Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  24 juni 2008

  När depressionens demoner börjar styra världsekonomin gäller det att vara försäkrad.

  Att försäkra sitt hus eller sin bil är en självklarhet för de flesta av oss. Har man mycket pengar i aktier eller fonder är detta tyvärr inte lika självklart. Nu efter de stora börsrasen kan det tyckas vara väl sent att tänka på sådant. Jag känner många som kvider över stora förluster och önskar att de hade sålt av i tid. Vill man nu inte sälja av fonder eller aktier är det säljoptioner som gäller för att undvika förlust vid ras. Dessa går att köpa för en enskild aktie, ett visst aktieindex eller nästan för vad som helst om man går utomlands, och säljoptioner stiger i värde när det underliggande värdet faller. Om jag äger exempelvis 10000 aktier i Ericsson och vill undvika en förlustrisk på kanske mer än 10 % så inhandlar jag en för ändamålet lämpligt avpassad säljoption som kompenserar mig för denna risk. Det blir som en slags försäkringspremie man betalar för att slippa förlora pengar vid börsras. Denna utgift tär givetvis en del på kapitalet, precis som alla försäkringsutgifter, men fördelen är att man "hoppar över" alla stora ras och kan vara med om den långsiktiga uppåtgående trend som för det mesta präglar fondbörsen.
  Optioner och andra finansiella instument är naturligtvis i sig själva föremål för spekulation och det går att tjäna stora pengar när man hamnar rätt i sina investeringar. Precis som när det gäller oddsbörsen (Betfair) kan hela kapitalet gå förlorat vid denna typen av aktiviteter men hävstången vad gäller vinst är mycket stor.
  Personligen tänker jag investera i en "straddle" idag. En straddle är en optionsstrategi som innebär att man inhandlar en köpoption och en säljoption med samma underliggande värde, samma löptid, och samma lösenpris upp eller ner i förhållande till dagsaktuell kurs. I detta fall tjänar man mer pengar ju mer det underliggande värdet rör sig från startvärdet, upp eller ner spelar ingen roll. Det värsta som kan hända är att kursen inte rör sig alls för då går hela kapitalet förlorat. Detta är alltså en lämplig optionsstrategi när en marknad är mycket volatil.
  Idag tänker jag mig en straddle på oljepriset. Om priset idag är 135 dollar per fat så köper jag kanske köpoptioner med lösen 140 och säljoptioner med lösen 130 och hoppas på häftiga kursrörelser före optionernas löptid går ut. Då kan jag sälja av med vinst. Man behöver inte köpa oljeoptioner direkt utan optioner i exempelvis en aktie som Statoil går lika bra eftersom dess kurs är mycket korrelerad med oljepriset.

  2 kommentarer:

  Johan sa...

  Oj oj oj vad tur man hade då Arvidsson var tvungen att ge upp!

  Johan sa...

  ...men ändå sitter man och är lite besviken att man inte hade större medel på betfair när det hände. Det gick ju faktiskt att spela på 1.5 när det var rätt uppenbart att hon inte skulle kunna slutföra! :-/