Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  25 mars 2009

  Trendanalyser är vägen till framgång.

  Här på bloggen publicerar jag allt som oftast långsiktiga trender som visar hur förutsägbar den här finanskraschen varit för den som orkat titta efter. Ett lands totala skuldsättning i förhållande till BNP är alltid fascinerande och viktig statistik. Här följer utvecklingen i USA från den ena depressionen till den andra.
  Mörkblå och gul kurva är amerikanska staten, grön kurva är finanssektorn, ljusblå kurva företag och brun kurva privata hushåll.
  Under den stora depressionen på 30-talet har vi en maxpunkt på cirka 300 % skuldsättning i förhållnade till BNP under ett år. Nästa gång kurvan passerar denna "farliga" nivå är kring 2002. Redan 2002 är det alltså hög tid att strama åt ekonomin medelst höjda räntor och balanserad budget. Jag skrev häromdagen att 2002 förmodligen var sista året som man kunde förhindrat den krasch som drabbade landet 2008. Istället gjorde man tvärtom genom att sänka räntor, skatter och alltså elda på ekonomin. Alan Greenspan, kongressen och presidenten var ansvariga för detta.
  Nu 2008 närmar sig USA snabbt 400 % skuldsättning i förhållande till BNP. På företagsspråk kallas detta för bankrutt. På 30-talet hade landet minst 2 fördelar jämfört med idag och dessa var att USA var nettoexportör till utlandet och en mycket större del av skuldsättningen var inom landet.
  2008 är makthavarna i Washington minst lika inkompetenta som 2002. Man försöker få fart på ekonomin genom att flytta över stora delar av skuldberget från grön, ljusblå och brun sektor till staten. Sen ska nya pengar på något mystiskt sätt lånas ut igen till samma sektorer. Det är en absurd och farlig politik som leder till katastrof.
  Efter andra världskriget följde 30 fina år med bra ekonomis tillväxt och den totala skuldsättning låg ganska konstant på 150 % av BNP. Det är dit ner landet måste så snabbt som möjligt genom att låta finanssystemet krascha och skriva av alla skulder som ändå aldrig kommer att kunna betalas. Samtididigt måste budgeten balanseras men även handelsunderskottet gentemot utlandet måste bort. Detta är en fruktansvärd hästkur på kort sikt men ökar chansen för att landet ska överleva överhuvudtaget framöver. Politikerna i Washington just hotar inte bara det egna landets framtid genom sin tokiga politik utan även resten av världen. Och på G-20-mötet nästa vecka kommer Obama att försöka få med sig just "resten av världen" på galenskaperna. Märkligt nog står världens hopp till att Tyskland av alla länder "räddar oss" och tar befälet över ett absolut nej till Obamas politik!!
  bangkok. phuket, thailand, pattaya, bangkok. phuket, thailand, pattaya
  Här kommer en lista på vilka män jag anser farligast i världen just nu. Nummer 8 kommer att avancera på listan ju längre han behåller 1 och 2 på sina poster. Nummer 7 är möjligtvis för långt ner på listan. Alltid kul med listor för de skapar alltid debatt. Sätt igång!
  1. Ben Bernanke, Federal Reserve, USA.
  2. Timothy Geithner, finansminister, USA.
  3. Vladimir Putin, "premiärminister", Ryssland.
  4. Hu Jintao, president, Kina.
  5. Usama Bin Laden, Pakistan (?).
  6. Ali Khamenei, högste ayatollah, Iran.
  7. "Den svarta svanen", okänd just nu.
  8. Barack Obama, president, USA.
  9. Nicolas Sarkozy, president, Frankrike.
  10. Gordon Brown, pemiärminister, Storbritannien.

  I vilken ordning tror jag dessa män försvinner från sina poster? Först blir vi av med nummer 2 (sparken)! Sedan följer 10 (val) , 9 (demonstrationer och "revolution"), 1 (sparken), 5 (död) , 4 (statskupp), 6 (krig), 8 (val), 3 ( statskupp), 7 (kommer nog att överleva hela bunten).

  Dagens citat

  "USA:s planer att spendera sig ur recessionen är vägen till helvetet"! Ord och inga visor av Tjeckiens premiärminister Topolanek. Tjeckien är ordförandeland i EU just nu! Jag kan inte annat än hålla med denne kloke herre! Än finns det visa män i toppen på pyramiden!

  Dagens (dam)tennis i Florida

  K Bondarenko (2,16)-Kirilenko (1,82)

  Intressant match där jag inte tänker starta på badbruden.

  Clement (1,84)-Kendrick (2,14)

  Amerikaner är alltid starka på hemmaplan!

  5 kommentarer:

  Anonym sa...

  Och vad säger detta oss då? Att bolagen är "lätt" belånade och att det blir hausse på Dow Jones den närmsta tiden?

  :)  /M.F

  MEKONGS BLOGG sa...

  Jag är inte klar med inlägget!

  Anonym sa...

  så när kommer resten? :)

  MEKONGS BLOGG sa...

  Resten kommer varje dag men nu är jag trött för idag!

  Anonym sa...

  "Den svarta svanen", okänd just nu. Kan det vara saudiarabiens kungahus?
  Gordon Brown, pemiärminister, Storbritannien. Det är min kandidat som först ut... som nr2 borde Timothy Geithner, finansminister, USA, bli utan problem.
  Övriga är mer hugget som stucket...