Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  06 maj 2009

  Skuldberg som förvånar.

  Hur mycket ett land är skyldig utlandet kan indikera en hel del. Tabellen visar bruttoskuldsättningen för de värsta syndarna och den är baserad på uppgifter från 2008. Förutom statliga skulder finns även den privata sektorns skulder med här. Många länder har även stora fordringar utomlands men dessa tar vi inte upp här. Utan att känna till alla detaljer går det att slå fast att Irland uppenbarligen får det besvärligt framöver. Vissa andra länder på den här listan lär också höja på ett och annat ögonbryn.
  (Källa: External Debt information from The World Bank, GDP information from the CIA World Factbook).
  USA:s totala externa och interna skuldberg, såväl offentlig som privat sådan uppgår till 370 % av landets BNP under 1 år. Det är en katastrofal siffra och kan bara åtgärdas på i huvudsak 2 sätt.
  1. Man balanserar de underskott som landet lider av. Det innebär många år av sänkt levnadsstandard, högre skatter och mera arbete.
  2. Man struntar i sina skulder, lånar upp så mycket man kan, använder sedelpressen, och hoppas få igång tillväxten av skuldberget igen. Kallas för pyramidspel eller Ponzibedrägeri när privatpersoner ägnar sig åt samma sak.

  Som alla vet är det alternativ 2 som gäller för USA. Det finns knappat en enda politiker i landet som skulle våga ta itu med roten till det onda. Av andra större länder som deltar i denna dödsdans kan nämnas Japan och Strobritannien.

  ....

  4 kommentarer:

  Anonym sa...

  All respekt åt Ron Paul säger jag! Han är väl en av få i washington som har ngt att komma med..

  AL

  MEKONGS BLOGG sa...

  Han är bra!

  Johan Björkqvist sa...

  Fin seger av "din mann" mot Ferrer. Steg in sent och bokade honom 1.02, greenade 1.20.

  MEKONGS BLOGG sa...

  Gratulerar!