Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  06 oktober 2008

  Räkenskapens tid är nu.


  Som jag varnat för förvärrades krisen snabbt efter det stora katastrofpaketet i Washington. Som väl är ägnade sig de europeiska ledarna i Paris enbart åt regndans i helgen men lär väl tyvärr börja ösa astronomiska belopp överr bankireren vilken dag som helst. Kalifornien har i princip "gått i konkurs"i helgen och måste räddas av Federal Reserve. Och många regeringar ger bankgarantier som vida överstiger dessa länders BNB. det är ju trist om alla pengar targit slut nu när krisen kommer att rulla in över våra stora indusrtiföretag när deras lån ska omsättas!

  I vilken ordning kommer de svenska bankerna att falla? Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, SHB har väl i och för sig vissa möjligheteter att klara sig, är väl den ordningsföljd som man lätt kan enas kring. Det är enkelt att visa med ett räkneexempel. Swedbank har 180 miljarder utlånat i Baltikum. Om priserna på säkerheterna halveras uppstår plötsligt ett avskrivningsbehov på 90 miljarder. Det är många årsvinster det! Och bostadspriserna kan halveras även i Sverige. Det har hänt förr.
  ..............
  Det är väl minst sagt kraschvarning på börserna och då menar jag ett fall på minst 20 % på en dag! Greshams lag kommer att verka obarmhärtigt i en sådan situation. De "dåliga" aktierna kommer alltså att driva ut de "bra" aktierna på marknaden. En sådan desperat jakt på kontanter gör fallet avgrundsdjupt för alla sorters värdepapper!
  I Ryssland hade börsen kraschat idag om man inte stängt. Norge ligger märkligt nog i farozonen med över 10 % back.
  .......
  Fler delstater i USA närmar sig bankrutt. De kräver samma förmånliga behandling som bankirerna får och det låter förstås helt logiskt. Om det nu finns några pengar kvar när finansbolagen fåttt sitt!
  Även Island ligger illa till. Nästa våg av finansiella katastrofer kan alltså komma att drabba hela länder.

  3 kommentarer:

  Johannes sa...

  Usch jag får en bild av att hela ekonomin håller på att rasa helt när jag läser detta. Är det verkligen så illa? Bäst att ha kvar pengarna på Betfair konton hädanefter?

  bta Anders - fortsätt skriva dina inlägg om finansmarknaden- I love it! Eller hur alla andra läsare? Ge lite kred då! Flera finansinlägg i samma stil! Lr är jag den enda som kikar in varje dag och hoppas på att få läsa om något nytt land eller räddningspaket?

  Trysucess sa...

  Det är intressanta och domedagsliknande inlägg Mr Mekong skriver. Det enda som överträffar dikten är ju verkligheten så tyvärr finns det många korn av sanning i det han skriver också...
  Tror jag.
  Det som skär en del i ögonen är att samtidigt som detta sker så fortsätter bankchefer och andra att plocka feta bonusar..
  Utan att skämmas...
  The winner takes it all, the looser standing small som ABBA sjöng. (För övrigt den låt som Agnetha Fältskog vara den bästa ABBA-låten enligt ett program om henne..)
  Ska det behöva vara så???

  Axel sa...

  Håller med Johannes! Stort cred till dig för dina finansbetraktelser. Allt som händer är nu är ju sjukt spännande och som lekman är det skönt att få lite guidning så skriv på så mycket du orkar och förklara så mycket du kan, grymt intressant!