Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  18 februari 2009

  Den rekordsvaga kronan!

  TCW-index (Total Competiveness Weights)är ett sätt att mäta kronans värde mot en korg av andra valutor. Indexet har den 18 november 1992 som startdatum då värdet är lika med 100. Kronan har sedan dess haft rörlig växelkurs. Ett högt värde betyder försvagad krona och tvärtom. TCW är ett geometriskt index och vikterna bygger på genomsnittliga aggregerade flöden av bearbetade varor från 21 länder. Vikterna beräknas av IMF!
  Igår noterade TCW all-time-high (149,86) vilket alltså betyder rekordsvag krona! Intressant att notera är att indexets startvärde från 1992 fortfarande är all-time-low. 1992 var ju det så kallade bananrepubliksåret med en rörlig ränta på berömda 500 %. En av de politiskt ansvariga för den skandalen, som (nästan) knäckte landet, finns märkligt nog fortfarande kvar på en hög post i regeringen, Carl Bildt!
  Här i Sverige har vi den stora bankkrisen framför oss och det innebär fortsatt press på kronan. Det är Sverige och Österrike, i förhållande till sin storlek, som via sitt banksystem har störst exponering mot Östeuropa. Det är den krisen som kommer att knäcka åtminsone Swedbank och SEB så det är bara att blanka på!
  Hela Östeuropa ligger risigt till och det är en av anledningarna till att även euron kommit under press och det till och med mot dollarn. Man räknar med att upp till 300 miljarder euro behövs för att "rädda" Östeuropa och EU lär tyvärr vara berett att ställa upp trots att flera av dess egna länder i väster sjunker ner i dyn av egen kraft! Det är hela denna soppa som gör det svårt att analysera hur kronan kommer att röra sig mot euron.
  Som vanligt är guld en bra försäkring. Annars kanske silver kan vara något! En intressant kvot att mäta är att dela guldpriset med det för silver. Då hamnar vi på 70 vilket är historiskt högt. Det brukar finnas en viss korrelation här och hur vi närmar oss det historiska medelvärdet är den stora frågan!

  Inga kommentarer: