Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  19 februari 2009

  Aurum.

  Efterfrågan på guld till smyckesindustrin har minskat kraftigt världen över. I dessa depressiva ekonomiska tider har även utbudet av guld från en pressad allmänhet stigit. Ändå är guldpriset på väg mot nya höjder. Det beror på att många ser guld som den enda säkra valutan i dessa tider när vanliga valutor och till och med vanliga bankkonton inger föga förtroende. Det ryktas även om att många insiders inom bankvärlden dränerar marknaden på ädla metaller där även silver kan väntas få en renässans. Det finns många andra djupare orsaker till guldets priutveckling och mera om det nu!
  Den mycket intressanta kurvan ovan visar kvoten mellan DJIA och guldpriset under 80 år. DJIA är alltså DOW 30, det mest kända av alla aktieindex. Just nu är denna kvot 7,7. Förmodligen kommer vi att gå under 6 ganska snart! Guld är den enda universella och eviga valutan och detta DOW/guld-index är ett mått på förtroendet för papperstillgångar och de låtsaspengar som regeringen tillverkar. Kvoten är mycket cyklisk till sin natur men det gäller att ha långa tidperspektiv för att se det.
  När vi har tillväxt och framtidstro ökar papperstillgångar i värde på guldets bekostnad. När pappret börjar brinna och förtroendet sviktar blir det tvärtom. Som vi ser på kurvan var det en fantastisk tid att äga papper från cirka 1980-2000 i förhållande till en handfast tillgång som guld. Handfast tillgång är alltså guld och inte en fastighet eller en skogsdunge! De senaste 10 åren har trenden varit stadigt sjunkande och eftersom inget trendbrott skett har vi haft ett förebud om den ekonomiska krasch vi drabbats av. Det finns andra långsiktiga trender som visat samma sak i åratal.
  Detta är en av många kurvor som trendanalytiker studerar. Jag skrev redan 2007 om att en stor finansiell krasch snabbt närmade sig. Ser man inget trendbrott i någon av alla långsiktiga trender man följer så ökar risken hela tiden för en krasch, av rent matematiska men även historiska orsaker. Det är inget hokus pokus med det även om man lätt blir idiotförklarad när man är tidigt ute med sådana här varningar.
  De ansvariga inom bank-och finans med sina miljonlöner och bonusar begriper ingenting av sådan här vetenskap. Det är därför märkligt att vi ständigt låter dom ansvara för allt vi äger och har. Sedan står vi där med rumpan bar och allt är förskingrat av dessa inkompetenta och giriga figurer. De skäms inte för det utan fortsätter att predika i media om hur vi ska komma ur situationen. Det går minst 4000 avskedade (saab)arbetare på varje avskedad banktjänsteman!

  Inga kommentarer: