Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  06 december 2008

  Absolut Skräck I.

  Anders Sundström, verkställande direktör i Folksam, och Göran Tunhammar, styrelseordförande i AMF Pension är nog nervösa i dessa dagar. Dessa bägge herrar har satsat miljarder av andra människors pengar i swedbankaktier och är även med bland garanterna av nyemissionen. Folksam har 7 miljarder på spel här. Man tycker kanske att pensionssparare och allmänhet borde informeras genom en presskonferens om hur dessa herrar ser på att dagskursen för Swedbanks aktie ligger flera kronor under emissionkursen men man lägger istället locket på.
  Världen över har annars de mest inkompetenta fått ta hand om de mesta av våra pengar i många år. Jag tycker det blir ännu värre med inkompetensen nu när man lång efter det att bankerna börjat krascha världen över fortsätter att ösa in miljarder i råttbo efter råttbo så som exemplet Folksam visar.
  Dessa människor förtjänar kritik av än värre slag än den jag utsätter dem för här på bloggen. Läste häromdagenen en artikel på nätet om hur kanske bara 20 % av de pengar som bankirer och penningförvaltare slarvat bort skulle räcka till följande.
  1. Miljoner männoliv skulle kunna räddas undan att dö i AIDS, malaria och andra sjukdomar.
  2. Miljoner människoliv skulle kunna räddas undan svält och krig.
  3. Regnskogarna skulle kunna räddas.
  4. De utrotningshotade däggdjuren skulle kunna räddas.
  Osv osv! Det hade givetvis inte satsats sådana pengar på detta om vi haft de goda tiderna kvar men som tankeexperiment är det intressant.
  Nu blir det tvärtom! Istället kommer miljoner männsikor att dö till följd av den depression som världen kommer att genomlida de närmaste åren, regnskogarna kommer att skövlas fortare än någonsin och arter av oersättliga djur kommer att försvinna. Detta placerar de ansvariga bakom den ekonomiska katastrof som världen drabbats av i samma skräckkabinett som världshistoriens värsta figurer.
  Det är mot den här bakgrunden som man kanske kan kräva att ansvariga inom exempelvis Folksam kliver fram och förklarar varför en mångmiljardinvestering i Sveriges värsta bank är det bästa alternativet för småspararnas pengar just nu!
  Igår var det ett lite försynt reportage i CNBC, världens främsta ekonomikanal, där man listade ett antal länder där banksystemet har värre exponering mot dåliga lån än vad USA:s banksystem har. Den gastkramande sanningen är att Sverige var med på den listan. Det är därför som den svenska kronan befinner sig i fritt fall. Enorma pengar investeras just nu av spekulanter som satsar på en kronkrasch. Ändå är nationalekonomer och andra experter ute och predikar att det enda positiva just nu är kronförsvagningen eftersom exporten gynnas. Regeringen är dessutom ute och säger att det bästa vi kan göra just nu är att handla svenskt för det gynnar oss maximalt i dessa kristider. Vore intressant med en analys om vad detta beteende skulle få för följder om alla länder gjorde likadant. Vore intressant att veta hur Sverige skulle drabbas om världshandeln "kollapsade"!
  Jag är till 98 % säker på att hemliga krismöten mellan riksbank och regering redan pågår. Det är därför som det bara fanns 8 miljarder till "svenska folket" igår. Dessa 8 miljarder kommer inte ens att täcka ett års ränta på de fantasisummor som svenska folket framöver kommer att få betala till finanssystemet.
  ......
  .......
  Dagens investeringar på spelbörsen!
  Jag satsar på mer än 2 mål i tre matcher, alltså en liten trippel, Arsenal-Wigan, Blackburn-Liverpool och Bolton-Chelsea! Ger cirka 8 gånger pengarna på Betfair.
  .....
  Södertälje-Frölunda
  Jag satsar på hemmaseger men även på minst 6 mål i matchen om oddset är över 2,1!

  Inga kommentarer: