Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  26 juli 2008

  Siam igen!


  Kung Chulalongkorn (Rama V) 1868-1910
  Kung Rama V som även kallades för Chulalongkorn (den vita elefantens herre) blev en av de mest populära regenter i landet under Chakridadynastin. Han lyckades avskaffa slaveriet, införde det första postkontoret i landet, inrättade ett helt nytt skolsystem och grundade även ett statligt bibliotek. I och med att det nya skolsystemet blev statligt hade inte heller munkarna hand om all undervisning. Chulalongkorn blev också den förste thailändske kung att besöka Europa. Sverige besökte han 2 gånger, 1897 och 1907.


  Den senaste tiden har jag varje helg delat med mig av mina erfarenheter av konungaiket Siam. Så och denna idag även om jag har svårt att komma till skott om vilket "ämne som skola avhandlas"! Jag har i och för sig en bottenlös brunn att ösa ur vad gäller gastkramande och andra berättelser från den här spektakulära delen av världen. Mycket lämpar sig ännu icke att framföra här och nu på bloggen. Det gäller exempelvis en del incidenter i direkt anslutning till Laos och mekongfloden som jag varit med om. Det handlar även om den där polischefen i norra Siam som jag av misstag råkade knocka och som kunde ha dragit sin revolver och skjutit mig men som istället valde att skratta bort hela saken. Sen har vi den där händelsen i Chinatown i Bangkok när jag bokstavligen snubblade över ett lik när jag var på väg att bakvägen lämna en inrättning som jag och en "vän" besökt. Som en liten ledtråd kan jag nämna att Robert de Niro (Noodles) i en känd film som även han besökte dylik kinesisk håla när det gick åt helvete. Den mest famösa historien av alla, det så kallade tårtkalaset, inträffade för 24 år sedan. Det är bara jag och en till som är i livet och kan berätta om den gången det begav sig. Jag har inget emot att berätta om tårtkalaset och det har jag ofta gjort. Det intessanta är vad som hände sen och därför tar jag inte upp det på bloggen idag. Kanske om ett kvarts sekel förflutit, alltså nästa år, kan det vara dags. Detta kapitel kommer annars att bli höljdpunkten i den bok jag håller på at skriva om mina erfarenheter av Siam!
  .......
  Dagens tennis.
  Jankovic(1,6)-Safina(2,7).
  Safina är i storform och jag tänker investera rejält på ryskan inför matchen. Kan helt enkelt bli gastkramande och lönam livehandel.
  Errani(3,8)-Wosniacki(1,35).
  Errani är ett bra spel till detta odds. Jag hoppas på 3 set.

  2 kommentarer:

  Gunnar Elmroth sa...

  Bra feeling Mr Mekong. Safina-matchen såg jag inte, men Errani-matchen både såg och tradade jag. Du har helt rätt i att värdet låg i Errani. Brukar kunna bli bra payoff när man initialbokar en övervärderad favorit.

  Läckra stoppbollar av Errani... ;-)

  Och vilka vinner finalerna idag, Safina resp Errani igen?

  MR MEKONG! sa...

  Jag kör på samma damer igen men det är rätt menisgslöst att spela Safina till 1,3 så där går jag bara in om det händer nåt oförutsett!