bloggen 3-dubblas från dagens nivå (har redan 3-dubblats en gång i år) så ni som ser fram mot detta får se till att göra reklam för "Mr Mekongs Blog", "Probably the best gambling blog in the world", som jag kanske en aning kaxigt hade uttryckt mig om jag hetat mr Carlsberg!
  ........
  Dagens tennis
  Ganska kul att verkligheten ibland överträffar dikten. Jag gjorde precis som i exemplet ovan. Lopez bröt Safins serve till 3-1 och jag grönade ut mig genom att boka spanjoren till 1,75. Det var större summor än i det teoretiska exemplet så jag är 1250 grön på båda nu! Och nu börjar det regna också. Typiskt!
  ....
  Safin är uppenbarligen i (mycket) gammal god kanonform och kan mycket väl utmana Federer i semifinalen.

  7 kommentarer:

  Pernilla sa...

  Hej igen,

  Hur länge skulle du vänta innan du grönar ut? Det vill säga endast några tick på Lopez eller väntar du och ser hela matchen ut, eller första set? Om det inte går som du vill sprider du då förlusten på båda eller tar du hela på Safin?
  Tack!

  MR MEKONG! sa...

  Det varierar från match till match. Nu är de 5 set och det är lite lurigt. Nu har jag Lopez som favorit och tänker vara mest grön på honom. Man får se hur matchen utvecklar sig helt enkelt. Ibland satsar man bara mellan varje set, eller mellan varje game. Mycket sällan mellan varje boll. Man ska aldrig vara girig utan alltid gröna ut sig när möjlighet ges. Konsten är ibland att behålla det gröna på sin favorit och efterhand försöka få bort det röda så att man så att säga är nollad på denne. Ibland grönar man ut sig lika på båda! Ibland går det åt helvete och då är deta bara att försöka lära sig av misstagen!

  MR MEKONG! sa...

  Det är ganska viktigt att ha en viss planering för hur man tänker agera under en match och vara beredd på att ändra på den efter verkligheten. Det viktigaste är kanske att ha en maxgräns för hur mycket pengar man satsar på en match. Själv har jag 2 % av det totala spelkapitalet som gräns för en match som handlas live!

  Pernilla sa...

  Okej då förstår jag lite bättre. Anledningen till att jag frågar är för att jag har föresatt mig att börja trada tennis på allvar. Jag tycker att jag har haft "rätt" tankegång när det gäller matcher och bokat spelare som har gått dåligt. Problemet är att jag inte riktigt vet när jag ska gröna ut, hittills har jag bara tagit några tick och missat en massa i vinst för att jag inte "vågat" stanna kvar i spelet.
  Det vore väldigt häftigt om du la ut dina "livespel" annars kanske du kunde typ ha sessions via skype eller msn där man kan följa dina spel live ändå. Eller typ börja med mentoring eller nåt.
  Ha det gott och tack för att du svarar så snabbt och utförligt!

  MR MEKONG! sa...

  OK!
  Vi får se hur det blir framöver! Lycka till med spelet! Och idag ska vi tampas med Safin! En av de lurigaste vi har att göra med!

  Anonym sa...

  Med tanke på eftersläpningen med resultat på nätet så borde det väl förbättra oddsen för vinst rejält om du hade samarbete med någon som fanns på arenan. Någon sekunds försprång borde väl i princip garantera framgång modell större om man nöjde sig med korta affärer och spelade/bokade direkt när oddsen förändras när de övriga får se vad du fick se någon sekund innan.

  MR MEKONG! sa...

  Jag tänker nog testa det snart! Mitt sätt att handla på är inte beroende av varje boll och extrem hastighet! Vi får se!