Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  11 november 2008

  Så räddar man en stormakt från finansiell ruin och undergång.


  Ett finansgeni som förtjänar sin plats på femhundringen.

  Stormakten Sverige var 1680, precis som USA 2008, nära ekonomisk ruin och kollaps. Skälen var dyrbara krig, överkonsumtion och finansiella system i kris. Känns aningen bekant, eller hur?
  Vi hade en mycket duglig kung, Karl XI, som naturigtvis ordnade saker och ting på bästa vis men med drastiska metoder. Han fick helt enkelt stöd av riksdagen för att konfiskera stora delar av högadelns rikedomar. Med pengar i kassakistan kunde kungen sedan reformera de svenska statsfinanserna och dess förvaltning. Än idag har vi nytta sv dessa reformer. Några intressanta fakta från detta nådens år 1680:

  1. Valutan vid den här tiden kallades för daler silvermynt.
  2. 1 daler silvermynt motsvarade i dagens penningvärde 240 kronor.
  3. Köpkraften för 1 daler silvermynt var mycket större och motsvarar idag 4654 kronor i värde vid köp av arbetskraft.
  4. Befolkningen i Sverige om man räknar inom dagens gränser var vid den här tiden cirka 1,1 miljoner.
  5. Reduktionen av rikedomar gav kronan en årlig avkastning på kring 2 miljoner daler silvermynt, en mycket stor summa.

  Det är alltså hög tid för USA att ta efter denna beundransvärda politik. Det finns enorma rikedomar i detta land och bara en del av dessa skulle täcka den offentliga skulden på federal och delstatlig nivå. I Sverige drogs alla tillgångar in som gav en årlig ränta på mer än 600 daler silvermynt. Jag vet inte riktigt var gränsen skulle behöva dras i USA men bör givetvis inte enbart drabba privatpersoner utan överkapitaliserade företag vilket det faktiskt kryllar av därborta. Med skuldfria och sunda statsfinanser i botten kan man sedan reformera hela ekonomin från grunden och så att säga börja om från början.
  Stöld och kommunism skulle alla miljonärer skrika med en röst men Mekong har även en lösning på det problemet.
  Staten kan givetvis betala för den indragna egendomen. Ge kompensation i form av kupongfria statsobligationer med 100 års löptid och 1 % årlig ränta. Ett sekel borde räcka för att få igång en sund ekonomi igen och börja betala av på skulden.
  Den obehagliga väg, som USA redan verkar ha bestämt sig för att fortsätta på, är att man förlitar sig på att motbjudande diktaturer i Asien (Kina, gulfstater osv.) ska ta emot den enorma mängden nytryckta dollarsedlar som produceras och så att säga "rädda" landet så man kan köra en högkonjuktur till på kredit. Det kommer inte att lyckas! Jag skrev för ett tag sedan om hur astronomiska mängder sedlar utan täckning i verkligheten över en natt kan förvandlas till värdelösa papperlappar och att en sådan chock alltid kommer oväntat! Det kommer att börja som en pyrande förtroendekris för amerikanska statsobligationer men snabbt övergå i räntechocker och dollarkollaps.
  Nej! Gör som hjältkonungen Karl och lös problemen med landets egna tillgångar och inte med sedelpressar som går dygnet runt.

  .....
  Tennis
  Djokovic (1,5)-Davydenko (3,0)
  Setvinst 2-0 till Djoko borde ge 2,6 i odds men står just nu i 2,4 på tennisbörsen. Jag tycker emellertid att 1,5 i odds på Djoko är något högt och att 2,4 på 2-0 är ganska vettigt. Davydenko spelar "alltid" dåligt i de stora sammanhangen. Jag tänker handla live på matchen och icke agera i förtid!

  .....
  Snooker
  King (2,1)-Lee (1,9)
  Mannen som brukar befinna sig i stekpannors och pubars sällskap är "tillbaka". Omöjligt att veta om Stephen Lee tränat ordentligt och han kan gör plattmatcher när som helst. Jag startar ändå handeln på honom om än icke större belopp.

  4 kommentarer:

  goooooood girl sa...

  i like......

  Anonym sa...

  Hej Mekong!
  Vad tror du om en lay på Murray innan
  match?
  Tror det kan bli en svängig uppgörelse.
  Är inte 1.35 lite för lågt med tanke på Gilles senaste framträdanden.

  Mekongs blogg sa...

  Lite sent påtänkt nu när matchen strax ska börja men en bokning är inte fel!

  Anonym sa...

  En reduktion av Kung Obama I skulle ta livet av incitamenten att spara och investera.

  Att sno tillgångar för kyrkor förstör bara incitementet att dyrka. Det kan t.o.m. ha uppfriskande effekt på investering och sparande.

  Johan