Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  01 juli 2008

  Den stora börskraschen.


  Notera att även om man köpte aktier 2 år efter kraschen så var man en stor förlorare. Det tog 25 år för börsen att nå upp till ett nytt rekord.
  .......
  Torsdagen den den 24 oktober 1929 är den första av de dagar som historien identifierar med det årets börspanik. Klockan 11:30 präglades aktiebörsen av vild, obarmhärtig skräck. Detta om något var panik!
  Tisdagen den 29 oktober var den mest förödande dagen i New Yorks aktiebörs historia. Kanske var den också den mest förödande dagen i marknadernas historia över huvudtaget. Den kombinerade ensam alla de dåliga egenskaperna hos alla tidigare dåliga dagar. Av aktiebörsens många mysterier är inget så svårfattligt som det faktum att det alltid finns en köpare när det finns en säljare. Det som är mystiskt behöver inte vara oundvikligt. Ofta fanns det inga köpare till välkända aktier och dessa kunde inte lockas fram förrän efter enorma vertikala kursfall!
  Börskrascher drabbar alltid "alla" aktier, alltså även de i de "finaste" bolagen. Det beror på den brömda "Greshams lag" ("Dåligt mynt kan fördriva gott mynt, men gott mynt kan icke fördriva dåligt mynt"). Dåliga aktier driver alltså ut de goda på marknaden på grund av marknadsaktörernas likviditetsproblem och dessa dras också med i raset!
  Så gott folk! Håll i hatten framöver och vidtag snabbt defenisva åtgärder i den privata ekonomiska sfären och då inte bara i avseende på eventuellt aktieinnehav!
  Flera av världens största bolag riskerar ofattbart nog att gå i konkurs och detta oavsett börskrasch eller inte. Det gäller till exempel General Motors och Citibank. Fler andra banker av världsformat ligger också risigt till. Det blir givetvis inga "riktiga konkurser" för bankerna utan småsparare och skattebetalare får som vanligt lösa ut bankirerna.
  Det finns aktier som till och med mr Mekong kan tänka sig att rekommendera i dessa tider men satsa bara max 20 % av kapitalet på dessa! Det handlar förstås om företag som är specialicerade på att tillverka soppkök och campingutrustning!

  Inga kommentarer: