Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  02 februari 2009

  Swedbank.

  Bankens aktie fortsatte ner till som lägst 27,20 kronor idag! Det blir ett dagsminus på 7 %. Det är ingen som längre reagerar på sådana nedgångar! Aktien har fallit med bisarra 38 % sedan årsskiftet. All-time-high för aktien ligger på 274 kronor. Jag listar de största ägarna nedan. Skäms på er! Ni har tillsatt både styrelse och VD de senaste katastrofala åren! Ni gick "all-in" med fantasibelopp i Baltikum. Sådan stor exponering mot enskild kund, som jag anser Baltikum kan definieras som, är inte förenligt med tillståndet att driva bank, vilket Carnegie fick erfara för inte så länge sedan. Något ansvar lär väl aldrig utkrävas! Är det någon på Carnegie som blev av med jobbet när den banken kraschade? Jag minns faktiskt inte men jag tvivlar på det.
  Jag rekommenderar sälj om man äger aktier i Swedbank eftersom jag inte tror att bolaget har något värde! Tyvärr kommer jag förmodligen själv att få investera i denna döende bank via skattsedeln! Jag kommer aldrig att rösta på ett parti som godkänner något sådant och så borde alla reagera i dessa tider.

  Sparbanksstiftelser, 23,3 %.
  Fristående sparbanker 8,9 %.
  Folksam 5,7 %.
  Swedbank Robur fonder 3,5 %.
  Capital Group fonder 3,1 %.

  3 kommentarer:

  Anonym sa...

  Jag kan hålla med dig om att man inte borde rösta på ett parti som går in och stöttar detta katastrofala företag. Men om inte staten går in i bankerna - hur skall man då göra?

  Det hade varit intressant att höra din syn på saken. Hur hade de svenska företagen överlevt utan våra 4 storbanker? Vilka alternativ finns? Hur skall svenskt näringsliv fungera utan lokala banker?

  Jag har själv inget svar på den frågan, så tro inte att jag sitter som någon besserwisser här.


  /M.F

  MEKONGS BLOGG sa...

  1. Likvidation så skulderna kan regleras. Det innebär att ägare förlorar allt och investerare förlorar mycket men så är det i en marknadsekonomi! Det är en myt att bankirer alltid måste hållas skadelösa vad de än hittar på! Hela världen har "räddat" bankirer i flera månader nu och det är värre än någonsin!
  2. Låt bättre banker ta över in- och utlåning och kontorsnätet osv i konkursbon.
  3. Ställ ansvariiga till svars. Trolöshet mot huvudman, brott mot banklagen, allmänfarlig vårdslöshet, här finns livstids fängelse i straffskalan, osv. Konfiskera alla ansvarigas tillgångar och framtida pensioner.
  "Jag lydde bara order", eller vi visste inte bättre", är aldrig ett försvar i dessa sammanhang.

  Anonym sa...

  Jag gillar framförallt din punkt 2 ("Låt bättre banker ta över in- och utlåning och kontorsnätet osv i konkursbon.").

  Hade det inte varit så förbaskat svårt att starta en bank (kapital och tillstånd) så hade jag försökt mig på att göra det.

  Jag jobbar själv som rådgivare åt svenska företag för hur de skall finansiera sina investeringar. Och det finns inte en endaste av alla mina kunder som inte är missnöjda med hur de blir behandlade av banken i dagsläget.

  Förtroendet för de svenka bankerna är kört i botten. Om man hade velat starta en bank så tror jag säkert att man hade kunnat få med sig många av sveriges företag som finaniärer bakom.

  Vad säger du om den Mr. M? Skall vi försöka dra igång en bank...?


  /M.F