Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  15 juli 2008

  Bankirer och aktieägare! Låt hoppet fara!


  Besökte en inbiten jägare häromdagen med mycket udda mat i alla sina frysboxar. Jag bjöds bland annat på inkokt älgmule och harstek med kokta rovor. Det krävdes både att antal öl och diverse rackare för att jag utan knot skulle hugga in på mulen. Då är jag långt ifrån den där kräsmagade typen. I Thailand har jag ätit både grillade skorpioner och myrägg (dyrbar delikatess på sina håll) och till och med stärkt min manlighet med ormblod.
  En sak är däremot säker. Jag äter hellre myrägg till frukost, grillade skorpioner till lunch och älgmule till middag, och då menar jag verkligen dag in och dag ut, än att invstera i bankaktier. Jag har länge haft en minst sagt pessimistisk syn på världskonomins utveckling och dessa tycks uppfyllas med råge. Speciellt det finansiella systemet i USA är i gungning och desperata åtgärder väntar runt hörnet. Enorma socialiseringar och räddningsaktioner väntar och i dess spår en ofattbar ökning av den offentliga skuldsättningen, och detta från en redan extremt hög nivå, i världens största ekonomi. Inte ens en republikansk president tvekar att plocka fram kommunisten i sig så att till och med gamle Carl Marx hade blivit grön av avund. Finns självklart inte minsta hopp om att sådana åtgärder kommer att hjälpa ens på medellång sikt (3-5 år). Denna finansiella tsunami kommer att skölja flera gånger runt vårt utsatta klot och blandas upp med en historisk oljekris som krydda på moset, (och lite annat smått och gott som vi inte känner till än)!
  Idag hörde jag för första gången en seriös debatt på teve om att det märkligt nog inte längre kan uteslutas att man bör ha delar av sina pengar hemma i madrassen. Vanliga bankkonton är alltså inte ens fredade längre. Bör nog inte vara dollarsedlar för denna valuta är under stark press och nya bottenrekord mot euron har noterats idag. Guldpriset stiger snabbt och kommer förmodligen snart att nå nya höjder! Den stora bastion som inte har vacklat ännu är förtoendet för amerikanska statobligationer. Det skulle vara nära ett finansiellt armageddon om det blev bekymmersamt på den fronten.
  Handelsbanken har idag sjunkit till 138 kronor. Jag rekommenderade för ett ta sedan köp när den kommit ner till 100. Jag tar tillbaka detta råd. Inte ens den bästa bankaktien är köpvärd till det priset. Säljoptioner i alla finansiella institutioner är det stående rådet framöver och detta gäller varsomhelt i värdlen. Köpoptioner i allt guldrelaterat givetvis.
  Jag minns när de svenska bankerna kollapsade på 90-talet. Der var billigare att köpa en aktie i SEB än varmkorv med bröd! Var gärna med på omröstningen till höger som handlar om historien kommer att uprepa sig eller inte!

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Seriositeten på denna blogg varkar sjunka och sjunka, visst är det kul med något inlägg då och då om världsekonomins nedgång och eventuella kris. Men dina inlägg artiklar börjar bli tagna för sience fiction. Dina annars matematiska analyser är som bortblåsta och du låter som expressen en nyhetsfattig måndag.

  DownTheLine sa...

  Håller inte med. Tycker denna bloggen är utmärkt! En perfekt mix.