Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  22 april 2008

  "The random walk mystery"!


  Vi seriösa handlare på oddsbörsen kämpar ständigt med de så kallade slumpromenaderna, alltså de oddskurvor vars utseende till övervägande delen formas av slumpmässiga faktorer. Matematiskt sätt är dessa kurvor bevärliga att hantera och på oddsbörsen är det värre än någon annanstans. Detta beror på att sannolikheten för varje förändring som kurvan företar sig ändrar sig hela tiden och de parametrar som styr dessa sannolikheter är väldigt många och dessutom varierar de i antal hela tiden. För att lyckas i det här "jobbet" måste man ha järnkoll på hur kurvan ser ut i varje ögonblick och dessutom snabbt kunna jämföra med den teortetiska kurvan, alltså med hur odddskurvan egentligen borde se ut! I verkligheten kan man givetvis komma mer eller mindre nära denna och måttet på hur nära man kommer är naturligtvis hur mycket pengar man tjänar.
  Ovanstående diagram är från Bingham-Davis igår. Bingham stod i 1,55 före match och jag gick för ovanlighetens skull in på detta odds. Det var rätt beslut eftersom det så småningom stod 8-3 till Bingham och oddsen hade självklart börjar närma sig det magiska 1,01! Jag grönade upp mig. Att inte göra det i dylikt läge till så biligt pris är en dödssynd av det girigare slaget! För att Davis ska ha en chans i matchen bör han i detta läge vinna 5 raka frames. Chansen att vinna ett frame för honom i detta läge är självklart mindre än 50 % (Mycket mindre egentligen eftersom han bara vunnit 3 av 11 men det är lättare att räkna med 50 % för att illustrera vad jag menar). Att vinna 5 i rad är då mindre än 1 på 32 och oddset borde då stå i mindre än 1,03 vilket det också gjorde. Och då har han ändå bara utjämnat matchen, inte vunnit den. Så att vinstoddset på Bingham var nere och nosade på 1,01 var helt rätt i detta läge.
  Nu hände det "ofattbara" att Davis vann sina 5 frames och det blev 8-8! Det är bara att studera paniken i diagrammet ovan! Ett tag var Davis alltså nere i 1,5 som vinnare (B > 3,0 ovan). Bingham kom emellertid tillbaka från avgrunden och vann med 10-8. Cirka 30 miljoner omsattes på matchen vilket är rätt bra för en snookermatch i första omgången om det så råkar vara VM.

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Hej, Tycker din sida är otroligt intressant. Har du någon idé inför dagens tennis? Det ryktas om eventuell skada på Gasquet, oddset är på väg ner på Vliegen. Vad säger du?

  MR MEKONG! sa...

  Querrey-Gaquet aktuellt nu! Q ger 4i odds mot Gasquet. Ska faktiskt spela på det och vara beredd på uppgröning om Q tar första set! Han är klart i form i denna turnering.