Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  27 januari 2009

  Domedagsuret.

  Den obehagliga skuldklockan till höger är skrämmande hur man än vrider och vänder på saken. Amerikanska staten har en del tillgångar men även enorma åtaganden inför framtiden så det verkliga siffran är egentligen mycket större. Själva storleken på en statskuld är inte lika intressant som själva ökningstakten. Man kan faktiskt använda ökningstakten som ett mått på den ekonomiska kompetensen hos ett lands makthavare, åtminstone sett över tiden. Räknar man på just det här fallet tror man först att man räknat fel. Just nu växer skulden till sig med 95 000 dollar per sekund. Det blir 24 x 3600 x 95 000 = 8 000 000 000 dollar per dag. Alltså 8 miljarder dollar vilket är 64 miljarder svenska kronor, varje dag! På ett år blir det 3 000 miljarder dollar. Bisarra siffror! Det är över 20 % av USA:s BNP under 1 år.
  I världens största ekonomi borde det inte vara möjligt att att ha sådan tillväxt i statsskulden under någon längre tid. Extrema åtgärder borde ha vidtagits för länge sedan. Häpnandsväckande nog kan det bli tvärtom!
  President Obama har tydligen för avsikt att sätta ytterligare fart på den här helvetesklockan och låna nya astronomiska belopp. Det är minst sagt ororväckande att hela jorden verkar ha fallit på knä i ren tillbedjan inför den nye presidenten istället för att kräva åtgärder mot den ekonomiska vanskötseln. Hela den här historien kan inte annat än sluta illa och det mycket snart. Köp guld säger jag bara! Och glödlampor!
  Det tickar på diverse domedagsklockor även i Europa vad gäller skuldsättning och vanskötsel av statsbudgetar. Det är bara att nämna några ur högen: Storbritannien, Italien, Irland, Portugal, Spanien och Grekland.
  Frågan är vilken skräpvaluta som är värst, euro eller dollar. Själv tycker jag dollarn är värst men jag tror euron försvinner före dollarn. Detta beror på att EU inte kan hålla samman sitt imperium med samma fasta hand som USA. De amerikanska stater som vill lämna sin Union och dollarn lär bli utsatta för militära åtgärder precis som på 1860-talet. Det är en absurd tanke att Bryssel skulle skicka in stridvagnar i exempelvis Rom eller Madrid om dessa länder skulle se sig tvungna att lämna euron och i förlängningen EU. (Jag tror inte det blir lätt att lämna euron men inte EU). Vi får alla hoppas att tanken förblir absurd även i framtiden!
  Får vi då tillbaka pesetas och lira? Det är nog ganska jämna odds på att det sker inom en snar framtid! Inte mig emot. Förr i tiden kunde man leva som en kung i Italien och Spanien med dessa valutor på fickan. Nu för tiden är det svindyrt i alla euroländer!

  3 kommentarer:

  Lasse sa...

  Såg en dokumentär om en grupp f.d rådgivare som redan för tio år sedan fösrökte belysa detta. De sattes i effektiv karantän. Lasse

  MEKONGS BLOGG sa...

  Funkar nog inte med karantän så länge till!

  Anonym sa...

  Du borde sätta i karantän... Tyvärr är Beckomberga nerlagt, annars hade det varit ett bra alternativ för dig