Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  26 september 2008

  CDS (Credit Default Swap)


  "Mrs CDS, the worst financial nigtmare the world has ever seen"!

  Det finansiella instrumentet CDS har potentialen att knäcka både stormakter och världens ekonomiska system. Det handlar helt enkelt om ett simpelt försäkringsintrument som används för att försäkra obligationer. Om utgivaren av obligationen inte kan fullfölja sitt åtagande betalas försäkringen ut av försäkringsbolaget. Ju säkrare en obligation är ju billigare blir den att försäkra. De amerikanska skräpobligationerna inom bostadssektorn var förr om åren "billiga" att försäkra eftersom de hade mycket hög kreditrating. Det önskar nog Oskarshamns kommun att man hade gjort eftersom man förlorat mer än 100 miljoner på "värdelösa" bostadsobligationer.
  Det finns många andra finasiella instument som får världen att darra i dessa dagar men CDS är ett bra exempel eftersom handeln är så omfattande. Just nu finns åtagande på CDS-marknaden värda över 62 biljoner dollar (62.000.000.000.000). Grovt räknat har denna summa samma storleksordning som hela planetens BNP under ett helt år. Det är ofattbart och skrämmande.
  I Amerika tänker man på vansinnigt lösa boliner pumpa in 700 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar för att rädda det finansiella systemet. Man lägger för mycket pengar på helt fel saker. Förmodligen behövs det mycket mera pengar på helt andra saker än man nu planerar!
  Och vårt eget lilla Swedbank har lånat ut 180 miljarder till Baltikum. Är man kund i den banken bör man nog åtgärda saken nu när köerna in på kontoren inte är så långa!
  I morse gick ytterligare en stor bank i USA under och detta faktum är inte ens huvudnyhet bland dagens finansiella nyheter. Håll i hatten gott folk! Det blåser upp till tidernas oväder!
  Jag avslutar inlägget med några ord från Dr Doom, Marc Faber.
  ..........

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Om det blir som du/jag/många tror att vi får en riktig kollaps i finansvärlden. Vad anser du då att man ska satsa på för investering? Nån form av option? Guld? Eller annat?


  Mvh Claes

  MR MEKONG! sa...

  Norska statsobligationer om nu sådana finns. Skämt åsido! Man bör satsa max 20 % av sparkapitalet på optioner som ökar i värde när dollarn faller eller som ökar i värde när räntan på amerikanska statsobligationer stiger. Kan ju vara svårt att handla med sådana papper men säljoptioner i svenska banker går ju alltid bra.