Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  05 juli 2008

  Mekong.


  Jag har tagit bilden själv med hjälp av Google Earth. Strax österut ligger den thailändska staden Nong Khai och kanske berättar jag imorgon om den gången jag spelade tennis där!
  ...........
  Mekong; kinesiska: 湄公, Méigōng; thai: Mènam Khong; khmer: Mékôngk; vietnamesiska: Mê Kông) är en av Asiens största floder (4 909 kilometer lång). Den rinner genom länderna Kina, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och Kambodja.
  Det har varit och är till viss del omtvistat var flodens källa är. Det gör att flodens längd inte går att fastställa exakt. Kinesiska utforskare har dock kommit fram till att den bör vara i Jifubergen i Zaduo-området i norra Tibet i den kinesiska provinsen Qinghai på höjder runt 5 200 meter över havet.
  Den 2 198 kilometer långa delen som rinner genom Kina kallas Lancang Jiang på pinyin (澜沧江 med kinesiska tecken; Wade-Giles: Lan-ts'ang Chiang). Floden kallas med olika namn i varje land den passerar. Den heter Mènam Khong i Laos, Mae Nam Khong i Thailand, Mékôngk i Kambodja och Tiền Giang i Vietnam.
  Större städer längs Mekong är Vientiane (huvudstad i Laos) och Phnom Penh (huvudstad i Kambodja). Närmare 90 miljoner människor är beroende av floden.
  Mekong mynnar ut i ett enormt delta i södra Kambodja och Vietnam. Det ger upphov till en märklig effekt på floden Tonlé Sap i Kambodja som under regnperioden rinner åt ett håll och under torrperioden åt ett annat.
  Intressanta filmer där floden Mekong förekommer, även ur spelteoretiskt perspektiv faktiskt, är Deer Hunter och Apocalypse Now! Jag har själv personligen upplevt en del hisnande äventyr i och på denna mäktiga flod och kommer framöver givetvis att skriva om detta här på bloggen i form av söndagsläsning.

  Inga kommentarer: