Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  18 juni 2008

  Oljekrisen.


  Jag lyckades för första gången fylla bensintanken på min bil igår för över 700 kronor. Tyvärr är vi nog bara i början av en global oljekris. Antagligen har peakoil redan inträffat, alltså det år då världens oljeproduktion har nått sitt maximum. Samtidigt ökar efterfrågan starkt, främst i Kina och Indien men även på andra håll där den ekonomiska tillväxten är stark. Cirka 85 miljoner fat olja produceras varje dag världen över och konsumtionen närmar sig snabbt denna nivå. Möjlighetern att öka produktionen i samma takt som den prognosticerade konsumtionsökningen är inte möjlig så oljekrisen kommer att slå till med ökad kraft för varje år som går. Dagens oljepris på 135 dollar per fat sågs som en omöjlighet för bara ett år sedan. Nu pratar vissa om ytterligare en fördubbling inom en snar framtid. Snart kommer givetvis konsumtionen att börja minska pga det ökade priset men kommer bara att skjuta upp den accelererande krisen något. Minskad konsumtion skulle dessutom innebära att världen är på väg in i en mycket allvarlig ekonomisk nedgångsperiod.
  Under oljekrisen 1973 drogs det upp planer i USA för en invasion av Saudi-Arabien. Bristen på energi världen över lär leda till ökade risker för krig och konflikter på en nivå vi inte är vana vid.
  Denna allvarliga kris sammanfaller med bristen på mat. Nu dras stora planer upp på ökad produktion världen över. Modernt jordbruk är mycket energislukande så vi kan redan se hur dessa två kriser kommer att göda varandra.
  Igår slog priset på majs nytt rekord efter stora översvämningar i USA så den krisen rullar också på för fullt.
  Här i Sverige tror vi att vi är hjältar när vi iställer är djävlar. Att köpa miljöbilar och äta ekologiskt är till och med subvensionerat av staten.
  .........
  Man kan hårddra det hela på följande vis.
  1. Varje gång man tankar sin miljöbil med mat (etanol från tex sockerrör i Brasilien eller annan matråvara) så svälter ett barn ihjäl i Afrika. En tjänsteman från FN har t.o.m. slagit fast att köra sin bil på etanol är ett brott mot mänskligheten.
  2. Varje gång man köper ekologisk mellanmjölk eller ekologiska ägg så svälter ett barn ihjäl i Asien. Detta beror på att ekologisk produktion ger sämre avkastning per ytenhet. Verkar också kunna kvalificera sig som ett brott mot mänskligheten att producera mat på det cyniska viset.
  ........
  RBS, Royal Bank of Scotland har idag utfärdat en skrämmande varning där man råder sina kunder att inom 3 månader förbereda sig på en fullständig krasch på aktie- och kreditmarknaden på grund av att den stigande inflationen paralyserar världens centralbanker. Bankens chefsstrateg, Bob Janjuah, säger att vi står inför mycket obehagliga tider framöver, och råder alla bankens kunder att förbereda sig på detta!
  .........
  Som individ måste man ändå förhålla sig till allt elände på ett privatekonomiskt plan och försöka agera rationellt.
  ......
  Att undvika till varje pris just nu:
  1. Aktier, aktiefonder.
  2. Investering i ny bostad till dagens priser.
  ........
  Att satsa på just nu:
  1. Likvida medel såsom banksparande, obligationer, räntefonder (ej dollarbaserat).
  2. Köpoptioner i energiråvaror och mat, även uran och guld. Vissa fonder finns med denna inriktning. Vissa typer av aktier kan vara aktuella här. Max 20 % av sparkapitalet på denna typ av risker.
  3. Oddsbörsen duger i alla tider, särskilt de oroliga.
  ..........
  Och på tal om oddsbörsen så har vi en intressant match ikväll minst sagt. Det är ganska jämna odds mellan Ryssland och Sverige. Har mina onda aningar beträffande fosterlandets möjligheter så Ryssland får mina pengar. Här på oddsbörsen finns ingen plats för hjärta men smärta kan kanske vara lönsamt!

  Inga kommentarer: